Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
12. apríla 2023 o 14:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

FOTO: V jednoduchosti je krása. Česká architektka navrhla dom s príjemným zázemím pre rodinný život, ktorý spĺňa vysoké štandardy

FOTO: V jednoduchosti je krása. Česká architektka navrhla dom s príjemným zázemím pre rodinný život, ktorý spĺňa vysoké štandardy
Zdroj: Veronika Raffajová
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Pri pohľade z ulice je pre okoloidúcich vidieľný len nájazd ku garáži a potom dlhý pás zelene, ktorý chráni pobytovú terasu aj objekt na spodnej úrovni. Dom je tak v podstate skrytý pred cudzími očami.

Len málo tuzemských projektov si získa naše srdcia tak, ako sa to podarilo rodinnému domu v Beroune od Markéty Bromovej z ateliéru Markéta Bromová architekti. Skúsená architektka, ktorá má za sebou viac ako desať rokov praxe pod vlastnou značkou, navrhla nadčasovú novostavbu skrytú vo svahu s výhľadom do korún stromov. Výsledok jej práce je famózny. 

Zámerom architektky bolo navrhnúť dom, ktorý bude odpoveďou na charakter miesta, respektíve stavebnej parcely, pričom dokáže splniť všetky požiadavky majiteľov a na nie príliš veľkom pozemku im poskytne súkromie a príjemné zázemie pre rodinný život. Výsledok je pastvou pre oči. Na projekte spolupracovali Petra Ciencialová a Lenka Miková, ktorá je zároveň spoluautorkou štúdie k domu.

Odporúčané
Takto skvelo môže vyzerať rekonštrukcia a prístavba rodinného domu, ktorý má viac ako 100 rokov. Českí architekti dokázali nemožné Takto skvelo môže vyzerať rekonštrukcia a prístavba rodinného domu, ktorý má viac ako 100 rokov. Českí architekti dokázali nemožné 30. marca 2023 o 9:00
K samotnému domu s tvarom písmena L a úžitkovou plochou necelých 180 štvorcových metrov patrí menší objekt so saunou a oddychovou zónou.
K samotnému domu s tvarom písmena L a úžitkovou plochou necelých 180 štvorcových metrov patrí menší objekt so saunou a oddychovou zónou. Zdroj: Veronika Raffajová

Parcela sa nachádza na okraji zastavanej časti mesta a má špecifický charakter – výrazne sa zvažuje od prístupovej cesty smerom k pásu vysokej zelene a susedné domy z oboch strán sú pomerne blízko.

Hlavnou výzvou preto bolo vyrovnať sa s výškovým rozdielom, orientáciou aj s odstupmi od susedov. Z čoho vychádza umiestnenie domu – je posadený v severnej časti pozemku, aby pred ním vznikla pobytová terasa s orientáciou na juh. Zároveň je zapustený do úrovne cesty kvôli súkromiu. 

K samotnému domu s tvarom písmena L a úžitkovou plochou necelých 180 štvorcových metrov patrí menší objekt so saunou a oddychovou zónou v úrovni terasy a veľkou garážou s dielňou a skladom v podlaží nad ňou. Pozdĺž garáže pod priehľadnou pergolou vedie prístupové schodisko, aby obyvatelia mohli prejsť suchou nohou do domu. 

Hlavný obytný priestor vďaka veľkej zasklenej stene priamo nadväzuje na vonkajšiu terasu a pomyselne sa rozširuje do záhrady. Západná časť interiéru domu funguje ako súkromná zóna. Spálne majú okná orientované k vzdialenejšiemu susedovi, kúpeľňa sa otvára do zelene na severe. Na opačnom konci je vstup s chodbou a kancelária. Pri pohľade z ulice je pre okoloidúcich viditeľný len nájazd ku garáži a potom dlhý pás zelene, ktorý chráni pobytovú terasu aj objekt na spodnej úrovni. Dom je tak v podstate dokonale skrytý pred cudzími očami.  

Celému interiéru dominuje jednoduchosť v podobe nadčasového zariadenia, drevených podláh a podhľadov či kamenných obkladov. Pozri si galériu fotografií od Veroniky Raffajovej, prostredníctom ktorej získaš detailnú predstavu o dome. 

K samotnému domu s tvarom písmena L a úžitkovou plochou necelých 180 štvorcových metrov patrí menší objekt so saunou a oddychovou zónou.BerounBerounBeroun
Zobraziť galériu
(23)
Anketa:
Predstavuješ si takto bývanie s príjemným zázemím pre rodinný život?
Áno, ide o dokonalý dom.
Niečo tomu chýba...
Áno, ide o dokonalý dom.
72 %
Niečo tomu chýba...
28 %
Domov
Zdieľať
Diskusia