Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. septembra 2022, 11:17
Čas čítania 1:12

TikTok sa pre mladých stáva „závažnou hrozbou“. Podľa najnovšej štúdie je plný toxicity a hoaxov o klíme či vojne na Ukrajine

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
TikTok sa pre mladých stáva „závažnou hrozbou“. Podľa najnovšej štúdie je plný toxicity a hoaxov o klíme či vojne na Ukrajine
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa

Z analýzy vyplynulo, že až 19,5 percenta navrhovaných videí na TikToku obsahovalo nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia.

Sociálna sieť TikTok podáva dezinformácie používateľom, ktorí vyhľadajú správy o politike, klimatických zmenách, Covid-19 či vojne na Ukrajine, vyplýva zo správy zoskupenia NewsGuard, zverejnenej v stredu. NewsGuard sám seba opisuje ako "žurnalistický a technologický nástroj", ktorý hodnotí dôveryhodnosť webových stránok a online informácií, spresňuje AFP.


Toxicita a nepravdivé tvrdenia predstavujú podľa štúdie „závažnú hrozbu“ na TikToku, ktorý sa pre mladých ľudí stáva online priestorom pre vyhľadávanie informácií. 


Organizácia v septembri analyzovala 20 hlavných výsledkov 27 vyhľadávaní spravodajských tém na TikToku. Z analýzy vyplynulo, že 19,5 percenta navrhovaných videí obsahovalo nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia, uvádza sa v správe.

tiktok
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa


Výskumníci spresnili, že porovnali výsledky z vyhľadávaní na TikToku a na vyhľadávači Google o informáciách súvisiacich so streľbami na školách, potratmi, koronavírusom, s americkými voľbami, ruskou vojnou na Ukrajine i ďalšími.

Nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia vo výsledkoch vyhľadávaní zahŕňali aj konšpiračné teórie presadzované hnutím QUanon či domáce recepty na hydrochlorochín, liek predpisovaný na liečbu malárie či ochorenia lupus, uvádza NewsGuard.

TikTok sa bráni, že proti hoaxom bojuje

TikTok naopak namieta, že metodika použitá v analýze je chybná a že prioritou tejto sociálnej siete je boj proti dezinformáciám. „Naše pokyny pre komunitu jasne uvádzajú, že nedovoľujeme škodlivé dezinformácie vrátane lekárskych dezinformácií, a takéto budú z platformy odstránené,“ uviedol jeden z hovorcov TikToku.


Bývalý viceprezident pre techniku sociálnej siete Twitter Alex Roetter počas stredajšieho svedectva na pôde Senátu vo veci vplyvu sociálnych médií na národnú bezpečnosť upozornil, že čínska vláda je investorom v materskej spoločnosti TikToku s názvom Bytedance a má stimuly na maximalizáciu zisku a zapojenie používateľov.


„Algoritmus TikTok posúva vzdelávací vedecký, inžiniersky a matematický obsah čínskej mládeži a zároveň poskytuje americkým deťom informačný kanál obsahujúci twerkovacie videá, dezinformácie a iný deštruktívny obsah,“ povedal Roetter.


Spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá môžu ťažiť z online obsahu, ktorý priťahuje pozornosť, napriek škodlivým účinkom, ktoré môže mať na spoločnosť, upozornil.

Anketa:
Používaš TikTok?
Áno
Nie
Áno
26 %
Nie
74 %
Domov
Zdieľať
Diskusia