Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
17. septembra 2022, 11:48
Čas čítania 1:20

V Iráne zomrela 22-ročná žena po zásahu mravnostnej polície. Nemala uviazaný hidžáb

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V islamskej krajine platia pre ženy prísne nariadenia.

Mahsy Aminiová, ktorá navštívila hlavné mesto Iránu Teherán so svojou rodinou, zomrela po brutálnom zásahu mravnostnej polícia. Jej jednotky dohliadajú na dodržiavanie prísnych pravidiel ženského oblečenia, medzi ktoré patrí aj povinné nosenie hidžábu na verejnosti. Zásahy proti nesprávne oblečeným ženám sú v krajine podľa The Guardian na dennom poriadku.

Mahsy Aminiová umrela po niekoľkých dňoch strávených na jednotke intenzívnej starostlivosti. Polícia odmieta tvrdenia, že jej príslušníci ženu po naložení do služobnej dodávky zbili. Počas jej zatknutia policajti rodine povedali, že bude prepustená po prevýchove. Polícia neskôr uviedla, že žena utrpela infarkt. Ministerstvo vnútra a teheránsky prokurátor už v prípade začali vyšetrovanie.

K tragédii prišlo len niekoľko týždňov po tom, čo iránsky prezident Ebrahim Raisi nariadil tvrdé zásahy proti právam žien a vyzval na prísnejšie presadzovanie povinného kódexu obliekania.

Video zo zásahu, ktoré je dostupné na internete, vyvolalo kritické reakcie. Odsúdili ho i mnohé iránske celebrity a politici. Reformný politik a bývalý poslanec Mahmúd Sadeghi vyzval najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, aby sa k prípadu verejne vyjadril. Sadeghi sa na Twitteri pýta: „Čo povie náš najvyšší vodca, ktorý oprávnene odsúdil americkú políciu za smrť Georgea Floyda, na to, ako iránska polícia zaobchádzala s Mahsou Aminiovou?“


Americký Biely dom nazval smrť Iránky „neodpustiteľnou“. Poradca prezidenta Joa Bidena Jake Sullivan na Twitteri napísal: „Sme hlboko znepokojení smrťou 22-ročnej Mahsy Aminiovej, ktorá bola údajne vo vyšetrovacej väzbe zbitá iránskou mravnostnou políciou. Jej smrť je neodpustiteľná. Naďalej budeme brať na zodpovednosť iránskych predstaviteľov za takéto porušovania ľudských práv.“

Domov
Zdieľať
Diskusia