Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
14. októbra 2022 o 12:04
Čas čítania 1:09

Mladých ľudí, ktorých zadržia v Iráne počas protestov, posielajú do prevýchovných centier

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Tieto nápravné centrá sú určené na to, aby zabránili „antisociálnemu“ správaniu.

Desiatky mladistvých zrejme zahynuli a stovky ďalších zadržali počas protestov v Iráne vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej, pričom časť z nich skončila v tzv. „psychologických“ nápravných centrách.

Ako píše CNN, ide o zariadenia, ktoré sú podľa iránskeho ministra školstva Júsefa Núrího určené na reformu a prevýchovu študentov, aby zabránili „antisociálnemu“ správaniu.


Už takmer mesiac prebiehajú v iránskych mestách protesty vyvolané smrťou mladej Kurdky Amíníovej, ktorá zomrela po tom, ako ju v Teheráne zadržala mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania sa.

iran, protest
Zdroj: TASR/AP


Iránski tínedžeri a tínedžerky narodení pred rokom 2010 prišli podľa americkej expertky na Irán Holly Dagresovej do veku, keď sú situáciou vo vlastnej krajine frustrovaní a neboja sa to dať najavo, čím sa dostávajú do konfliktu s úradmi islamskej republiky.


Noc čo noc sa na protestoch v uliciach objavovali aj mladé ženy i dievčatá s odhalenými vlasmi a zdvihnutými päsťami, ktoré skandovali heslá „Ženy, život, sloboda“ či „Smrť diktátorovi“.

Pri demonštráciách v Iráne zahynulo najmenej 18 osôb

Mladiství demonštranti však za svoju účasť na protestoch nezriedka zaplatili aj svojimi životmi. Podľa americkej ľudskoprávnej skupiny HRANA ich doposiaľ zahynulo najmenej 18, pričom najmladšia obeť mala len 12 rokov.

irán demonštrácia
Zdroj: TASR/AP


Celkový počet maloletých obetí je však pravdepodobne oveľa vyšší, konštatuje AFP. Zdroje z Iránu tento týždeň uviedli, že zahynulo už najmenej 28 detí.


Iránsky minister školstva Júsef Núrí pre tamojší proreformný denník Šarg priznal, že v súvislosti s protestami dochádza aj zatýkaniu detí a mladistvých. Podľa jeho slov však takýchto prípadov nie je veľa, hoci presný počet neuviedol.


Ako dodal, zadržané nedospelé osoby sú umiestňované v „psychologických centrách“ s cieľom „nápravy a resocializácie“, aby sa z nich v budúcnosti nestali „asociálne“ živly.
UNICEF v pondelok vyjadril mimoriadne znepokojenie v súvislosti so správami o „zabíjaní, zraňovaní a zadržiavaní detí a mladistvých“ v Iráne.

irán demonštrácia
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia