Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Coolstock.
24. augusta 2023, 13:30
Čas čítania 1:21
Richard Balog

FOTO: Atraktívna drevostavba v modernom štýle z regiónu Orava. Ponúka vonkajší bazén aj výhľady na okolitú prírodu

FOTO: Atraktívna drevostavba v modernom štýle z regiónu Orava. Ponúka vonkajší bazén aj výhľady na okolitú prírodu
Zdroj: Nora & Jakub Čaprnka
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Realizácia projektu od ateliéru Coolstock bola ocenená ako „Drevostavba roka 2022“.

Na Slovensku máme množstvo šikovných architektov, ktorých práca má svetové parametre, a dnes sa o tom presvedčíme prostredníctvom projektu drevostavby na Orave od ateliéru Coolstock

Stavba, ktorá je čiastočne zapustená do svahovitého terénu a má tri nadzemné podlažia, ponúka úžitkovú plochu 294 štvorcových metrov, vonkajší bazén aj dokonalé výhľady na okolitú prírodu. Zastavaná plocha predstavuje 312 štvorcových metrov a autormi návrhu sú Ing. arch. Katalin Karsay, Ing. arch. Igor Salcer, ArtD., Ing. arch. Lukáš Šíp, PhD., ArtD., Ing. arch. Radoslava Lesná a Ing. arch. Viktória Tejová. 

Celý tím pracoval na finálnej podobe takmer štyri roky a výsledok stojí za to. 

Odporúčané
FOTO: Minimalizmus v neopísanej podobe podľa slovenských architektov. Tento dom budeš milovať FOTO: Minimalizmus v neopísanej podobe podľa slovenských architektov. Tento dom budeš milovať 16. augusta 2023, 11:00
Drevostavba na Orave rešpektuje miesto, jeho prírodné aj kultúrne danosti.
Drevostavba na Orave rešpektuje miesto, jeho prírodné aj kultúrne danosti. Zdroj: Nora & Jakub Čaprnka

Ambíciou architektov pri tvorbe celkovej koncepcie bolo previazať, fyzicky aj vizuálne, navrhovanú architektúru s okolitou prírodou. Stavba plne rešpektuje miesto, jeho prírodné aj kultúrne danosti, rovnako morfológiu terénu a takisto miestne stavebné a materiálové tradície. 

Každé z troch podlaží je výškovo nasadené na úroveň priľahlého terénu – suterén s garážou je na úrovni prístupovej cesty, zatiaľ čo prízemie je osadené na existujúcu „terasu“ v strednej časti pozemku a najvyššie podlažie je svojou severozápadnou fasádou v kontakte s terénom za domom. Strecha objektu je plechová, podobne ako na väčšine domov v tejto oblasti Oravy, a jej sklon kopíruje spád okolitého terénu.

Celá stavba je založená na základových pásoch a doskách podopretých mikropilótami. Architekti navrhli všetky časti objektu pod úrovňou terénu ako tradičnú murovanú stavbu z keramických tehál a monolitických oceľobetónových konštrukcií. Nad terénom stavili na drevenú konštrukciu – obvodové steny sú z CLT panelov a vnútorné steny tvorí drevená stĺpiková väzba. Obklad fasády je prevetrávaný, zo sibírskeho smrekovca. Okná sú bezrámové z drevohliníka.

Orava, Coolstock
Zdroj: Nora & Jakub Čaprnka

Konštrukčné a materiálové riešenie stavby nadväzuje na lokálne stavebné tradície. Využíva pritom masívne drevo, ktoré je prítomné v podobe spomínaného obkladu fasády aj v interiéri. Koncept pôdorysu vychádza zo štíhleho obdĺžnika, pričom má klinovitý tvar. Celý objekt sa otvára do okolitej prírody vďaka átriu, ktoré architekti vložili do ťažiska dispozície. 

Pozri si galériu, ktorá je prácou dvojice Nora & Jakub Čaprnka. Pri pohľade na jednotlivé fotografie rýchlo pochopíš, prečo bola táto realizácia projektu od ateliéru Coolstock ocenená ako „Drevostavba roka 2022“.

Orava, CoolstockOrava, CoolstockOrava, CoolstockOrava, Coolstock
Zobraziť galériu
(17)
Odporúčané
FOTO: Kvalitné riešenia dispozície a drevo ako nosný prvok interiéru. Pozri si rekonštrukciu starého dvojdomu z Českej republiky FOTO: Kvalitné riešenia dispozície a drevo ako nosný prvok interiéru. Pozri si rekonštrukciu starého dvojdomu z Českej republiky 8. augusta 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia