Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
7. septembra 2022, 12:17
Čas čítania 2:29

Za malé množstvo marihuany by nemuselo hroziť väzenie. Odchádzajúca ministerka spravodlivosti predložila veľkú novelu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministerka spravodlivosti v demisii Mária Kolíková tesne pred ochodom z ministerstva dokončuje kľúčovú novelu. Chce obmedziť Žilinkove právomoci aj výšku trestov za drogy.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novely Trestného poriadku a Trestného zákona, pripomienkovať ich možno až do začiatku decembra.

Novela Trestného zákona, ktorá prehodnocuje nastavenia trestných sadzieb, sa na pripomienkovanie dostáva druhýkrát vzhľadom na úpravy po rozporových konaniach. V stredu o tom informovala ministerka spravodlivosti v demisii Mária Kolíková. Tá z rezortu odíde v momente, keď prezidentka Zuzana Čaputová jej demisiu príjme, očakáva sa, že sa tak stane najneskôr na začiatku budúceho týždňa. 


„Nech príde ktokoľvek ako minister spravodlivosti, tak v procese bude legislatívny návrh, budú k nemu prichádzať pripomienky, a určite aj s ohľadom na to, aké budú pripomienky, ako sa k tomu postavia koaliční partneri, tak k tomu zaujme postoj,“ uviedla Kolíková. 

Diabol je v detailoch

Napriek svojej demisii ministerka spravodlivosti nevidela zmysel držať pripravenú úpravy legislatívy na ministerstve. Poznamenala, že zmeny v zákonoch vychádzajú aj z programového vyhlásenia vlády. Koalícia podľa nej môže ukázať, ako vážne myslela záujem na zjednodušení trestného procesu a skrátení väzieb.

31. augusta 2022, 7:00 Čas čítania 10:23 Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor)

„Snažili sme sa pozrieť na Trestný zákon spôsobom, aby tam, kde môžeme, sme boli k páchateľom láskavejší, a tam, kde je namieste zaviesť prísnejšie trestné sadzby, tak sme to urobili,“ načrtla ministerka. Sudcom má dať novela dobré nástroje na udeľovanie alternatívnych trestov. Rezort navrhuje, aby sa zmeny vyplývajúce z novely po prijatí týkali aj právoplatne odsúdených.


Legislatíva obsahuje aj komplexnú úpravu drogových trestných činov. „Dôležité je, aby sme vedeli rozlišovať, kto sú užívatelia a kto priekupníci,“ vysvetlila ministerka. Návrh preto určuje presné množstvá drog, od ktorých sa následne odvíja trest. Pri malých množstvách marihuany by viac nemalo hroziť odňatie slobody.

V rozhovore pre Refresher Mária Kolíková povedala, že síce má podporu strany Sme rodina, ale v pripomienkovom konaní sa ešte môže veľa zmeniť. „V hrubých diskusiách aj s Borisom Kollárom cítim určitú podporu. Ako sa však hovorí, diabol je v detailoch. Uvidíme, či nakoniec nájdeme úplný konsenzus. Tým, že to ide do pripomienkového konania, vypočujeme si kohokoľvek, kto má k tomu pripomienku,“ povedala krátko pred podaním demisie Kolíková.

Mária Kolíková
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Nekalé korporátne praktiky

Zmeny v zákone majú priniesť aj lepšiu vymožiteľnosť náhrady škody. Hranica malej škody by sa mala zvýšiť na 500 eur. Skrátiť sa má čas, dokedy možno využiť tzv. účinnú ľútosť.

25. júla 2022, 13:30 Čas čítania 2:19 Ministerka Kolíková o prípade kňaza, ktorý za sexuálne zneužívanie dostal podmienku: trest mal byť iný, v spise sú nedostatky Ministerka Kolíková o prípade kňaza, ktorý za sexuálne zneužívanie dostal podmienku: trest mal byť iný, v spise sú nedostatky

Návrh nanovo definuje aj trestný čin volebnej korupcie i znásilnenia. V prípade znásilnenia pôvodnú verziu znenia vrátila ministerke na prepracovanie strana Sme rodina, ktorá chcela definíciu čo najviac presniť. 


Zaviesť sa má sa aj viacero nových trestných činov, napríklad porušovanie ochrany zvierat či nečestné korporátne praktiky.

Zmeny týkajúce sa regulácie šírenia hoaxov boli po predošlom pripomienkovom konaní z návrhu Trestného zákona vypustené.


Cieľom novely Trestného poriadku je podľa Kolíkovej zjednodušenie celého trestného procesu. Považuje za dôležité, aby sa obvinená osoba čo najskôr dostala pred súd, a to pre páchateľa i pre obeť. „Snažili sme sa, aby každý úkon, ktorý už je urobený, sa mohol v plnosti použiť v ďalšom konaní,“ naznačila.

Chce obmedziť právomoci generálneho prokurátora

Upraviť by sa mohol aj paragraf 363 Trestného poriadku, ktorým môže generálny prokurátor rušiť obvinenia podľa uváženia. V novele rezort spresňuje oprávnenie generálneho prokurátora na zrušenie rozhodnutí v prípravnom konaní.

Svoju novelu paragrafu 363 chce presadiť aj strana OĽaNO, Mária Kolíková však nerozumie, prečo ju poslanci vládnej strany predkladajú dokonca bez diskusie s partnermi. Novela Milana Vetráka a Lukáša Kyselicu naviac nemusí obmedziť právomoc generálneho prokurátora pri rušení sporných obvinení a opäť necháva veľa priestoru na špekulácie. 

8. septembra 2021, 9:12 Čas čítania 7:47 ZÁZNAM: Kolíkovej rozumiem, Remišová zmenila sily v predsedníctve, aby zostala pri moci v strane, tvrdí Kiska ZÁZNAM: Kolíkovej rozumiem, Remišová zmenila sily v predsedníctve, aby zostala pri moci v strane, tvrdí Kiska

Podľa Kolíkovej je aktuálny návrh ministerstva spravodlivosti prísnejší a zužuje priestor pre generálneho prokurátora. „Prekvapuje ma, že Milan Vetrák chce presadiť úpravu paragrafu 363 touto cestou, keď o tom ani vopred nediskutoval,“ povedala Refresheru Kolíková. 


Navrhovaná účinnosť oboch zákonov je od 1. júna 2023.

Zatiaľ nie je jasné, kto by mohol ministerku v demisii nahradiť, predseda vlády chce najprv meno nástupcu oznámiť prezidentke. Meno svojho nástupcu nepozná ani Mária Kolíková. 

Domov
Zdieľať
Diskusia