Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2023, 19:30
Čas čítania 1:54
Tímea Krauszová

Populárna vlasová značka čelí žalobe. 28 žien tvrdí, že im z jej produktov vypadali vlasy

MÓDA KOZMETICKÉ ZNAČKY VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

V reakcii na žalobu firma nestiahla žiadne produkty z obehu a všetky obvinenia poprela.

Produkty značky Olaplex spôsobujú vypadávanie vlasov a niekoľko ďalších problémov s vlasmi a s pokožkou hlavy. Tvrdí to 28 žien, ktoré podali hromadnú žalobu a od firmy požadujú odškodné vo výške 70-tisíc dolárov. Podľa BBC niektoré zo žien prežívali nepríjemné svrbenie, mali na hlave vyrážky, kvasinkovú infekciu aj otvorené rany a mozole. Trápili ich bolesti a pálenie pokožky.

Olaplex je známy radom produktov určených na hĺbkovú obnovu a regeneráciu vlasov a marketing je zameraný predovšetkým na ženy, ktoré si farbia a zosvetľujú vlasy. V reakcii na žalobu firma nestiahla žiadne produkty z obehu, na Instagrame zverejnila výsledky laboratórnych testov, ktoré dokazujú, že jej produkty sú bezpečné, a všetky obvinenia odmieta. Podrobné výsledky testov má na webe.

Chceli korunu krásy, ostali im plešiny

Olaplex sľubuje posilnené väzby a regenerované vlasy. Hoci väčšina produktov je voľne dostupná, niektoré sa dajú zakúpiť až po konzultácii v kaderníckom salóne a často po nich siahajú ľudia, ktorí vlasy nejako zaťažujú (napríklad po zosvetlení) alebo ich túžia posilniť. Firma sa chváli patentovanými zložkami a klinickými testami, ktoré potvrdzujú jej sľuby.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? 26. marca 2024, 16:00

Nahnevané zákazníčky, ktoré firmu žalujú, miesto toho o vlasy prišli. Na hlave im ostali plešaté miesta a vlasy sú suché, štiepia sa a sú v horšom stave než predtým. Advokátska kancelária Law Centre of Amy E. Davis, ktorá ich zastupuje, dokonca zverejnila fotky jednej z nich. Na tých vidieť plešiny a vlasy, ktoré nevyzerajú ako tie v reklamných postoch firmy.

V žalobe sa spomína aj fakt, že v produktoch sa nachádzajú látky lilial a pantenol. Lilial sa používal v kozmetike ako parfumovacia zložka, je to vonný alergén, ktorý je v Európskej únii zakázaný od marca 2022. Firma dokonca tvrdí, že pre obozretnosť ho odstránili aj z produktov, ktoré predávajú inde, napríklad v Spojených štátoch. Žaloba však tvrdí, že staré zloženie firma stále využíva a predáva, a právnici nástoja na tom, že žiaden iný faktor neprichádza do úvahy: vypadávanie vlasov údajne spôsobili práve produkty Olaplex.

Spoločnosť však tvrdenia o vypadávaní vlasov odmieta. „Produkty Olaplex nespôsobujú vypadávanie ani lámanie vlasov. Nezávislé laboratórne testy ukazujú, že sú bezpečné a účinné,“ píše sa vo vyhlásení na webstránke, kde nájdeš aj výsledky spomínaných testov. Zástupcovia firmy tvrdia, že sú pripravení bojovať a chrániť jej dobré meno voči „nepodloženým tvrdeniam“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OLAPLEX (@olaplex)

CEO firmy JuE Wong na Twitteri vyjadrila súcit so ženami a povedala, že vypadávanie vlasov je bolestivá a emotívna téma. Zároveň však zopakovala stanovisko firmy, že jej produkty sú overené tretími stranami a nespôsobujú vypadávanie vlasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia