Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
31. augusta 2022, 7:00
Čas čítania 10:23

Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor)

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

S ministerkou spravodlivosti sme sa rozprávali v predvečer vypršania ultimáta pre Igora Matoviča. SaS trvá na svojej požiadavke a ministri podajú v stredu demisie.

Strana Sloboda a solidarita v stredu 31. augusta definitívne odchádza z koalície, ministri Richard Sulík, Ivan Korčok, Branislav Gröhling a Mária Kolíková popoludní doručia do prezidentského paláca svoje demisie. 

Refresher sa s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou rozprával v predvečer oficiálneho konca ultimáta, v rámci ktorého SaS podmienila svoje zotrvanie v štvorkoalícii odchodom Igora Matoviča z postu ministra financií. „Prekvapuje ma, s akou ľahkosťou nás zvyšok koalície necháva odísť, nie je to len o OĽaNO, ale aj o Sme rodina a strane Za ľudí. Nechávajú tomu voľný priestor,“ konštatuje Kolíková v rozhovore. 

Šéfka rezortu spravodlivosti tvrdí, že zatiaľ nevie o nikom, kto by ju na ministerskom poste vystriedal. Myslí si však, že to bude náročná úloha pre kohokoľvek, kto zatiaľ ministerstvo spravodlivosti neviedol. Najmä pre rozbehnuté reformy, ktoré majú stále v radoch justície mnoho odporcov. 

S ministerkou spravodlivosti sme sa rozprávali o možných scenároch aj o tom, či Igor Matovič môže taktizovať a svoju funkciu položiť až po ministroch SaS. Vyšachoval by tak svojich politických súperov, s ktorými dlhodobo nespolupracoval efektívne. 

Mária Kolíková
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Máte už napísanú demisiu? 

Nie, nemám. S ohľadom na to, že, bohužiaľ, v krátkom minulom čase som ju už podávala, tak s tým nebudem mať problém.

Stačí prepísať dátum.

Myslím si, že to nie je zložitý úkon. 

Pôjdete demisiu odniesť do podateľne fyzicky?

Ešte neviem, či fyzicky. V stredu sa k situácii vyjadríme. Viackrát sme povedali, že pre ministrov SaS je kľúčový dátum 31. august.

Demisie podáte bez ohľadu na to, čo sa ešte v stredu stane?

Neviem si predstaviť, čo by sa malo stať, aby sme ešte náš postoj prehodnotili. Strana SaS sa na tomto uznesení zhodla na republikovej rade, mali sme možnosť vyjadriť sa k stanovisku aj všetci tí, ktorí nie sme členmi vedenia strany. Mali sme priestor vyjadriť aj nesúhlas, ale nikto to nespravil. Ministri SaS súhlasia s týmto postojom a domnievame sa, že konanie Igora Matoviča niekoľkokrát prekročilo hranicu, ktorá by bola prijateľná pre spoločné vládnutie. Chceme pokračovať ďalej, zodpovedne si plniť funkcie ministrov a urobiť všetko, čo Slovensko potrebuje v rámci ťažkého obdobia, ktoré nás čaká. 

Očakávate, že Igor Matovič bude ešte taktizovať? 

Neviem. Úprimne, v tomto momente som pripravená na to, že v krátkom čase končím, aj s ohľadom na to, ako sa zatiaľ veci vyvíjajú.

Je možné, že keď ministri strany Sloboda a solidarita podajú demisie, po vás ju podá aj Igor Matovič. Tým by udržal štvorkoalíciu a vás by vyšachoval. Počítate s tým, prípadne podnikli ste aj preventívne kroky?

Nedajú sa voči tomu robiť preventívne kroky. Je rozhodnutie Igora Matoviča, či nejaký krok urobí a kedy. Nikto iný nemôže vedieť, aké sú jeho pohnútky a ako to má naplánované. Požiadavka ministrov SaS na odstúpenie ministra financií je kľúčová pre dobré vládnutie. Už ďalej nemôžeme vládnuť v zložení, kde je Igor Matovič podpredsedom vlády a ministrom financií. Myslím si, že je dôležité, aby sme na tejto požiadavke trvali, ak to myslíme naozaj vážne. Naše cesty s OĽaNO sa rozchádzajú v momente, keď sa nevieme na tomto kroku zhodnúť. 

Považovali by ste za úspech, keby ste dosiahli odchod Igora Matoviča aspoň takto?

Nevnímam to na straníckej línii, vnímam to ako prípadný úspech krajiny. Pre Slovensko nie je dobré, aby bol Igor Matovič členom vlády. O tom som presvedčená. 

Mária Kolíková
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Stalo sa vám počas posledných dvoch mesiacov, že by ste zapochybovali o veľkosti manévrovacieho priestoru, ktorý ste dali OĽaNO? 

Vôbec som o tom nezapochybovala. Nemá zmysel o tom špekulovať. Jasne sme povedali, čo sú dôvody tejto vážnej požiadavky. Trváme na tom, nič sa nezmenilo. Skôr by som povedala, že vyjadrovanie Igora Matoviča po vznesení našich požiadaviek skôr potvrdilo, že sa to inak nedá. Potrebujeme ministra financií, s ktorým budeme môcť spolupracovať. Potrebujeme ministra financií, s ktorým táto vláda dobre zvládne energetickú krízu, krízu, ktorá súvisí s vojnou na Ukrajine. Aj rezorty spravodlivosti a školstva sú pred reformami, ktoré zvládneme len so súčinnosťou ministra financií.

Nezapochybovali ste ani v momente, keď ste videli, ako si Robert Fico a Milan Uhrík podávajú ruky vo videu a avizujú spoluprácu?

Nechcem porovnávať Roberta Fica a Igora Matoviča. Robert Fico je obvinený a jeho trestná vec je veľmi ďaleko, tesne pred obžalobou. Aj s ohľadom na to platí, že takýto politik nemá čo na politickej scéne robiť. To isté platí pre všetky extrémistické skupiny, ktoré niekto možno označuje za krajnú pravicu a ďalší už jasným pojmom – že sú to strany a predstavitelia, ktorí majú fašistické sklony a prejavujú sa ako fašisti. To, že si podávajú ruky, znamená, že Robert Fico jednoznačne prejavil svoj súhlas, že bude robiť politiku s takýmito ľuďmi. Tým sa ešte lepšie dá prečítať, kde je Robert Fico teraz a čo všetko je ochotný urobiť pre to, aby sa vykúpil z politického marazmu, do ktorého sa dostal. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Druhá vec je, kto je Igor Matovič. Jednoznačne sme povedali, že chceme pokračovať vo vláde s OĽaNO. Ale schopnosti a zručnosti Igora Matoviča sú nezlučiteľné s výkonom člena vlády. Takto to jednoducho je, nič viac a nič menej. 

Môže sa teoreticky ešte stať, že Igor Matovič 31. augusta podvečer vystúpi a oznámi, že končí a na poste ministra financií ho nahradí György Gyimesi. Čo by ste povedali na takú výmenu?

Toto je otázka aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Je pravda, že priestor pre premiéra a stranu v zmysle koaličnej zmluvy je pomerne veľký, ak ide o nominantov na jednotlivé pozície. Ale súčasne by to mala byť osoba, o ktorej možno predpokladať, že je schopná a spôsobilá zastávať aj odborne danú pozíciu. Keby sa napríklad o post ministra spravodlivosti uchádzala osoba, ktorá nemá právnické vzdelanie, asi by sme mali viaceré otázky.

György Gyimesi je podpredseda finančného výboru. Teoreticky je to človek, ktorý má v OĽaNO najbližšie k financiám.

Túto dilemu by som nechala na pani prezidentku a potom na rozhovor predsedu vlády s ňou.

 
Mali ste pocit, že na rokovania predseda vlády prichádzal s riešeniami, ktoré by boli efektívne a účinné? Urobil všetko pre to, aby to mohlo fungovať?

Z tohto hodnotenia by som teraz pána premiéra vynechala. Myslím si, že má portfólio možností, ktoré sa rozhodol nevyužiť. V tomto momente to rešpektujem. Považujem za kľúčové, že je tu líder hnutia OĽaNO, ktorý má v rukách ďalšie kroky, ale myslím si, že Eduard Heger by mohol ako premiér cítiť svoju pozíciu silnejšie. 

Mária Kolíková
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Eduard Heger vám priniesol päť riešení koaličnej krízy. Čo ste si pomysleli, keď vám predstavil návrh s komisiou, ktorá bude posudzovať statusy Igora Matoviča a Richarda Sulíka?

Vecne sme sa k tomu ani nedostali, lebo nebola splnená kľúčová požiadavka a my sme nevideli zmysel ďalšej debaty o koaličnej spolupráci. Nemyslím si, že tento návrh by bol plne spôsobilý, aby pomohol odstrániť vzájomné koaličné spory. Môžeme to brať ako návrh, o ktorom sa dá rozprávať, ale k tomu ani nedošlo. 

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Eduard Heger navrhoval zakomponovať do koaličnej zmluvy spôsoby riešenia energetickej krízy, čo mnohých prekvapilo. Ktosi by mohol povedať, že tieto riešenia mali byť dávno implementované a mali sme sa nimi už riadiť.

Za kľúčové považujem, že minister hospodárstva aj na týchto rokovaniach povedal, že má návrh krokov, ktoré je potrebné realizovať na vyriešenie energetickej krízy. Niektoré kroky sú na úrovni vlády, niektoré na úrovni parlamentu, pretože pôjde o zákonné opatrenia. Súčasne k tomu povedal, že nestačí z jeho pohľadu len prísne sledovať tento postup. Zdôraznil, že je kľúčové, aby jeho nástupca operatívne presadzoval výzvy, ktoré budú s návrhmi súvisieť. Nie sú to jednoduché kroky. Už na predchádzajúcej vláde Richard Sulík svoj návrh predložil. 

Boris Kollár prichádzal po stretnutiach na Bôriku pred verejnosť so silnými a hlučnými vyjadreniami. Vyzeralo to tak aj za rokovacím stolom?

Nemôžem povedať, že by Borisa Kollára nechalo chladným to, kde sa dnes nachádza koalícia. Predstavu riešenia má, ale realita s tým nekoreluje. Povedala by som, že sedí to, ako sa vyjadruje na verejnosti a na koaličných radách. Nevidím v tom rozpor. 

 
Čo budete robiť nasledujúce dva týždne, kým sa prezidentka dostane k demisiám? Má avizovaný pracovný program, ktorý možno nebude môcť odložiť. 

Pre ministra je kľúčový moment, keď prezidentka demisiu prijme. Od momentu podania demisie má prezidentka v rukách, kedy si ministrov prizve, aby ich demisie prijala. Keď sa to udeje, ministri vo funkcii končia. Ak sa pýtate, či budem v medzičase s niekým rokovať, vôbec netuším, aký je v tomto momente postoj členov bývalej koalície. Neviem, kto by potenciálne nastúpil na tieto uvoľnené posty. 

Neviete, kto by vás mohol nahradiť? 

Žiadne meno mi oznámené nebolo. 

Nemáte ani informáciu, že by sa niekto zaujímal o rezort spravodlivosti podobne ako údajne o školstvo Richard Vašečka?

Ak myslíte, či sa niekto u mňa ohlásil spôsobom: „Dobrý deň, ja som budúci minister,“ tak nie, žiadnu takúto pozvánku tu nemám.

Ak by OĽaNO postupovalo rovnakým kľúčom ako so školstvom, zrejme by vás nahradil Milan Vetrák. Bola by to adekvátna náhrada?

Úprimne, neviem si teraz predstaviť na ministerstve spravodlivosti nikoho, kto tento rezort pozná dostatočne dobre. Nielen právnu úpravu, ktorá súvisí s týmto rezortom, ale aj procesy smerujúce hlbšie dovnútra. Musí poznať mechanizmus, ktorý súvisí s celou justíciou a väzenstvom. Samozrejme, nikto nie je nenahraditeľný, ale prakticky zo dňa na deň bude treba robiť na ministerstve spravodlivosti operatívne kroky. Mal by to robiť minister, ktorý dobre vie, do čoho ide, a má záujem na tom, aby reforma súdnictva bola zrealizovaná. Môže očakávať, že kým celá reforma nebude k 1. januáru zrealizovaná, bude pociťovať odpor z viacerých strán. Najmä u tých, ktorí nemajú záujem pomôcť zmene. Deje sa to pri každej väčšej reforme. 

 
Reforma, ktorou prechádza justícia, je obrovská. Zmenou prechádzajú okresné súdy, na ktoré človek podáva žalobu na začiatku v prvom stupni. Reforma sa týka aj odvolacích súdov, na ktoré sa ľudia môžu odvolať, ak nie sú spokojní s rozhodnutím na prvom stupni. Ak sa niekto súdi so štátom pre dane, stavebné povolenia alebo dôchodky, tieto záležitosti zasa riešia správne súdy. Tie rovnako cez reformu vytvárame nanovo k 1. januáru 2023. 


Neodchádza sa mi ľahko, snažila som sa urobiť do posledného dňa všetko, aby sa veci úspešne podarili. Nie je jedno, kto príde.

Mária Kolíková
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Richard Sulík tvrdí, že s ním odíde veľmi veľa nominantov. Platí to aj vo vašom prípade, že bude ťažké týchto ľudí odborne nahradiť? 

Rezort spravodlivosti nie je o nominantoch, je iný ako hospodárstvo. Bavíme sa o správe justície, o autonómnych súdoch. Nepovedala by som, že máme zástup nominantov, práve naopak. Na ministerstve spravodlivosti je na vysokých štátnozamestnaneckých pozíciách tím vysoko odborných ľudí.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Keby boli ľahké časy, povedala by som, že aj keď príde niekto dezorientovaný, môže nechať rezort ísť vo voľnom pohybe a nový minister môže ceremoniálne vykonávať svoju funkciu. Osobitne vo vzťahu k Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý je v tomto veľmi autonómny. Tu sa bavíme nielen o tom, že máme dokončiť reformu k 1. januáru, ale v čase musíme robiť kroky, aby sme mohli využiť prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti. Tie sú naozaj veľké, pre spravodlivosť je to polovica jeho celého ročného rozpočtu. Na to, aby sme ich mohli využiť, musíme čerpať v čase podľa presne definovaných podmienok. Je tu viacero operatívnych úloh, ktoré musí šéf rezortu vedieť spraviť. 

Aj Richard Sulík podobne explicitne vymenoval množstvo krokov a hovoril, že tento prechod bude veľmi náročný. Dá sa to chápať aj ako forma tlaku, aby Eduard Heger konal.

Mohli by sme sa na to pozrieť aj úzkoprso z pohľadu ministra spravodlivosti. Na to, aby som spravila dobrú reformu justície, musí tu byť minister financií, ktorý mi napríklad uvoľní peniaze, aby som mohla zriadiť nové súdy. To sa nestalo. Potrebovala som možno milión alebo milión a pol na časť reformy, ale peniaze som nedostala. Na celú reformu som potrebovala možno 15 miliónov, ale nedostala som ich, aj keď som o ne bojovala. Namiesto toho sa tu schválil balík za miliardu („protiinflačný balík“ Igora Matoviča, pozn. red.). Teraz si pýtam po kúskoch, aby som dostala to, čo potrebujem. A ani to nedostávam. 

Ten najlepší scenár teda je, že Igor Matovič dá novému ministrovi spravodlivosti – pravdepodobne nominantovi OĽaNO – 30 miliónov eur a povie, že pozrite, aký dobrý minister spravodlivosti?

To sa môže udiať.

Aký je potom ten najhorší scenár? Zastavia sa takmer hneď všetky procesy a reformy, prípadne sa zastavia niekde v strede, čo môže spôsobiť ešte viac problémov?

Nechcem strašiť ľudí a hovoriť, že sme nenahraditeľní. Východisko má v rukách Igor Matovič aj s premiérom. Nemôžeme sa tváriť, že premiér nemá žiadny priestor na výkon svojich kompetencií. Sú tu ministri SaS, ktorí chcú pokračovať. Prekvapuje ma, s akou ľahkosťou nás zvyšok koalície necháva odísť, nie je to len o OĽaNO, ale aj o Sme rodina a strane Za ľudí. Nechávajú tomu voľný priestor. 

Čo bude s novelami, ktoré predkladáte do parlamentu? Môže stroskotať napríklad zníženie trestov pre užívateľov drog?

Súvisí to s novelou Trestného zákona. Tresty chceme znížiť, viackrát som o tom hovorila. Teraz ešte pustím do medzirezortného pripomienkového konania celú novelu Trestného zákona. Ak podáme demisiu a odídeme, bude to v rukách nového ministra. Som presvedčená, že v prípade trestov pre užívateľov drog musíme ísť iným nastavením trestnej úpravy. Momentálne nedávame priestor súdom, aby primerane vyhodnotili pri drogových trestných činoch nebezpečnosť páchateľa a jeho konania. Je to nesprávne. Trestnoprávna politika nie je len o čitateľoch alebo poslucháčoch Refresheru, je to celospoločenská objednávka. Osobitne, ak sa bavíme o užívateľoch marihuany. Zbytočne robíme z ľudí, ktorí sa možno len oboznamujú so svetom a jeho úskaliami, páchateľov trestných činov.

 
K tejto téme je pamätné vystúpenie Borisa Kollára, kde kričí, že za vraždu niekto dostane 6 rokov a za marihuanu 15 rokov a ešte mu zoberú dom. 

Dúfam, že Boris Kollár bude takýto hlučný aj pri presadzovaní novely Trestného zákona. Treba vydržať až do konca a byť hlučný aj vtedy, keď tu niekto bude vykrikovať, že chceme umožniť dílovanie s drogami, lebo to nie je pravda. Sudcom musíme nechať priestor, aby vedeli odlíšiť dílera od užívateľa. Právna úprava určí hranice, ale priestor musíme nechať aj súdom. Dúfam, že mu odvaha vydrží. 

 
Majú vami predkladané novely do parlamentu podporu OĽaNO a Sme rodina? 

V hrubých diskusiách aj s Borisom Kollárom cítim určitú podporu. Ako sa však hovorí, diabol je v detailoch. Uvidíme, či nakoniec nájdeme úplný konsenzus. Tým, že to ide do pripomienkového konania, vypočujeme si kohokoľvek, kto má k tomu pripomienku. Potom bude musieť ministerstvo odstrániť rozpory a dostať to do parlamentu. 

 
Očakávate, že pri paragrafe 363 prejde verzia OĽaNO, ktorá je benevolentnejšia ku generálnemu prokurátorovi?

Myslím si, že je tu dobrá verzia, ktorú podal poslanec Alojz Baránik. Je to návrh, ktorý išiel aj z ministerstva spravodlivosti. Je prísnejší a zužuje priestor pre generálneho prokurátora. Prekvapuje ma, že Milan Vetrák chce presadiť úpravu paragrafu 363 touto cestou, keď o tom ani vopred nediskutoval.

Mária Kolíková
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Myslíte si, že by jeho návrh bol neefektívny?

Ani sme o tom nediskutovali.


Tešíte sa do parlamentu?

Nevenujem tomu svoje myšlienky, venujem ich snahe dotiahnuť veci na ministerstve spravodlivosti. Keď budem v parlamente, môžete ma navštíviť a opýtať sa, ako sa mi tam páči. 


Budete členkou SaS aj pred najbližšími voľbami?

Členkou SaS som sa stala nedávno, bolo by trúfalé uvažovať nad tým, či to myslím vážne. Rozhodnutie som urobila po dôslednom zvážení. So stranou SaS som sa zblížila aj vďaka tomu, že mi kryla chrbát pri presadení celej reformy. Bez ich krytia by som ju nikdy nepresadila. Súčasne platí, že počas zbližovania som videla stranu SaS ako tú, s ktorou mám záujem ísť do politickej budúcnosti. 

 
Nemusím sa pýtať, či pokračujú stretnutia s Mikulášom Dzurindom.

Vždy sa rada stretnem s Mikulášom Dzurindom. Stretnutie, ktoré sme spolu mali, bolo z mojej iniciatívy. Rada sa s ním stretnem znovu. Aj sme sa dohodli, že si spolu zaglosujeme na tému koaličnej krízy, keď uvidíme, ako dopadne. 

 
Chceli by ste ho v susednej strane v koalícii?

Je zbytočné o tom špekulovať. Z jeho vyjadrení viem, že sa určite nemieni vrátiť do politiky v aktívnej pozícii a určite nie v pozícii ministra.

Domov
Zdieľať
Diskusia