Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Telekom.
26. septembra 2023, 13:30
Čas čítania 3:50
Sponzorovaný obsah

Tipy na minimalistický domov ako z Instagramu. Takto budeš mať štýlovú obývačku aj ty

ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Túžiš po upokojujúcom a harmonickom prostredí?

Minimalizmus v dizajne je viac než len estetický trend. Je to filozofia života a spôsob, ako vnímať krásu v jednoduchosti. Tento štýl sa sústreďuje na funkčnosť a odstránenie nadbytočných prvkov v interiéri. Ak túžiš po upokojujúcom a harmonickom prostredí vo vlastnej domácnosti, minimalizmus by pre teba mohol byť správnym smerom. 

Pre väčšinu Slovákov je obývačka kľúčovou miestnosťou v domácnosti, v ktorej trávia najviac času, pozerajú svoju obľúbenú televíziu, počúvajú hudbu, pracujú, jedia alebo jednoducho relaxujú spoločne so svojou rodinou.

Je to kľúčová miestnosť, ktorá si zaslúži najviac pozornosti. Práve preto sa Telekom rozhodol, že pre jedného výhercu si pripraví niečo výnimočné – profesionálnu rekonštrukciu obývačky z pera renomovanej architektonickej kancelárie Studio E Arch & Interiors.

zapoj sa do súťaže

Šťastný zákazník sa už teraz môže tešiť nielen na profesionálny návrh a vizualizáciu, ale aj na skutočnú prerábku svojej obývačky, ktorá v spolupráci so špičkovými architektmi istotne zmení jej doterajší dizajn na nepoznanie. Súčasťou hlavnej ceny bude aj najnovší smart televízor značky Philips s ambientným podsvietením, ktorý dotvorí ešte lepšiu atmosféru miestnosti.

Viac informácií o celej súťaži nájdeš na tomto odkaze, v najbližšom Telekom centre alebo na bezplatnej Zákazníckej linke 0800 123 456. Ak si sa rozhodol zmeniť dizajn svojej obývačky, poponáhľaj sa. Do súťaže je možné sa zapojiť do 8. októbra 2023.

Čo je minimalizmus v dizajne?

Poznáš ten pocit, keď vstúpiš do bytu či domu a okamžite sa cítiš dobre? Máš pocit, že je tu čisto, nič nechýba a nezmenil by si ani drobný detail? Tak by sa v skratke dal charakterizovať minimalizmus. Prevládajú jasné štruktúry, čisté formy, jednoduché dekorácie a v interiéri prevládajú jemné farby, ktoré vytvárajú harmonickú atmosféru.

obývačka, minimalizmus, interiérový dizajn
Zdroj: Studio E

Vyznávači hesla „menej je niekedy viac“ nedajú na minimalizmus dopustiť. No existujú aj ľudia, ktorí považujú tento druh dizajnu za fádny a nudný. Opak je však pravdou. Ak zvolíš správne farby a materiály, v minimalizme sa snúbi jednoduchosť a rafinovanosť.

„Osobne si myslím, že preferencia farieb v interiéri je individuálna. Ak však chceme mať interiér nadčasový, základné a prevládajúce farby by mali byť neutrálne, prírodné odtiene, ktoré sú nadčasové a nezaťažujúce,“ prezrádza architekt a majiteľ Studio E Erik Pastucha.

Základom sú neutrálne prírodné odtiene, ktoré sú nadčasové a elegantné. 

Minimalizmus v domácnosti nie je len o dizajne, ale aj o životnom štýle. Tento prístup zdôrazňuje zjednodušenie tvojho života tým, že sa zbavíš nadbytočných vecí a zameriaš sa na to, čo je pre teba skutočne dôležité. Ide o minimalizovanie fyzickej a mentálnej nepohody, aby si dosiahol väčší pocit vnútorného pokoja a šťastia.

Prínosy minimalizmu v domácnosti

Minimalizmus v domácnosti prináša mnoho výhod, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť tvoj život – od psychického zdravia až po rýchle upratovanie. Tu je niekoľko hlavných prínosov minimalizmu v domácnosti:

1. Menej stresu a vyššia psychická pohoda: menej vecí v domácnosti znamená menej starostí o údržbu, organizáciu a čistenie. Iste to poznáš... Keď prídeš na návštevu k rodinnému príslušníkovi alebo ku kamarátovi, ktorý nedokáže nič vyhodiť, spôsobuje ti to nepríjemný až nervózny pocit. Títo zberači žijú často v prostredí s haldou vecí, ktoré sa „jedného dňa určite budú hodiť“. Ak sa chceš zbaviť pocitu, že na teba všetko doma padá a udržiavanie poriadku je nadľudská snaha, minimalizmus je tá správna cesta. 

2. Viac priestoru: redukciou nepotrebných vecí a zbytočného nábytku sa stávajú jednotlivé miestnosti v domácnosti otvorenejšími a vzdušnejšími, čo môže mať hlboký vplyv na tvoje celkové pohodlie a životný štýl.

3. Zlepšená organizácia: minimalizmus podporuje aj lepšiu organizáciu, pretože každá vec má svoje miesto a účel. Už nebudeš musieť hľadať kuchynský spotrebič, ktorý používaš raz za uhorský rok, diaľkový ovládač od TV či tablet. Všetko nájdeš na svojom mieste!

4. Estetický vplyv: minimalistický dizajn, ktorý zahŕňa viac priestoru, je často považovaný za príjemný a estetický. Jednoduché a nepreplnené miestnosti môžu vytvárať dojem elegancie, vkusu a luxusu. Ten je najviditeľnejší hlavne v obývačke, kde ho môžu obdivovať hostia.

obývačka, dizajn, interiér
Zdroj: Studio E

5. Praktickosť a funkčnosť: menej vecí znamená, že môžeš svoj priestor viac prispôsobiť svojim potrebám. Túžiš po obrovskej televízii alebo fantastickom stereu? Ak si zvolíš minimalistický štýl, zmestia sa ti do obývačky akékoľvek moderné technológie. „Keďže práve obývačka je srdcom domu, kde sa stretáva rodina a blízki, aj požiadavky sú najnáročnejšie práve pri zariaďovaní tohto priestoru. A to či už ide o dizajn, kvalitu obrazu, kvalitu ozvučenia a celkového dojmu, ktorý tento priestor ponúka,“ hovorí Erik Pastucha, architekt a majiteľ Studio E.

Môžeš si vybrať aj nábytok a zariadenie, ktoré sú skutočne praktické a funkčné a ktoré ti umožňujú efektívne využiť domov. Každý kúsok má svoje miesto a účel, čo uľahčuje aj organizáciu a udržiavanie poriadku.

6. Technológie hrajú prím: do obývačky patrí aj veľká televízia, ktorá je jej dominantou. Kedysi sme nemali problém s viditeľnými káblami zo všetkých technologických zariadení. No v súčasnosti sa nik nechce pozerať na škaredú kabeláž televízie alebo routera, ktoré kazia celkový dojem. Neodmysliteľnou súčasťou domácnosti je aj perfektné pokrytie internetom bez ohľadu na veľkosť domu či bytu.

 Tento populárny švédsky dizajn pomôže znížiť tvoj stres a zvýšiť pocit vnútornej pohody.

7. Na dosiahnutie maximálnej pohody v domácnosti je potrebná aj kvalitná konektivita. Pripojenie na optiku, respektíve využívanie optického internetu už nie je len dominantou novostavieb či novších domov. V súčasnosti operátori ako Slovak Telekom poskytujú možnosť pripojiť sa na optiku pre viac ako milión domácnosti vo väčších či menších mestách. Výhodou optického internetu je vysoká prenosová rýchlosť, bezpečnosť a stabilita.

Ak sa tvoja domácnosť nachádza v pokrytí optickej siete, je vhodné uprednostniť takýto typ pripojenia pred ostatnými technológiami, pretože dokáže zvládať tie najnáročnejšie nároky vrátane plnohodnotného šírenia signálu cez wi-fi. Riešením kvalitného internetu je aj doplnková služba k Magio Internetu Wow Wi-Fi, ktorá zabezpečuje rýchle a stabilné wi-fi pripojenie v celej domácnosti.

8. Nadčasovosť: minimalistický dizajn je často nadčasový a nezávisí od módneho trendu. Tento štýl nikdy nevyjde z módy a stále bude mimoriadne trendy. Táto trvácnosť ho robí ideálnym na dlhodobé plánovanie interiéru.

Domov
Zdieľať
Diskusia