Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
31. októbra 2022, 20:34
Čas čítania 1:47

V Iráne obvinili zhruba tisíc ľudí zo sabotáže za účasť na protestoch. Za viac ako mesiac zatkli už 14-tisíc demonštrantov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Snahy ukončiť protesty zo strany vlády neutíchajú.

Okolo tisíc ľudí v Iráne obvinili zo sabotáže. Podľa BBC ide o účastníkov protivládnych protestov, ktorých budú súdiť verejne. Budú čeliť obvineniam z rôznych podvratných činov vrátane útokov na príslušníkov bezpečnostných zložiek či poškodzovania verejného majetku. Šéf iránskej justície vo vyhlásení naznačil, že niektorí z demonštrantov budú obvinení aj zo spolupráce so zahraničnými mocnosťami. Žaloby chcú riešiť dôsledne rýchlo.

V iných iránskych provinciách už v súvislosti s protestmi obvinili stovky ľudí. V niektorých prípadoch čelia ťažkým obvineniam zo šírenia skazenosti a vedenia vojny proti Bohu, za ktoré im hrozí trest smrti.

Najväčšie protesty za posledné tri roky

Oznam prichádza len krátko po smrti dvoch tínedžerov, ktorí sa na protestoch zúčastnili tiež. Podľa všetkého obaja zomreli pod paľbou bezpečnostných síl, ktoré sa snažia už viac ako mesiac trvajúce protesty zastaviť. 16-ročný Kumar Daroftateh zomrel po zásahu guľkou z blízkej vzdialenosti a krátko po tom zomrel v nemocnici. Na jeho pohrebe podľa BBC kričali ľudia protivládne slogany.

Sarina Saediová, takisto vo veku 16 rokov, zomrela pred pár dňami po zásahu snajpera.

Iránske úrady voči demonštráciám tvrdo zasahujú, ale protesty napriek tomu pokračujú už viac než 40 dní a zúčastňujú sa na nich ľudia zo všetkých vrstiev iránskej spoločnosti.

Len pred pár dňami vyzval veliteľ iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí na ukončenie protestov. „Nebuďte šachovými figúrkami nepriateľov krajiny,“ odkázal generál mládeži, ktorá protesty vedie a organizuje ich aj na univerzitnej pôde. Teherán viní z rozpútania protestov USA, Britániu, Izrael a Saudskú Arábiu.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Podľa dostupných informácií si protesty vyžiadali už minimálne desiatky obetí prevažne z radov demonštrantov. Až 14-tisíc Iráncov skončilo podľa ľudskoprávnych aktivistov vo väzbe. Skupina Iran Human Rights so sídlom v Osle hovorí o najmenej 160 zabitých demonštrantoch vrátane viac než dvoch desiatok detí. Zomrelo aj 35 členov bezpečnostných síl.

Neutíchajúca vlna protestov

Súčasnú vlnu masových protestov po celom Iráne vyvolala smrť 22-ročnej iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra, tri dni po zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania. Ide o najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky, na čele stoja ženy a školáčky. Na jej pohrebe sa zišli tisícky ľudí, pozostalí sú v domácom väzení.

K protestom sa online pripojilo obrovské množstvo ľudí vrátane celebrít. Moslimky a Iránky po celom svete si na sociálnych sieťach na znak odporu strhávajú šatku a strihajú vlasy.

14. októbra 2022, 12:04 Čas čítania 1:09 Mladých ľudí, ktorých zadržia v Iráne počas protestov, posielajú do prevýchovných centier Mladých ľudí, ktorých zadržia v Iráne počas protestov, posielajú do prevýchovných centier

Existujú obavy, že by Teherán mohol voči protestujúcim nasadiť okrem bezpečnostných zložiek aj armádu a elitné revolučné gardy, čo by spôsobilo ešte vyššie počty obetí.

Domov
Zdieľať
Diskusia