Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
5. októbra 2022, 17:18
Čas čítania 0:59

Známe herečky si na Instagrame strihajú vlasy. Ide im o podporu iránskych žien, ktoré protestujú za svoje práva

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Známe herečky si na Instagrame strihajú vlasy. Ide im o podporu iránskych žien, ktoré protestujú za svoje práva
Zdroj: TASR/AP

Videokampaň s hashtagom #HairForFreedom odštartovala skupina francúzskych právnikov.

Známe francúzske herečky si vo videu zverejnenom v stredu na Instagrame ostrihali v rámci solidarity s protestujúcimi ženami v Iráne vlasy. Vo videu sa objavili aj dve britské herečky s úzkymi väzbami na Francúzsko: Charlotte Rampling a Jane Birkin. 

Pridali sa aj belgická speváčka Angèle či francúzska herečka Marion Cotillard, Juliette Binoche, Isabelle Huppert a ďalšie známe hviezdy. Týmto gestom chcú podporiť iránske ženy, ktoré po smrti 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej protestujú za svoje práva.

K zverejneniu videa došlo deň po tom, ako vyše 1 000 francúzskych profesionálov z oblasti filmu vrátane herečky Léy Seydoux a šéfa filmového festivalu v Cannes Thierryho Frémauxa podpísalo petíciu „podporujúcu vzburu žien v Iráne“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @marioncotillard

 
Videokampaň s hashtagom #HairForFreedom odštartovala skupina francúzskych právnikov.
„Obyvatelia Iránu na čele so ženami riskujú protestmi svoje životy. Títo ľudia chcú len tie najzákladnejšie slobody. Tieto ženy a títo muži si zaslúžia našu podporu... Je nemožné neodsúdiť, znova a zakaždým, túto hroznú represiu,“ uvádza sa v posolstve sprevádzajúcom zmienené video.

26. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:48 Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou

Ženy, ktoré si skladajú z hlavy šatky a strihajú si vlasy, sa stali ústredným obrazom protestov v Iráne vyvolaných násilnou smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej. V Iráne po smrti Amíníovej v policajnej väzbe v Teheráne vypukli masívne protesty a nepokoje, pri ktorých zomrelo už minimálne 35 ľudí. Iránske úrady však akúkoľvek účasť na smrti demonštrantov popierajú.

Amíníovú zatkla mravnostná polícia, pretože porušila zákon, ktorý ženám nariaďuje nosiť hidžáb. Zomrela po trojdňovej kóme, pravdepodobne na zlyhanie srdca. Teherán tvrdí, že zomrela prirodzenou smrťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia