Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2022, 8:33
Čas čítania 0:36
Martin Adam Pavlík

Vláda Spojených štátov chce požiadať Kongres o schválenie predaja zbraní Taiwanu v hodnote 1,1 miliardy dolárov

Vláda Spojených štátov chce požiadať Kongres o schválenie predaja zbraní Taiwanu v hodnote 1,1 miliardy dolárov
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ SPRÁVY ZO SVETA STRELNÉ ZBRANE TAIWAN
Uložiť Uložené

USA sa snažia pomôcť Taiwanu počas hrozieb z Pekingu.

Ako sme už tento mesiac informovali, medzi Čínou a Taiwanom to posledné mesiace poriadne iskrí. Obavy z toho, že Čína vojensky napadne Taiwan, sú čoraz väčšie.

Čína v polovici augusta spustila pri Taiwane neohlásené vojenské manévre, práve počas toho, ako na ostrov prišla delegácia amerického Kongresu. Nancy Pelosiová vtedy tvrdo odsúdila pokusy Pekingu zastrašiť Taiwan.

Foto ilustračné
Foto ilustračné Zdroj: TASR/AP


Politico
píše, že Bidenova administratíva požiadala Kongres o schválenie predaja zbraní Taiwanu za 1,1 miliardy dolárov. Dodávka zbraní by mala obsahovať 60 rakiet AGM-84L Harpoon Block II za 355 miliónov dolárov, 100 taktických nadzvukových rakiet AIM-9X Block II Sidewinder za 85,6 milióna dolárov a 655,4 milióna dolárov na kontrakt na prehľadový radar. 

Keď Bidenova administratíva formalizuje oznámenie, predseda Demokratickej strany a republikán vo funkcii senátneho výboru pre zahraničné vzťahy a Výboru pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov bude musieť predaj pred dokončením podpísať. Podľa Politica zákonodarcovia pravdepodobne plánovaný predaj schvália, avšak proces sa môže natiahnuť vzhľadom na prebiehajúcu prestávku v Kongrese.

Anketa:
Schvaľuješ pomoc USA Taiwanu?
Áno.
Nie.
Áno.
51 %
Nie.
49 %
Domov
Zdieľať
Diskusia