Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová
23. októbra 2022, 12:05
Čas čítania 1:35

Prelom v liečbe plešatosti: vedcom sa podarilo vypestovať vlasové folikuly v labáku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ďalším krokom je výskum aplikovať na ľudských kmeňových bunkách. Vedci dúfajú, že ich výsledky bude možné zopakovať pomocou liekov a plešatým ľuďom tak prinavrátiť vlasy.

Skvelá správa pre ľudí s plešatosťou. Japonskému vedeckému tímu zloženého z viacerých univerzít sa podarilo vytvoriť systém, vďaka ktorému vypestovali dospelé vlasové folikuly. Po niekoľkých týždňoch z nich vyrástli vlasy do dĺžky 3 mm. Správa o výsledkoch štúdie vyšla v časopise Science Advances.

Vypadávanie vlasov je zložitý problém a spôsobovať ho môžu rôzne veci: genetika, rôzne ochorenia, ale aj nesprávna starostlivosť. Pomôcť môže LED terapia, ošetrenia v kožnej ambulancii, alebo aj prvý liek, ktorý schválili v USA.

Nové folikuly vypestované v labáku

Vedci úspešne regenerovali vlasové folikuly, z ktorých vyrastajú vlasy. Vypestovali ich v kontrolovanom prostredí v laboratóriu na „umelých orgánoch“, ale veria, že výsledky ich práce sa dajú aplikovať aj pri pomoci ľuďom s plešatosťou.

Na fotke je 24-ročná žena, ktorá má diagnostikovanú androgénnu alopéciu od svojich štrnástich. Výsledok po 4 mesiacoch liečby (doba liečenia je veľmi individuálna).
Na fotke je 24-ročná žena, ktorá má diagnostikovanú androgénnu alopéciu od svojich štrnástich. Výsledok po 4 mesiacoch liečby (doba liečenia je veľmi individuálna). Zdroj: Instagram doktorky Brabcovej

Vedcom sa objav podaril vďaka organoidom, malým zjednodušeným verziám orgánov, ktoré vedci vytvorili v laboratóriu pomocou kmeňových buniek. Ide o repliky skutočných ľudských orgánov, takže sa vedci nemuseli spoliehať na zvieracie modely. Riešenie hľadali v tvorbe vlasových folikulov počas vývoja embrya. Až doteraz totiž vedci nerozumeli presne interakciám medzi vonkajšou vrstvou kože a embryonálnym väzivom (mezenchýnom), ktoré vedú k vzniku vlasových folikulov. 

21. marca 2024, 11:30 Čas čítania 3:07 TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur

Organoidy však úspešne zreplikovali reakciu medzi dvoma druhmi embryonálnych buniek. Vedci potom prispôsobovali systém dovtedy, kým nevznikla taká konfigurácia, ktorej výsledkom bol rast vlasových folikulov. Vedci dosiahli takmer 100-percentnú úspešnosť a nové vlasy dosahovali dĺžku troch milimetrov po 23 dňoch rastu. Výsledok vylepšili aj použitím lieku, ktorý stimuluje melanocyty – bunky, ktoré zodpovedajú za farbu vlasov. Výsledné vlasové vlákna tak mali aj výraznejšiu farbu.

Ide o prelomový výsledok, ktorý otvára bránu novým liekom na podporu rastu vlasov a tiež liekov, ktoré by mohli ovplyvniť farbu vlasov (teda boj so šedivením). Pomoc je tak na dosah ruky pre mužov aj ženy, ktorých trápia rôzne príčiny vypadávania vlasov.

Ďalším krokom je použiť ľudské bunky a začať pracovať na vývoji liekov. 

5. mája 2022, 14:30 Čas čítania 7:44 Vypadávanie vlasov je komplexný problém, pomôcť môžu lieky na predpis, plazmoterapia, ale aj zlepšenie domácej starostlivosti Vypadávanie vlasov je komplexný problém, pomôcť môžu lieky na predpis, plazmoterapia, ale aj zlepšenie domácej starostlivosti

Prvý liek proti alopécii

Americký úrad pre kontrolu liečiv (FDA) už v lete schválil liek baricitinib, ktorý dokáže obnoviť rast vlasov. Vyvinula ho farmaceutická spoločnosť Eli Lilly a je určený na alopéciu, druhú najčastejšiu príčinu vypadávania vlasov.

Baricitinib testovali dve nezávislé vedecké štúdie. Liek dokáže blokovať imunitný systém natoľko, aby neútočil na vlasové folikuly, čím obnovuje rast vlasov. Schválenie lieku je významným krokom, vďaka ktorému by ho mohli začať uhrádzať aj poisťovne.

Do oboch štúdií sa zapojilo 1 200 pacientov s ťažkou alopéciou, pričom 40 percent z nich dosiahlo po 36 týždňoch úplný alebo takmer úplný rast vlasov. Po roku znovu narástli vlasy polovici pacientov.

16. júna 2022, 19:08 Čas čítania 1:05 Schválili prvý liek pre plešatých. Jeho účinky sa za rok liečby potvrdili pri polovici pacientov Schválili prvý liek pre plešatých. Jeho účinky sa za rok liečby potvrdili pri polovici pacientov
Domov
Zdieľať
Diskusia