Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. augusta 2023, 9:30
Čas čítania 7:42
Adam Novosad

Martin vymenil košeľu za montérky: Čistením fasád zarobím viac peňazí ako analytik v klimatizovanej kancelárii (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Podal výpoveď a vymenil košeľu za montérky. Martin Lagin rozbehol vlastný biznis s čistením fasád a dnes si toto rozhodnutie nevie vynachváliť.

„Prezliekol som košeľu za montérky a prakticky som z klimatizovanej kancelárie odišiel robiť robotníka. Najskôr som robil ako živnostník pre niekoho, ale postupom času som si otvoril vlastnú firmu, začal oslovovať zákazníkov a teraz to robím na vlastnú päsť,“ hovorí Martin Lagin, ktorý sa pred pár rokmi začal venovať čisteniu fasád a založil si vlastnú firmu Vo výškach.

Svoj biznis rozbehol na Facebooku, kde zdieľa videá zo zákaziek a ukazuje ľuďom, ako efektívne dokáže vyčistiť chodníky, strechy či fasády. „Raz si nás takto zavolala pani, ktorej manžel neveril, že vieme čistiť tak, ako to ukazujeme vo videách, a myslel si, že je to fotomontáž,“ smeje sa Martin, ktorého už ľudia na Facebooku viackrát obvinili, že ukazuje fotky upravené vo Photoshope, no následne vidia skutočný výsledok naživo.

lagin
Zdroj: archív respondenta

Venuješ sa výškovým prácam. Čo si pod tým má človek predstaviť?Venujem sa výškovým prácam ako čistenie fasád a striech. Pracujeme vo výškach, kam sa bežný robotník nedostane, pretože používame laná a plošinu, to vždy závisí od konkrétnej zákazky a možností prístupu. 


Mám vlastnú firmu, takže nerobím pre nikoho, ale pracujem sám na seba. Môj tím tvoria živnostníci, pričom väčšinou sme na to traja. Aj keď som technicky šéf firmy, naďalej na zákazkách pracujem rovnako ako ostatní chalani.

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

Máš za sebou školy a vzdelanie, ktoré ťa prirodzene priviedli k podnikaniu vo výškach?Nič také neviedlo k mojej aktuálnej práci. Neštudoval som na výške, mám ukončenú iba strednú školu ako mechanik počítačových sietí. Týmto smerom sa potom vyvíjala moja kariéra. Keď sme mali na strednej prax, spolužiaci chodili pracovať hocikam, kde zarobili pár eur, ale ja som sa venoval počítačom a servisu. 

Po strednej som najskôr rok robil v Anglicku ako servisný technik, ale odtiaľ som odišiel do korporátu. Robil som ako analytik pre Dell, kde som strávil päť rokov. To ma síce bavilo, ale časom ma to prestalo napĺňať. Dostalo sa to do štádia, keď som strašne pribral a bol som až obézny. Rozhodol som sa zmeniť svoj život a prejsť k výškovým prácam, ktorým sa venoval môj otec.

Prezliekol som košeľu za montérky a prakticky som z klimatizovanej kancelárie odišiel robiť robotníka. Najskôr som robil ako živnostník pre niekoho, ale postupom času som si otvoril vlastnú firmu, začal oslovovať zákazníkov a teraz to robím na vlastnú päsť.

Nemám žiadne platené reklamy, žiadne letáky a všetok môj marketing a biznis funguje vďaka videám na Facebooku.

Mohol by si opísať svoj bežný pracovný deň, keď ráno odchádzaš na zákazku?

Vždy je to trochu iné, takže by sa dalo povedať, že nemám bežný pracovný deň. Väčšinou prídem na miesto zákazky, pozriem sa, ako to vyzerá, čo si musím nachystať, kam sa uviažem, aký postup zvolím a aké náradie si vezmem so sebou.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Nie je to ako na zemi, kde máš všetko náradie pri sebe. Tu je to iné, pretože ak ti niečo chýba, musíš sa dostať naspäť dole, vybrať potrebný nástroj a znovu sa vrátiť hore. Trvá to oveľa dlhšie, takže nad tým musím vopred dôkladne popremýšľať.

Akým zákazkám sa venuje tvoja firma? Čo čistíte najčastejšie?Mojou hlavnou činnosťou je čistenie fasád a striech. Vždy sa so zákazníkom dohodneme na cene, prídeme k nemu, rozložíme si náradie a pustíme sa do práce. Nefunguje to tak, že prídem, vytiahnem vapku (vysokotlakový čistič – pozn. red.) a čistím.

Najskôr si musíš všetko prichystať, na malom kúsku zákazníkovi ukázať, ako to bude vo finále vyzerať, a potom počkať, či s takýmto výsledkom bude súhlasiť. Ak áno, vtedy môžeme pokračovať.

Väčšinou sa nestáva, že by zákazník s výsledkom na vzorke nesúhlasil. Najprv striekame chémiu, potom oplachujeme, a ak to nezišlo, tento proces prípadne opakujeme a prispôsobujeme.

archív
Zdroj: archív respondenta

Na Facebooku často nahrávaš videá zo svojich čistení, ktoré potom Slováci komentujú. Je to pre teba efektívny marketing?

Predtým ako začneme pracovať, si ešte zvyknem rozložiť kamery. Všetko si pofotím a natočím, aby som to potom mohol použiť na marketing. Takto si získavam zákazníkov. Zo skoro každej zákazky mám timelapse, ktorý potom ukazuje ľuďom vo videách na Facebooku, ako celé čistenie prebieha. 

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Musím povedať, že mám celkom dobré videnia na Facebooku. Nemám žiadne platené reklamy, žiadne letáky a všetok môj marketing a biznis funguje vďaka videám na Facebooku, ktoré sa organicky dostávajú k ľuďom a vyskakujú im tam. Takto primárne získavam väčšinu zákazníkov.

Na Slovensku sa dnes hovorí, že remeslo má zlaté dno. Zarábaš teraz lepšie ako v časoch, keď si robil analytika v kancelárii?

Poviem to tak, že zarábam podstatne lepšie ako v kancelárii. A zarábam lepšie už odvtedy, keď som začal pracovať ako živnostník pod niekým iným. Už vtedy som mal lepšiu výplatu ako v kancelárii.

Kto tvorí tvoju klientelu? Čistíte najčastejšie napríklad rodinné domy?

Najväčšiu časť mojich zákazníkov tvoria majitelia rodinných domov, ale venujeme sa aj čisteniu bytoviek prostredníctvom bytových spoločenstiev, pretože skoro všetky sú už zateplené a špinavé. Okrem toho si ma najímajú aj firmy či samosprávy, takže občas čistíme napríklad obecné úrady alebo aj dlažby pred kostolmi či úradmi.

Hovoríš, že v minulosti si pracoval ako dátový analytik. Mal si už vtedy vybudovaný vzťah k manuálnej práci alebo to bol veľký skok?

Celý čas som sedel v klimatizovanej kancelárii za počítačom, takže som sa do manuálnej práce musel postupne dostať, pretože to bol veľký rozdiel. Ale musím povedať, že chuť do manuálnej roboty som mal.

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Najskôr si robil ako živnostník, následne si si založil vlastnú firmu. Aké si mal pocity, keď si začínal podnikať? Vedel si vďaka živnosti, ako táto oblasť biznisu funguje, takže si to mal jednoduchšie?

Keď som podal výpoveď v Delli, robil som ako živnostník pod niekým, až neskôr som si založil vlastnú firmu. Vedel som, že to bude ťažké, pretože to nebol môj prvý pokus o podnikanie. V minulosti som dokonca skúšal vlastnú značku oblečenia a mal som autoumyváreň v Bratislave, ale keď sa na to spätne pozriem, neľutujem, že to nevyšlo. 

S odstupom času viem, prečo tieto pokusy o podnikanie zanikli. Nevenoval som im dostatok času, ale svojej firme aktuálne dávam maximum a venujem jej všetok svoj čas. Uvedomil som si, že na podnikanie musí mať človek mindset, lebo konkurencia je vždy veľká. Je malá pravdepodobnosť, že niekto vymyslí niečo, čo tu ešte nie je. 

Ak má človek nápad, netreba sa báť toho, že v okolí vidí ďalších troch, čo robia to isté. Konkurencia bude vždy vo všetkom, stačí však na sebe makať, dať do svojho projektu veľa času a úsilia a hlavne ukázať ľuďom, že na tej službe ti záleží rovnako ako samotnému zákazníkovi.

Mal si už na začiatku vybudovanú sieť zákazníkov, na ktorú si sa mohol obrátiť?

Nemal som vybudovanú žiadnu sieť zákazníkov. Známym som na začiatku spravil pár čistení zadarmo, aby som z toho mal fotky, na ktorých som mohol postaviť svoj marketing. Jasné, začiatky boli ťažké, ale podnikanie je stále ťažké a ja viem, že to nikdy ľahké nebude, pretože svoju firmu chcem posúvať stále dopredu.

lagin
Zdroj: archív respondenta

Koľko zákaziek mávaš týždenne? Pôsobíte len v konkrétnom regióne alebo pokrývate celé Slovensko?

Vo videách ľuďom stále opakujem, že pôsobíme na celom Slovensku. Prvá otázka od zákazníkov často býva, kde sídlime. To je podľa mňa zbytočná otázka, lebo je jedno, kde sídlime, ak sme ochotní vycestovať všade.

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

Ak dám zákazníkovi cenu, v ktorej sú zarátané aj náklady na prepravu a on s ňou súhlasí, tak mu môže byť jedno, či za ním pricestujem z opačného konca Slovenska alebo z Holandska.

Počet zákaziek je rôzny a závisí od toho, koľko času strávime u konkrétneho zákazníka. U niektorého zákazníka sme tri hodiny, u niekoho sme päť dní. Niekedy máme za týždeň hotových štyroch zákazníkov, inokedy ešte v pondelok dokončujeme zákazníka z predošlého týždňa. Ale roboty je dosť.

Predstavme si, že vlastním priemerný rodinný dom a chcem, aby si mi povedal orientačnú cenu čistenia fasády. Okolo akej sumy sa pohybujeme?

Toto je otázka, ktorú stále dostávam od ľudí v komentároch a nikdy na ňu neodpovedám. Neexistuje priemerný dom, takže cena sa môže veľmi líšiť. Vždy sa to určuje podľa toho, ako dom vyzerá, či na čistenie potrebujeme špeciálnu alebo klasickú chémiu, akú techniku musíme použiť, či tam treba zlaňovať alebo treba plošinu a ako rýchlo to dokážeme spraviť.

Veľmi nerád na to odpovedám. Ak mi niekto zavolá a poviem mu, že orientačne to bude stáť tisíc eur, ale prídem tam a uvidím obrovský dom, na ktorý mi bude treba plošinu, ale zároveň na niektoré miesta musím zlaniť, budeme tam štyri dni a zrazu zákazníkovi poviem, že to bude stáť dvakrát toľko, tak mi už nikdy nezavolá, lebo som ho oklamal. A ja som ho pritom oklamať nechcel.

Odporúčané
Slovenka Dominika robí v Londýne ochranku celebritám: Arabská princezná si dala do izby lietadlom doviezť bežiaci pás Slovenka Dominika robí v Londýne ochranku celebritám: Arabská princezná si dala do izby lietadlom doviezť bežiaci pás 13. novembra 2023, 12:30

Zvyknú ti zákazníci posielať fotky vopred?Zákazník mi buď pošle fotky, alebo chodím osobne na obhliadku. Preferujem osobnú obhliadku, pretože na nej môžem všetko presne odhadnúť.

Predstav si, že prídeš k domu, ktorý je v hroznom stave a mimoriadne znečistený, takže naň nefunguje tvoja klasická chémia a musíš použiť špeciálne prípravky. Máš už aj takéto skúsenosti z doterajšieho podnikania?

Väčšinou je to pri fasádach tak, že čím horšie to vyzerá, tým jednoduchšie sa to dá umyť. V 95 percentách prípadov ide o organické nečistoty ako riasy, machy, lišajníky či plesne, ktoré sa dajú pekne vyčistiť. Tie výsledky sú naozaj krásne a dávam ich aj do videí, aby ľudia videli rozdiel pred čistením a po ňom.

Som rád, keď zákazníkov potešíme, pretože si myslia, že fasáda vyzerá naozaj hnusne a že ju musia dať celú premaľovať, no my prídeme a ukážeme im, že sa to dá pekne vyčistiť. Keď takto dám na Facebook iba fotku a nie video, tak mi niektorí ľudia vypisujú, že to je Photoshop.

Raz si nás takto zavolala pani, ktorej manžel neveril, že vieme čistiť tak, ako to ukazujeme vo videách, a myslel si, že je to fotomontáž. Prišli sme, spravili sme vzorku na stene a povedal som jej, nech zavolá manžela, aby sa prišiel pozrieť. Pozrel sa na to, videl, že je to krásne čisté, ale iba zašomral a šiel naspäť dovnútra.

laginlagin
Zobraziť galériu
(2)

Občas musíš zlaňovať zo strechy, inokedy používaš plošinu. Ak sa bavíme o bezpečnosti pri práci, zažívaš situácie, keď ti nie je všetko jedno?

Nestáva sa mi to, lebo vždy verím svojej výbave a tomu, ako som sa uviazal. To treba dôkladne skontrolovať. Ak splníš všetky tieto procesy predtým, ako sa spustíš na lano, nemá sa ti čo stať.

Odporúčané
Slovák Robo skúma zmrazovanie ľudí: Viackrát som vyberal mozog z lebky. Hádam ho raz budeme vedieť znova zapnúť (Rozhovor) Slovák Robo skúma zmrazovanie ľudí: Viackrát som vyberal mozog z lebky. Hádam ho raz budeme vedieť znova zapnúť (Rozhovor) 30. októbra 2023, 16:30

Výstroj však musíš mať kvalitný, lebo keby si mu neveril, tak nespravíš nič. Ty visíš na lane, pozrieš sa pod seba, kde máš 30 metrov ničoho, a zrazu zamrzneš, lebo sa bojíš, že ťa neudrží výstroj. Takto by to nemohlo fungovať.

Láka ťa expanzia biznisu do okolitých krajín?

Chcel by som expandovať do zahraničia. Už mám prvé objednávky napríklad z Česka, ale v prvom rade sa sústreďujem na slovenských zákazníkov. Teraz sa snažím pokryť všetky dopyty na Slovensku.

Je v tvojej oblasti tvrdá konkurencia? Registrujete sa s firmami a podnikateľmi, ktoré sa venujú rovnakým prácam?

Určite sa s konkurentmi registrujeme. S niektorými sa poznám osobne, s niektorými som sa spoznal až neskôr. Vychádzame spolu celkom fajn, ale viem aj o viacerých firmách, ktorých reklamy mi stále vyskakujú na Facebooku a Instagrame, takže pozorujem, akým spôsobom to robia oni, a oni určite rovnako sledujú mňa.

Nemám predsudky voči konkurencii. Stále prichádzajú nové firmy, ale každý má štartovaciu čiaru rovnakú, a kam sa dostaneš, to záleží len na tvojej šikovnosti a odhodlaní.

Je tvojím cieľom dotiahnuť firmu do bodu, keď už nebudeš musieť manuálne pracovať na zákazkách, ale budeš to celé iba manažovať?

Keď som celé dni v montérkach na zákazke, zaberá mi to čas, ktorý by som mohol využiť na hľadanie nových zákazníkov. Len z tohto dôvodu by som sa postupne chcel dostať z montérok a viac to manažovať, pretože inak je to veľmi dobrá a uspokojivá robota.

Domov
Zdieľať
Diskusia