Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
12. septembra 2022, 16:36
Čas čítania 2:35

Prezidentka Čaputová poslala Ficovo referendum na Ústavný súd. Nepozdáva sa jej jedna otázka

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd.

Aj druhá iniciatíva Roberta Fica v snahe vyvolať predčasné voľby zatiaľ stroskotala na Ústavnom súde SR. Prezidentka Zuzana Čaputová sa naň obráti, aby posúdila jednu otázku z petičnej akcie opozičného Smeru-SD, ktorý chcel zákonom skrátiť volebné obdobie poslancov Národnej rady SR. Hlava štátu to oznámila v pondelok 12. septembra. 

Prezidentka rozhodla, že referendum vypíše minimálne s jednou otázkou. V prípade, že Ústavný súd bude považovať prvú otázku za protiústavnú, podľa Čaputovej to bude chyba toho, kto otázku naformuloval. 

Práve prvá otázka v znení: „Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?“ je podľa prezidentky sporná. Ak by súd skonštatoval, že daná časť nie je v poriadku, vyhlásila by referendum len o možnosti skrátenia volebného obdobia.

„Dôvodov na pochybnosti ohľadom otázky číslo 1 je viac, ale toto je ten hlavný: Ústavný súd sa minulý rok pri posudzovaní referendovej otázky vyjadril, že nie je možné referendom a ani iným spôsobom, ktorý nie je uvedený v ústave, ukončiť funkčné obdobie orgánu verejnej moci,“ vysvetlila prezidentka a dodala, že na problém s otázkou už pred mesiacmi upozornila. 

5. októbra 2023, 20:00 Čas čítania 0:17 Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby

Robert Fico priniesol prezidentke 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene ústavy, TV Markíza však zistila, že Smer-SD priniesol do paláca aj hárky z petičnej akcie, ktorá s referendom nesúvisela. Splnili však podmienku minimálneho počtu 350-tisíc legitímnych podpisov, preto sa Čaputová musí petíciou zaoberať. 

Fico: Figový list

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si podľa Fica vymyslela figový list v podobe podania na Ústavný súd


„Neviem, čo je protiústavné na otázke, v ktorej si ľudia želajú odchod rozbitej, neschopnej a protislovenskej vlády. Argument, že vláda musí mať štvorročné obdobie, je autoritársky a nedemokratickým,“ uviedol Fico.

Podotkol, že prezidentka môže hľadať právnické kľučky a vyhovárať sa, no referendum mohla vyhlásiť na záver októbra. Argumentuje, že petičné otázky poznala od júna a na overenie počtu podpisov potrebovala krátku dobu. Naďalej považuje predčasné voľby za jediné riešenie, ako vyviesť krajinu z marazmu.

Ako dopadlo prvé referendum

Opozičné strany sa pokúsili o referendum ešte vlani, prezidentka však aj túto iniciatívu podala na Ústavný súd SR, ktorý tesne pred uplynutím 60-dňovej lehoty na rozhodnutie skonštatoval, že ide o protiústavnú snahu, keďže súčasné znenie Ústavy SR neumožňuje skrátenie volebného obdobia parlamentu.

Opozičným politikom v reakcii na nelogické otázky Čaputová odporučila, aby sa najprv poradili s ústavnými právnikmi. 

Petíciu za uskutočnenie referenda podpísalo už takmer 600-tisíc ľudí. Smer-SD sa v petičnej otázke pýtal: Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?

4. októbra 2023, 16:00 Čas čítania 0:20 „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico

Šéfa Smeru vtedy prezidentka vyzvala, aby jej otázky poslal skôr, ako k nim začne zháňať podpisy znovu. Keď po štyroch mesiacoch od výzvy Ficova strana konečne dve otázky poslala, hlava štátu im odkázala, že prezidentka nie je právnou poradňou, a odvolala sa na legislatívu, podľa ktorej to nemožno sformulovať tak, že ak dopadne dobre prvá otázka, tak bude platiť druhá. Fico nakoniec otázky naformuloval po svojom. 

Za predčasné voľby je čoraz viac aj Boris Kollár

Ochotu zmeniť ústavu nakoniec prejavil aj koaličný predseda Boris Kollár. Predseda Sme rodina pozval na začiatku roka 2022 zástupcov všetkých koaličných a opozičných strán k okrúhlemu stolu, aby sa spolu porozprávali o tom, ako zmeniť ústavný zákon o skrátení volebného obdobia. Aj keď politickí partneri v koalícii najprv chceli spriechodniť cestu k predčasným voľbám cez referendum, Igor Matovič zmenil názor a dnes takú zmenu nechce. 

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že pokiaľ vláda nefunguje alebo nebude fungovať, rýchlo treba urobiť predčasné voľby. Nechať v časoch energetickej krízy vládu bez väčšiny v parlamente nepovažuje za zodpovedné.

„Ako budeme vládnuť s menšinovou vládou, čo budeme 20 mesiacov sedieť bez toho, aby sme vedeli prijať dôležité zákony, rozpočet, ako budeme vedieť valorizovať dôchodky?“ pýta sa Kollár.

Sme rodina predložila na najbližšiu schôdzu ústavný zákon, ktorým si budú môcť poslanci odhlasovať ukončenie volebného obdobia. Podporu medzi koaličnými poslancami zatiaľ nemá. 

Domov
Zdieľať
Diskusia