Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2023, 9:00
Čas čítania 1:47
Adriana Královičová

FOTO: Umelec z Londýna premenil odpadkový kontajner na malý domček. Odmietol platiť šialene vysoký nájom v meste

FOTO: Umelec z Londýna premenil odpadkový kontajner na malý domček. Odmietol platiť šialene vysoký nájom v meste
Zdroj: Archív: Harrison Marshall
KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Harrison Marshall si postavil dom na smetisku, aby nemusel platiť šialenú sumu za nájom. Plánuje v ňom bývať rok, projekt vníma ako demonštráciu na nereálne finančné podmienky v centre Londýna.

Šialene vysoké náklady na bývanie v Londýne prinútili 28-ročného umelca Harrisona Marshalla vymyslieť alternatívne riešenie na bývanie. Keď sa vrátil z pracovných ciest naspäť do Londýna a hľadal si ubytovanie, zistil, že to poriadne potrápi jeho peňaženku. Umelec sa nakoniec rozhodol žiť v prerobenom odpadkovom kontajneri, ktorý bol v konečnom dôsledku rovnakej veľkosti ako šialene predražená garsónka v centre mesta. 

„Tento projekt je tak trochu bizarný nápad, no sníval som o tom, ešte keď som bol dieťa. V roku 2022 som sa presťahoval späť do Londýna a bol som hneď šokovaný vysokými nákladmi na prenájom. Musel som hľadať byt v centre Londýna, pretože tu pracujem. Vedel som, že musí existovať aj iná možnosť, než platiť tie nehorázne sumy. Vtedy mi napadlo, že si prerobím kontajner na odpadky,“ tvrdí Harrison Marshall. 

bývanie, architektúra, interiérový dizajn
Zdroj: Archív: Harrison Marshall

Harrison Marshall nevníma tento krok ako niečo, čím by mohol ľudí inšpirovať. Bývanie v kontajneri nepovažuje za vyriešenie celkového problému s cenami. Umelec chcel skôr projektom poukázať na nereálne podmienky bývania v centre Londýna. Spojil sa s charitatívnou umeleckou organizáciou, ktorá mu pomohla vybaviť miesto na pozemku. 

Anketa:
Vedel/-a by si si predstaviť život v takomto príbytku?
Nie, je to príliš malé...
Ak by mi to ušetrilo peniaze alebo by som nemal na výber, tak určite áno!
Nie, je to príliš malé...
34 %
Ak by mi to ušetrilo peniaze alebo by som nemal na výber, tak určite áno!
66 %

Býva na smetisku 

Marshall je umelec a architekt, ktorý založil štúdio Caukin Studio. Pri svojom novom, netradičnom bývaní teda využil svoje dizajnérske schopnosti. Na tomto projekte pracoval niekoľko mesiacov. Nakoniec sa mu podarilo vytvoriť mini domček, ktorý sa skladá z drevenej búdky a klasického žltého kontajnera na odpadový materiál. Nachádza sa v Bermondsey na juhu Londýna. Vnútri má kuchynku aj posteľ, na ktorej sa dokážu vyspať dvaja ľudia. 

„Bývam na smetisku, no v okolí mám normálnych susedov. Všetci sú veľmi priateľskí. Vždy keď som vonku, opýtajú sa ma, ako sa mám, čo budem dnes robiť, a nosia mi aj jedlo. Sprchujem sa v práci a toaletu mám neďaleko pozemku. Žije sa mi tu príjemne, svoj „skip house“ som si okrášlil dielami od mojich kamarátov či darov od rodiny,“ tvrdí.

Domček stojí na smetisku.
Domček stojí na smetisku. Zdroj: Archív: Harrison Marshall

Vnútri sa nachádza kuchynský a úložný priestor, ktorý tvorí drez a jednoplatnička. Na pozemku stojí aj WC, voda je dodávaná zo susedného pozemku. Harrison sa sprchuje v telocvični alebo v práci. Do domčeka vstupuje pomocou malého rebríka. Areál bude čoskoro napojený na elektrickú sieť, ktorá bude napájať malý ohrievač, svetlá, elektrický sporák a mini chladničku. 

Harrison Marshall dom vytvoril aj na protest proti šialene vysokým sumám za nájom v Londýne.
Harrison Marshall dom vytvoril aj na protest proti šialene vysokým sumám za nájom v Londýne. Zdroj: Archív: Harrison Marshall

Projekt charitatívnej organizácie

Obytná plocha má 25 štvorcových metrov. Pri prerábke pracoval s budgetom 4 000 libier, dnes sú jeho výdavky 50 libier mesačne. 

Jeho malý domček s názvom Skip House je súčasťou Skip Gallery, verejnej umeleckej iniciatívy, ktorá pracuje s mladými umelcami. Marshall s organizáciou spolupracoval na viacerých projektoch. „Nikto by nemal žiť v kontajneri. Určite to nie je cesta, ktorú by som ľuďom odporučil. Je to skôr konštatovanie či poukazovanie na to, akým spôsobom musia bojovať rodiny v Londýne proti vysokým nákladom na život,“ dodáva. 

bývanie, architektúra, interiérový dizajnbývanie, architektúra, interiérový dizajnHarrison Marshall dom vytvoril aj na protest proti šialene vysokým sumám za nájom v Londýne. bývanie, architektúra, interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia