Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. augusta 2022, 18:28
Čas čítania 1:04

Rusi budú mať problém s vízami do Európskej únie, lídri podporia zmrazenie dohody

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Rusi budú mať problém s vízami do Európskej únie, lídri podporia zmrazenie dohody
Zdroj: TASR/AP

Pre ruských občanov bude po novom náročnejšie a drahšie získať dokumenty, ktoré im umožnia prístup do schengenského priestoru.

Ministri zahraničných vecí EÚ pravdepodobne na budúcotýždňovom stretnutí v Prahe podporia pozastavenie dohody o zjednodušenom vydávaní víz s Ruskom. V dôsledku zmrazenia tejto dohody z roku 2007 bude pre ruských občanov náročnejšie a drahšie získať dokumenty, ktoré im umožnia prístup do schengenského priestoru, píšu Financial Times.


Ministri plánujú k tomuto kroku podľa FT pristúpiť v rámci snáh o zníženie počtu vydávaných cestovných povolení pre ruských občanov po tom, čo niektoré východné členské štáty EÚ pohrozili, že jednostranne zatvoria svoje hranice pre ruských turistov. Ďalšie krajiny EÚ tak vyzývajú na kolektívne kroky, ktoré zabránia obyčajným Rusom, aby do EÚ cestovali na turistické víza.

Putin
Zdroj: TASR/AP


„V rámci prvého kroku ministri plánujú na dvojdennom stretnutí v Prahe, ktoré sa začne v utorok, politicky podporiť pozastavenie dohody o zjednodušenom vydávaní víz medzi EÚ a Ruskom,“ píšu FT s odvolaním sa na troch nemenovaných predstaviteľov zapojených do týchto rokovaní.


Pre EÚ ide pritom podľa FT o ďalšiu výzvu v súvislosti s jej snahami o potrestanie Moskvy za vojenskú inváziu na Ukrajinu a udržanie jednoty medzi jej členmi.


„Je nevhodné, aby sa ruskí turisti prechádzali v našich mestách a prístavoch. Ruskej populácii musíme vyslať jasný signál, že vojna nie je v poriadku, že je neakceptovateľná,“ uviedol pre FT vysokopostavený predstaviteľ EÚ zapojený do rokovaní.


Niektoré časti spomínanej dohody o zjednodušenom vydávaní víz s Ruskom týkajúce sa voľného pohybu vládnych predstaviteľov a podnikateľov pozastavila EÚ ešte koncom februára. Pozastavením ďalších častí tejto dohody by bolo zrušené zvýhodnené zaobchádzanie s Rusmi žiadajúcimi o víza do EÚ, v dôsledku čoho by sa vybavovanie európskych víz pre ruských občanov stalo byrokraticky zložitejším a finančne a časovo náročnejším, vysvetľuje FT.

Anketa:
Súhlasíš s tým, aby bolo pre Rusov náročnejšie získať víza?
Áno.
Nie.
Áno.
81 %
298 Hlasov
Nie.
19 %
71 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia