Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
15. augusta 2022, 12:06
Čas čítania 0:51

Čína spustila pri Taiwane neohlásené vojenské manévre. Ostrov práve navštívila delegácia amerického Kongresu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Čína uskutočnila vojenské cvičenia už počas návštevy Nancy Pelosiovej.

Čínska armáda spustila vopred neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Načasovanie manévrov sa zhoduje s návštevou delegácie amerického Kongresu na ostrove. Cieľom cvičenia je podľa vyhlásenia čínskej armády „preveriť pripravenosť hliadkovacích a bojových schopností armády“.

Takzvanú Davisovu líniu prechádzajúcu stredom Taiwanského prielivu už prekročilo pätnásť čínskych vojenských lietadiel. Delegácia amerického Kongresu pricestovala na Taiwan v nedeľu a prijala ju aj taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. 

Delegácia sa má zamerať na obchodné vzťahy, bezpečnostnú situáciu v regióne a klimatickú zmenu. Taiwan už 2. augusta navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová. Peking označuje obe návštevy za provokácie.

Vojenský nátlak na autonómny ostrov zvýšila štvordňovými cvičeniami Čína už počas návštevy Pelosiovej. Hneď po nej vypálila niekoľko balistických striel a vzdušnú stredovú líniu pri Taiwane prekročilo štrnásť stíhačiek.

5. marca 2024, 16:00 Čas čítania 4:11 PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie

Podľa taiwanských predstaviteľov porušujú čínske manévre pravidlá stanovené OSN, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu. Čína pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane vyhlásila, že je v prípade potreby pripravená vojensky zasiahnuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia