Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
26. októbra 2022, 8:30
Čas čítania 4:57

10 najdôležitejších otázok ku komunálnym a župným voľbám: modrá a biela obálka, štyri alebo šesť lístkov a tri komisie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Komunálne a župné voľby (Otázky a odpovede)

Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov budú 29. októbra.

Voliči si budú na jeseň vo svojich samosprávach vyberať primátora mesta, respektíve starostu obce a tiež poslancov mestských, respektíve obecných zastupiteľstiev. V prípade Bratislavy a Košíc budú vyberať aj starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupiteľstiev.

Refresher pripravil krátky prehľad, vďaka ktorému bude pre voličov jednoduchšie zorientovať sa v týchto voľbách. Pridávame aj návod, ako voliť, a informácie, čo sa bude diať priamo vo volebných miestnostiach. 

komunálne voľby
Zdroj: TASR

Účasť bude zrejme naozaj nadpriemerne vysoká, ukazujú to výsledky prieskumu. V spojených voľbách sa chystá voliť 66,7 percenta ľudí, informovala na začiatku septembra 2022 agentúra AKO. Ďalších 19 percent sa pravdepodobne zúčastní. K neúčasti sa prikláňa 2,8 percenta respondentov. Necelých sedem percent voliť určite nepôjde. Zvyšných 4,8 percenta opýtaných nevedelo odpovedať.

29. októbra 2022, 19:30 Čas čítania 15:31 VOĽBY 2022 ZÁZNAM: Župám budú šéfovať Droba, Lunter, Viskupič aj Jurinová. Zmena čaká dva kraje VOĽBY 2022 ZÁZNAM: Župám budú šéfovať Droba, Lunter, Viskupič aj Jurinová. Zmena čaká dva kraje

Zúčastniť sa na voľbách do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov sa plánujú vo vyššej miere vysokoškolsky vzdelaní ľudia, obyvatelia Banskobystrického, Košického a Trnavského kraja

Prečo sú tentoraz voľby spojené? 

Vláda už pred dvoma rokmi mimoriadne rozhodla o predĺžení volebného obdobia pre predsedov samosprávnych krajov a poslancov v kraji, aby mohla tieto voľby spojiť s komunálnymi. Cieľom bolo zvýšiť účasť a znížiť náklady na voľby, ktoré na Slovensku dlhodobo neboli veľmi populárne. Zvýšenie účasti na voľbách si politici sľubujú aj od načasovania na Dušičky. Predpokladá sa, že v tom čase bude v mieste bydliska viac ľudí a účasť bude vyššia.

Koho si budú občania voliť v najbližších voľbách?

Ide o spojené komunálne voľby a voľby do VÚC. Voliči si vyberú svojich zástupcov v orgánoch samosprávy obcí a samosprávy krajov. Na najbližšie 4 roky si zvolia starostov a primátorov obcí a miest a poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev (komunál) a predsedov, ako aj poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov (VÚC). 

Kandidatúry sú už uzavreté, ďalší záujemcovia sa prihlásiť nemôžu. Verejnosť nedostane kompletný zoznam kandidátov do schránky, ako to bolo v minulosti. Mená kandidátov na starostov, primátorov, županov a poslancov sú na webových stránkach. Záujemcovia ich nájdu aj na úradných tabuliach v mieste bydliska. 

20. februára 2020, 8:32 Čas čítania 12:01 Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz?

Za poslancov môžu kandidovať všetci ľudia nad 18 rokov, ktorí majú trvalé bydlisko na území Slovenska. Nemusia ho mať v okrsku, v ktorom kandidujú. Za starostov a primátorov môžu kandidovať Slováci nad 25 rokov a vo svojej obci alebo meste musia mať aj trvalý pobyt. 

Prečo sa zaujímať o voľby zástupcov miest a obcí?

Starostovia a primátori zastupujú svoje mestá a obce vo vzťahu k štátu a jeho orgánom. V praxi to mohli občania vidieť napríklad vtedy, keď štát delegoval niektoré úlohy na samosprávy v súvislosti s pandémiou koronavírusu alebo utečeneckou vlnou po začiatku vojny na Ukrajine. 

Poslanci, starostovia a primátori, ktorí spolu tvoria zastupiteľstvo, rozhodujú o veľkej časti daní z príjmov fyzických osôb, ktoré obyvatelia Slovenska odvádzajú štátu, resp. obci alebo mestu, v ktorom majú trvalé bydlisko. Mestské a obecné zastupiteľstvá rozhodujú o rozpočte obce, rozhodujú o tom, aké miestne dane alebo poplatky a v akej výške budú obyvatelia platiť. Napríklad rozhodujú o výške dane z nehnuteľností alebo poplatkoch, ktoré platia turisti, keď sa ubytujú v miestnom komerčnom zariadení. 

Mestá a obce spravujú materské, základné a stredné školy. Sú zároveň správcami osvetlenia, parkov, chodníkov a ciest v obci. Starajú sa o bežnú prevádzku, ako kosenie, upratovanie, odhŕňanie snehu a podobne. 

Prečo sa zaujímať o voľby zástupcov do VÚC?

Župan a poslanci VÚC, teda zastupiteľstvo na úrovni kraja, má na zodpovednosti agendu dopravy – cesty druhej a tretej triedy, organizujú verejné súťaže o prímestskej a diaľkovej doprave a spravujú zdravotnícke zariadenia či niektoré sociálne zariadenia. Ich agenda sa týka aj životného prostredia, kultúry a športu. 

Kto môže voliť v týchto spojených voľbách a ako? 

Na voľbách sa môže zúčastniť každá osoba so slovenským občianstvom a trvalým pobytom na Slovensku staršia ako 18 rokov. Občania si volia zástupcov v obci, v ktorej majú trvalý pobyt. Voliť môžu aj tí, ktorým zdravotný stav nedovoľuje prísť do volebnej miestnosti, musia však požiadať členov komisie, aby k nim prišli s prenosnou úradne zapečatenou schránkou. Na spojené voľby nie je možné vybaviť si prenosný volebný preukaz ako na prezidentské a parlamentné voľby a voľby do Európskeho parlamentu. 

Ako budú voľby prebiehať?

Voľby budú v sobotu 29. októbra 2022 od 7.00 h do 20.00 h v okrskových volebných miestnostiach. Povinnosťou občana je preukázať sa platným občianskym preukazom. V týchto voľbách nie je možné voliť poštou zo zahraničia, zúčastniť sa na nich musia voliči osobne.

Čo sa bude diať vo volebných miestnostiach?

  • Členovia komisie najprv voliča vyhľadajú v zozname voličov pre voľby do orgánov samosprávnych krajov a označia ho, aby bolo zrejmé, že doložil občiansky preukaz. Komisia odovzdá voličovi prázdnu modrú obálku a dva hlasovacie lístky s modrými pruhmi. Na jednom si volič vyberie poslancov zastupiteľstva samosprávneho kraja a na druhom župana.
  • Následne komisia označí voliča v druhom zozname pre voľby do orgánov samosprávy. Volič dostane druhú obálku, tentoraz bielu a ďalšie dva hlasovacie lístky – jeden pre poslancov a druhý pre starostu, resp. primátora.
  • V Bratislave a Košiciach dostanú voliči ešte dva lístky pre starostov mestskej časti a poslancov mestskej časti. 
  • S dvomi obálkami a so štyrmi, resp. so šiestimi hlasovacími lístkami sa voliči presunú za plentu, kde zakrúžkujú kandidátov.
  • V prípade primátora, resp. starostu a župana si volič vyberie len jedného kandidáta.
  • V prípade členov zastupiteľstiev (poslancov) je vždy na lístku uvedený ich maximálny počet, ktorý sa odvíja od veľkosti mesta, obce alebo kraja.
  • Keď volič vyberie požadovaných kandidátov, lístky vloží do obálok – VÚC modrá obálka a komunál biela obálka. Následne obálky s hlasovacími lístkami hodí do zapečatených schránok s rovnakými farbami: modrú obálku do modrej schránky a bielu obálku do bielej schránky.

Aké sú úlohy volebnej komisie? 

Do komisie môže delegovať zástupcov politická strana. Jej úlohou je zabezpečovať bezproblémový a férový priebeh hlasovania. Okrem kontroly občianskych preukazov vyhotovujú zápisnicu o priebehu volieb a sčítajú hlasy. V skutočnosti budú na voľby dohliadať až tri komisie, najdôležitejšiu úlohu má okresná komisia, ktorá kontroluje okrskové a miestne komisie.

Koľko zarobí poslanec alebo starosta či primátor? 

Starostovi obce, respektíve primátorovi mesta patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a zákonom určeného násobku podľa počtu obyvateľov, informuje ministerstvo práce. Obecné zastupiteľstvo môže plat starostu a primátora zvýšiť až o 60 % rozhodnutím.

Ak starostovi patrí aj plat poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, počas poberania platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky patrí starostovi plat najviac v sume minimálnej mzdy.

Odmenu za výkon práce dostávajú aj poslanci, jej výška závisí od úprav v zastupiteľstve obce alebo mesta. Výška platu poslanca za 12 mesiacov nemôže prekročiť výšku platu starostu alebo primátora za 1 mesiac. Ak primátor zarobí 3-tisíc eur mesačne, poslanec zarobí najviac 250 eur mesačne.

Aké ďalšie netradičné situácie môžu nastať alebo s nimi musia voliči rátať?

  • Vo volebnom obvode môže kandidovať len jeden kandidát, v takom prípade stačí na zvolenie jediný voličský hlas.
  • Na Slovensku sú obce, v ktorých nekandiduje nikto, voľby v nich nebudú. Ide o 5 obcí – Brezovec, Jakušovce, Michalkovú, Pongrácovce a Ratkovo.
  • Jeden kandidát môže kandidovať v komunálnych voľbách za poslanca a môže kandidovať aj za poslanca mestskej časti alebo samosprávneho kraja.
Domov
Zdieľať
Diskusia