Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2022, 8:30
Čas čítania 3:16
Adriana Královičová

FOTO: Slovenskí manželia svojpomocne premenili 40-ročnú chatku v Malých Karpatoch na hniezdočko lásky

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY INTERIÉROVÝ DIZAJN ZAUJÍMAVÉ MIESTA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Biela chata sa nachádza v lesnej prírode Malých Karpát v chatovej oblasti Piesok – Zochova chata nad historickým mestečkom Modra. Stojí na svojom mieste od roku 1977 a jej pôvodným majiteľom bol básnik Pavel Koyš. Čoskoro v nej budeš môcť stráviť pobyt.

V srdci Malých Karpát – neďaleko Zochovej chaty – nájdeš v lese učupenú Bielu chatu. Jedinečná podkrovná chatka so šikmou strechou až po zem prešla rekonštrukciou, ktorá z nej urobila štýlové bývanie. Čoskoro si ju môžeš prenajať aj ty, zatiaľ si prečítaj, ako prebiehala jej rekonštrukcia. 

Ak ťa bavia príbehy o šikovných Slovákoch a Slovenkách, ktorí dokázali vlastnými rukami pretvoriť svoje príbytky na štýlové stavby, sleduj rubriku Architektúra. S predplatným Refresher+ získaš prístup k exkluzívnemu obsahu a podporíš autorov, ktorí ho pre teba pravidelne tvoria.

Biela podľa jedinečného kozuba

Martina je veľkou milovníčkou architektúry a interiérového dizajnu. Jeden večer na ňu vyskočil inzerát s ponukou predaja chatky v lesoch Malých Karpát. V októbri 2020 sa s pôvodnou majiteľkou dohodla na obhliadke. „Keď som Bielu chatu prvýkrát navštívila, nemala som ešte predstavu, ako by sme ju v budúcnosti využívali. Bola to však láska na prvý pohľad,“ hovorí.

Nasledovali bezsenné noci, počas ktorých vymýšľala koncept, ktorý by bol zaujímavý pre budúcnosť chaty. Premýšľala, ako by ju nazvala, aby sa s ňou ľudia čo najviac stotožnili.

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

„Keď som na fotografiách pred obhliadkou chaty videla v interiéri krásny pôvodný biely kozub, hneď som si vizualizovala celý priestor. Vnútro chatky som si vďaka kozubu predstavovala v bielej farbe. Vnímala som to ako prvok, ktorý by vedel reprezentovať chatu okolitému svetu. Tak vznikol názov Biela chata. Brázdila som internetom, zisťovala som, či také niečo už neexistuje. Presne o štvrtej nadránom tak vznikol celý koncept, ktorý mi v momente dal správny zmysel,“ približuje začiatky Martina.

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Biela chata

Rekonštrukcia by dnes bola oveľa drahšia 

Martina s manželom v roku 2021 prevzali „žezlo“ a vdýchli Bielej chate nový život. Ideou bolo vytvoriť miesto, ktoré spája všetko, čo počas života navnímali. Celý proces rekonštrukcie si mohol vidieť na ich Instagrame.

Majiteľka rada zachováva pôvodné prvky. Ak sú kvalitne spracované, bola by škoda zničiť ich. To platilo aj v prípade chatky. Zachovali pôvodné steny, 42-ročnú palubovku aj špecifický prvok, padajúcu stenu na terase. To je to, čo tvorí dušu celého konceptu. „Na to, že bola chata postavená v roku 1977, je veľmi kvalitne navrhnutá. Na to obdobie mysleli naozaj kreatívne, až futuristicky. Toto jej pridáva ďalší bod na jedinečnosti,“ dodáva. 

Rekonštrukcia prebiehala iba v ich réžii a snažili sa, aby ich nevyšla draho. Martina je kreatívna duša, ktorá miluje zariaďovanie a hľadanie tej správnej cesty k vytvoreniu dokonalého miesta. Sama tvrdí, že riešenie interiéru bolo cenovo prijateľné. „Muž mi povedal, že pokiaľ nebude na začiatku vidieť rozpočet, ani do toho nepôjde,“ smeje sa Martina. 

Odporúčané
V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy 18. apríla 2024, 14:00

Pomohlo im to, že na prerábku boli dopredu pripravení. Potrebný materiál si zakúpili ešte pred infláciou, čo im ušetrilo veľa peňazí. Martina vraví, že ak by sa do prerábky pustili dnes, vyšla by ich o 25 % viac v dôsledku aktuálnej situácie. „Nakoniec sme rozpočet mierne prekročili, no keď sa do niečoho pustím, chcem to urobiť poriadne. Myslela som na všetky detaily,“ dodáva. 

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Biela chata

Nábytok z bazára bola jasná voľba

Jediný nábytok, ktorý je vyrobený na mieru, je kuchynská linka a postele s úložným priestorom. Museli ich prispôsobiť atypickému priestoru šikmých stien. Interiér je riešený tak, aby sa v ňom všetci cítili dobre, hostia aj majitelia. Priestor je malý, no zároveň praktický. Nájdeš v ňom všetko dôležité, nechýba plne vybavená kuchynka, v ktorej sa dá plnohodnotne variť. 

Sedačku do obývačky riešila Martina v nábytkových reťazcoch, no všetko ostatné sa jej podarilo nájsť „z druhej ruky“. Hľadaniu jedinečných kúskov venovala dlhý čas. „Jedna stolička, ktorá sa do interiéru hodila, stála na pulte 120 eur. Chcela som ich viac, takže to v rámci rozpočtu nepripadalo do úvahy. Musela som hľadať lacnejšie alternatívy. Celú súpravu v pôvodnom dizajne zo 60. rokov som objavila za zlomok ceny. Veľa vecí som našla na českých bazároch,“ približuje. 

Manžel bol voči tomuto nápadu skeptický. Keď Martina nábytok najskôr doma zhromažďovala, čudoval sa, či ho bude vedieť vôbec použiť. Dizajn nábytku väčšinou pochádza z obdobia 60. až 80. rokov. Je to mix slovenského a zahraničného retra.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

„Vyžadovalo si to veľmi veľa času. Chcela som nábytok a doplnky, ktoré budú iné. Musela som teda hľadať zdroje, ktoré sú iné. Venovala som tomu veľa času. Hľadala som po nociach. Mala som v hlave obraz, ako to celé bude vyzerať. Pri samotnej realizácii interiéru všetko do seba zapadalo,“ vraví. 

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Biela chata

Čarovné miesto pre lesných ľudí

Návštevníci by sa mali počas pobytu cítiť ako lesní ľudia. Ocitneš sa v lese, kde ťa pohltí jeho atmosféra, zabudneš na každodenný stres a odnesieš si nové zážitky. Miesto, kde stojí Biela chata, je naozaj čarovné, viaže sa na historické príbehy. V blízkosti Zochovej chaty to podľa Martiny vždy dýchalo zvláštnou atmosférou.

Nachádza sa tu náučný chodník o pôvodných obyvateľoch. Boli to drevorubači z nemecky hovoriacich krajín. Tí územie, na ktorom sa nachádza chata, obývali od 18. storočia. Nazývali ich lesní ľudia. Martina tvrdí, že spolu s manželom vytvorili autentické miesto pre lesných ľudí.

Čoskoro bude na prenájom pre dospelých. Chatka ponúka aj saunu, terasu, ohnisko, wifi a parkovanie. Na výber máš z rôznych ponúk pobytu. Jedna noc stojí 250 eur. 

Chatka pochádza z roku 1977. Na ten rok bola veľmi  kvalitne nadizajnovaná. interiérový dizajn architektúra interiérový dizajn architektúra interiérový dizajn architektúra
Zobraziť galériu
(15)
Domov
Zdieľať
Diskusia