Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
24. októbra 2022, 11:41
Čas čítania 0:48

Cez víkend sa bude meniť čas na zimný: ako to ovplyvní komunálne a župné voľby?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Už čoskoro si hodiny posunieme o hodinu späť. Bude to mať vplyv aj na víkendové voľby.

Zmena času z letného na zimný, ku ktorému dôjde v nedeľu 30. októbra posunutím času z 3.00 na 2.00 h, ovplyvní aj voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov.

Vzhľadom na zmenu času bude pri spracovaní sobotňajších spojených samosprávnych volieb na 70 minút zastavené prijímanie zápisníc z volebných okrskov v systéme Integrovaného volebného informačného systému (IVIS).

Spracovanie výsledkov v rámci okrskových volebných komisií bude prebiehať bez obmedzenia. Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámili predstavitelia Štatistického úradu SR.

komunálne voľbyvolebná urna
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

ŠÚ SR navyše informuje, že vo voľbách budú voliť obyvatelia 2 926 obcí. Zriadených je 6 010 volebných okrskov. Na 2 915 postov starostov a primátorov kandiduje takmer 6 800 kandidátov. Na 8 predsedov samosprávnych krajov je 76 kandidátov.

Približne na 21 000 poslaneckých mandátov v mestách a obciach je približne 43 000 kandidátov. Na 419 mandátov krajských poslancov sa uchádza približne 3 000 kandidátov. V spojených voľbách sa ako prvé sa budú rátať hlasy v krajských voľbách.

26. októbra 2022, 8:30 Čas čítania 4:57 10 najdôležitejších otázok ku komunálnym a župným voľbám: modrá a biela obálka, štyri alebo šesť lístkov a tri komisie 10 najdôležitejších otázok ku komunálnym a župným voľbám: modrá a biela obálka, štyri alebo šesť lístkov a tri komisie

Refresher pripravil krátky prehľad, vďaka ktorému bude pre teba jednoduchšie zorientovať sa v týchto voľbách. V článku nájdeš aj návod, ako voliť, a informácie, čo sa bude diať priamo vo volebných miestnostiach, prečo sú tentoraz voľby spojené alebo koľko zarobí poslanec, starosta či primátor.

Domov
Zdieľať
Diskusia