Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 6:06
Daniel Mikolášik

Ktorá skladba zarobila Egovi na Spotify vyše 50 000 €? Takéto príjmy majú slovenskí raperi zo streamov

Ktorá skladba zarobila Egovi na Spotify vyše 50 000 €? Takéto príjmy majú slovenskí raperi zo streamov
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý (Instagram/@rytmusking, @egoemo, @separ__dms)
HUDBA FINANCIE RAP SPOTIFY
Uložiť Uložené

Mesačne si dokážu len zo Spotify zarobiť tisícky eur.

Aktualizácia 8. septembra 16.48 – V pôvodnom znení článku sa pri každom z uvedených raperov nachádzal aj prepočet ich mesačných poslucháčov na počet MINIMÁLNYCH príjmov (výsledok značil zisk v prípade, ak by si každý z nich vypočul nejakú skladbu daného interpreta čo i len raz).

Je však logické, že skutočný zárobok u každého z nich je násobne vyšší, avšak Spotify neuvádza skutočný počet mesačných streamov u jednotlivých interpretov. Preto sme uvádzali MINIMÁLNY. To však mohlo u niektorých čitateľov vzbudiť dojem, že je to reálny mesačný zisk, kvôli čomu sme sa rozhodli tieto dáta odstrániť a ponechať len fakticky správny prepočet streamov jednotlivých skladieb na doláre.

Kto je najpočúvanejší slovenský raper, ktorý z nich zarobil na jednej skladbe najviac, kto má najväčší počet pravidelných poslucháčov a kto aktuálne vedie v rebríčkoch populárnej hudobnej streamovacej platformy Spotify?

Hľadali sme odpovede na tieto otázky, ktoré boli začiatkom minulého roka predmetom obrovských hádok a emočne vypätých diskusií medzi slovenskými áčkovými rapermi, keď sa predovšetkým Separ a Rytmus pretekali v tom, kto má väčšie čísla.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00

Doba sa za posledné roky zmenila a predaje fyzických hudobných nosičov sa postupne odsunuli do úzadia. Nahradili ich streamovacie platformy ako Spotify, Apple Music, Tidal, Youtube Music, Deezer, ktoré interpretom dnes dokážu úplne nahradiť niekdajšie príjmy z predajov cédečiek a v niektorých prípadoch dokonca násobne prekonať minulé zárobky.

V článku sme sa zamerali čisto na raperov a raperky, keďže práve hiphopový žáner je posledné roky (nielen) na Slovensku najdominantnejší v hitparádach. Zostavili sme rebríček 10 najpočúvanejších interpretov podľa aktuálnych údajov mesačných poslucháčov na Spotify (za mesiac august) a zisťovali ich príjmy zo streamov.

Vzhľadom na to, že leto je „hluchým“ obdobím, počas ktorého interpreti skôr koncertujú a obvykle vtedy nevydávajú žiadne celistvé projekty (maximálne single), nenastali v tabuľke v meranom mesiaci august žiadne výkyvy, ktoré by sa odchyľovali od bežnej počúvanosti.

V Refresheri ti pravidelne prinášame hudobné novinky, tipy, rozhovory, recenzie či profily interpretov. Viac podobných článkov nájdeš v kategórii Hudba. Ak chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu Refresher+, čím získaš neobmedzený prístup k všetkým článkom.

Aké príjmy majú slovenskí raperi zo streamov?

K dispozícii sú aj konkrétne čísla zárobkov zo streamov. Vychádzali sme z prepočtov jednotlivých streamov na doláre, ktoré nám pred časom poskytol Separ, dnes najpočúvanejší slovenský interpret na Spotify. Potvrdili sme si ich aj u ďalších raperov a údaje sedia aj podľa kalkulačky licenčných poplatkov streamovacích platforiem, kde si môžeš vložiť konkrétne číslo počtu streamov a overiť zárobok daného interpreta.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš   REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Podľa dostupných informácií z komunitnej stránky Spotify jeden stream, resp. jedno prehratie sa započíta, keď si poslucháč vypočuje aspoň 30 sekúnd skladby. Ak si ju pustíš znovu, pribudne ďalší stream. Započítavajú sa aj streamy z offline počúvania. Pripočítajú sa naraz po tom, ako sa pripojíš na internet. Podľa dostupných informácií ešte nasledujúce sumy podliehajú zdaneniu podľa krajiny pôvodu umelca.

Paradoxne však najlepšie neplatí Spotify. Ak chceš, aby tvoj obľúbený interpret zarobil čo najviac, počúvaj ho radšej cez Apple Music, alebo ideálne cez Tidal či Napster, kde sú zárobky z jedného streamu aj štvornásobne vyššie.

1 Youtube stream = 0,00069 dolára
1 Spotify stream = 0,00437 dolára
1 Apple Music stream = 0,00735 dolára
1 Tidal stream = 0,01250 dolára
1 Amazon Music stream = 0,00402 dolára 
1 Deezer stream
= 0,00640 dolára
1 Napster stream
= 0,0190 dolára  

Všetko tak nasvedčuje tomu, že minimálne tí, ktorých považujeme za „áčkových“, si po vydaní albumu prídu len vďaka Spotify aj na päťcifernú a v niektorých prípadoch až šesťcifernú sumu.

Len pre predstavu; Egov letný hit Žijeme len raz mu čisto len zo Spotify zarobil vyše 50 000 dolárov, z kompletnej desiatky svojich najpočúvanejších skladieb na Spotify mal člen Kontrafaktu zisk vyše 209 000 dolárov a Separov posledný album Flowdemort mu zo streamov zarobil približne 75 000 dolárov.

Je však dôležité dodať, že tieto zárobky a údaje z kalkulačky licenčných poplatkov nemusia byť stopercentne presné. Zdroj priamo z hudobného prostredia slovenskej rapovej scény pre Refresher prezradil, že tieto dáta síce sedia na trh v USA, no na Slovensku sa môžu príjmy mierne líšiť. Viac o odchýleniach v závislosti od krajín si prečítaš TU.

Separ

Počet mesačných poslucháčov: 492 000
Najpočúvanejšia skladba: Sunset (8 506 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 37 171 dolárov

Separ je podľa počtu mesačných poslucháčov (tzv. monthly listeners) posledné mesiace najpočúvanejším slovenským interpretom. A to aj napriek tomu, že jeho diskografia na Spotify má nižší počet streamov ako napríklad Ego. Jeho top 10 najpočúvanejších skladieb má dokopy takmer 31 miliónov streamov, čo znamená, že mu zarobili okolo 135 358 dolárov.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Väčšina z jeho top desiatky pritom pochádza z najnovšieho albumu s názvom Flowdemort, čo len dokazuje, že každým novým projektom sa posúva vyššie. Za mesiac august mal 492 000 unikátnych poslucháčov.

Separ
Zdroj: Spotify

Rytmus

Počet mesačných poslucháčov: 445 000
Najpočúvanejšia skladba: AKM (5 682 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 24 830 dolárov

Na druhom mieste v rebríčku sa nachádza Rytmus, ktorý však najväčšie počty streamov ťaží z úspechov starších albumov ako Kral, Bengoro či Fenomén. Treba však tiež dodať, že veľmi silné čísla majú spoločne s Egom aj na konte Kontrafaktu. Tie mu však Spotify nesčítava, sú uvedené separátne. Za mesiac august mal Rytmus 445 000 unikátnych poslucháčov.

Rytmus
Zdroj: Spotify

Ego

Počet mesačných poslucháčov: 396 000
Najpočúvanejšia skladba: Žijeme len raz (11 586 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 50 631 dolárov

Egov letný hit Žijeme len raz z roku 2012, ktorého videoklip má aktuálne na Youtube viac ako 93 miliónov videní, je najpočúvanejšou skladbou aj na Spotify. Tam singel dokázal získať vyše 11,5 milióna streamov, vďaka čomu je aj najzárobkovejšou z tohto zoznamu (50 631 dolárov).

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP  REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Veľmi úspešnými sú aj skladby z jeho prvého sólového albumu Precedens, ale aj z albumu Egotron. Za mesiac august mal 396 000 unikátnych poslucháčov, čo znamená, že keby si každý z nich vypočul nejakú jeho skladbu čo i len raz, zarobil by za mesiac minimálne 1 731 dolárov.

Ego
Zdroj: Spotify

Sima

Počet mesačných poslucháčov: 394 000
Najpočúvanejšia skladba: Spolu (7 699 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 33 645 dolárov

Jediná ženská interpretka v dnešnom zozname je raperka Sima, ktorá je najpočúvanejšou ženskou interpretkou na Slovensku a jej tvár sa dokonca objavila aj na billboarde na Times Square v New Yorku, a to ako ambasádorka kampane Spotify EQUAL, keď sa stala umelkyňou mesiaca a aj tvárou playlistu Spotify EQUAL CZ&SK. Medzi jej najväčšie hity na Spotify patrí napríklad skladba Spolu alebo Toto Leto, kde jej hosťuje Kali.

V jej top 10 sa nachádza aj pieseň Pumpa, na ktorej síce prispela slohou, ale ide primárne o Egovu skladbu, kvôli čomu sme ju nezaradili medzi jej najpočúvanejšiu. Za mesiac august mala Sima 394 000 unikátnych poslucháčov.

Sima
Zdroj: Spotify

Gleb

Počet mesačných poslucháčov: 344 000
Najpočúvanejšia skladba: alibababigbass (6 944 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 30 345 dolárov

Veľmi produktívnym je aj raper Gleb, ktorý je charakteristický svojím grime štýlom a alternatívnym zvukom. Jeho produktivita sa odráža aj na streamoch na Spotify. Jeho aktuálne najpočúvanejšou skladbou je alibababigbass a medzi top 10 je aj množstvo novších trackov, čo len vypovedá o tom, že nezaspáva na vavrínoch. Za mesiac august mal 344 000 unikátnych poslucháčov.

Gleb
Zdroj: Spotify

Kali

Počet mesačných poslucháčov: 325 000
Najpočúvanejšia skladba: Stroj (6 802 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 29 725 dolárov

Na základe pozretí na YouTube patrí Kali medzi najpočúvanejších raperov na Slovensku. Zároveň je známy tým, že ročne odohrá extrémne veľa koncertov (v minulosti to bolo aj 200 ročne), takže je pochopiteľné, že sa to odráža aj na číslach počúvanosti na Spotify. Za mesiac august mal 325 000 unikátnych poslucháčov.

Kali
Zdroj: Spotify

Majk Spirit

Počet mesačných poslucháčov: 324 000
Najpočúvanejšia skladba: Primetime (8 007 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 34 991 dolárov

Speezy tento rok vydal nový album Playlist, čo sa preukázalo aj v jeho najpočúvanejších skladbách na Spotify. Dostali sa tam rovno tri nové tracky. Jeho historicky najstreamovanejším však stále zostáva hit Primetime z roku 2015. Za mesiac august mal 324 000 unikátnych poslucháčov.

Majk Spirit
Zdroj: Spotify

Samey

Počet mesačných poslucháčov: 275 000
Najpočúvanejšia skladba: Breeze (8 194 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 35 808 dolárov

Sťažovať sa nemôže ani Samey. Jeho najpočúvanejšia skladba Breeze sa číslami doťahuje na najväčšie mená scény, a mnohé z nich dokonca predbieha. Celkový počet monthly listeners mal však tento mesiac trošku nižší oproti svojim áčkovým kolegom. Uchytil sa aj tohtoročný album Slzy Ulíc, z ktorého má v top desiatke hneď tri tracky. Za mesiac august mal Samey 275 000 unikátnych poslucháčov.

Samey
Zdroj: Spotify

Pil C

Počet mesačných poslucháčov: 239 000
Najpočúvanejšia skladba: Inverzia (3 340 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 14 596 dolárov

Pil C-ho posledný album S láskou, Lukáš, ktorý vyšiel ako koncepčný projekt tento rok na Valentína, zožal na streamoch úspech. Medzi 10 najobľúbenejšími trackmi na Spotify sa umiestnilo až 6 skladieb z nového albumu, pričom Inverzia sa stala aj jeho najpočúvanejšou pesničkou v histórii jeho diskografie na streamovacej platforme. Za mesiac august mal Pil C 239 000 unikátnych poslucháčov.

Pil C
Zdroj: Spotify

Luca Brassi10x

Počet mesačných poslucháčov: 209 000
Najpočúvanejšia skladba: NFS (3 559 000 streamov)
Zárobok za top skladbu: 15 553 dolárov

Pomerne novým menom v desiatke raperov s najvyšším počtom monthly listeners je Luca Brassi10x. So svojím sebavedomým a ostrým prednesom si dokázal podmaniť poslucháčov na Spotify, a to až tak, že predbehol mnohé zabehnuté mená na slovenskej rapovej scéne.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album   REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album 22. marca 2024, 9:20

Hoci mnohé z jeho najpočúvanejších skladieb na streamoch sú paradoxne featuringy, v top 10 nájdeš aj úspešné sólo tracky ako NFS, Vladko Ajss či Swarowski. Za mesiac august mal Luca 209 000 unikátnych poslucháčov.

Luca Brassi10x
Zdroj: Spotify
Domov
Zdieľať
Diskusia