Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. júla 2023, 12:47
Čas čítania 1:38
Daniel Mikolášik

Google spustil svojho chatbota už aj na Slovensku. Dokáže rozprávať, naplánovať ti dovolenku a pomôže ti vycvičiť psa

Google spustil svojho chatbota už aj na Slovensku. Dokáže rozprávať, naplánovať ti dovolenku a pomôže ti vycvičiť psa
Zdroj: Google
TECH CHATBOT GOOGLE SPRÁVY ZO SVETA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Bard AI má konkurovať známemu ChatGPT.

Spoločnosť Google ešte vo februári tohto roka predstavila vlastného chatbota s umelou inteligenciou, ktorý má byť konkurentom známemu ChatGPT od spoločnosti Open AI. Chatbot s názvom „Bard“ je po novom konečne sprístupnený aj v Európskej únii, po šiestich mesiacoch od jeho predstavenia si ho tak môžu vyskúšať aj Slováci.

Ako informuje The Verge, Google tiež pridal do svojho chatbota niekoľko nových funkcií. Medzi nimi napríklad dať si jeho odpovede prerozprávať hlasom vytvoreným s využitím strojového učenia. Hlasový výstup je dostupný takmer pre všetky jazyky, ktorým Google Bard rozumie, vrátane slovenčiny. Výnimkou je len fínčina, perzština, gréčtina, slovinčina a indoiránska urdčina.

Cudzie jazyky, ktoré Bard AI využíva, sa manuálne testujú ľudskými testermi a až potom ich spustia verejne. Slovenčina by tak mala byť na vyššej úrovni ako pri bežnom internetovom prekladači. Bard má novú verziu jazykového modelu PaLM 2, avšak aj podľa Googlu je to stále len experimentálny projekt a podobne ako ChatGPT môže ponúkať aj nesprávne, nepresné alebo nevhodné odpovede.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Novinkou je aj funkcionalita, vďaka ktorej chatbot dokáže lepšie pracovať s obrázkami, ktoré vie analyzovať a podrobne opísať, čo na nich vidí. Pribudla tiež možnosť zdieľať chatbotové odpovede s priateľmi, podpora pripínania a premenovávania konverzácií či možnosť dodatočnej úpravy.

Spustenie Barda na území EÚ musel Google odložiť po tom, čo regulačné orgány Únie vyjadrili obavy o ochranu súkromia používateľov. Írska komisia pre ochranu údajov (DPC) totiž ešte v polovici júna uviedla, že technologický gigant im stále neposkytol dostatočné informácie, ako ich chatbot chráni súkromie občanov Únie. DPC je hlavný regulačný orgán v oblasti ochrany osobných údajov Európskej únie.

„Funkcia umelej inteligencie vám pomôže spracovať zložité témy a informácie do ľahko pochopiteľných formátov. Budete tak môcť rýchlejšie pochopiť celkový problém a dozvedieť sa viac vecí, ktoré vám ponúka web,“ napísal generálny riaditeľ Sundar Pichai.

Ako príklad spoločnosť uviedla zjednodušenie zložitej témy, ako sú nové objavy z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba od NASA, 9-ročnému dieťaťu. Po otvorení domovskej stránky Bard AI ti služba dáva ďalšie príklady, ako chatbot využiť. Medzi nimi napríklad to, že Bard ti pomôže naučiť tvoje dieťa zlomky, naplánuje ti týždňovú dovolenku do Singapuru, dá ti tipy, ako ísť spať pred polnocou, alebo ti poradí zvážiť výhody a nevýhody pri kúpe smart hodiniek.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ak si chceš Bard AI vyskúšať, klikni na domovskú stránku bard.google.com. Pred jeho použitím sa musíš prihlásiť do svojho Google účtu a povoliť prístup k službe chatbota. Jeho používanie je povolené až od 18 rokov. Medzi podporovanými webovými prehliadačmi sú Chrome, Safari, Firefox, Opera či Edge. 

Bard AI
Zdroj: Google Bard
Domov
Zdieľať
Diskusia