Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ilona Hobzová Adam Novosad
21. augusta 2022, 16:29
Čas čítania 1:13

Singapur zruší zákon, ktorý zakazuje homosexuálny pohlavný styk. Doteraz kriminalizoval všetky gay vzťahy

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Singapur zruší zákon, ktorý zakazuje homosexuálny pohlavný styk. Doteraz kriminalizoval všetky gay vzťahy
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití

Zrušenie kontroverzného zákona oznámil premiér Lee Hsien Loong v štátnej televízii.

Singapur zruší kontroverzný zákon 377A, ktorý doteraz zakazoval homosexuálny pohlavný styk. V ázijskom mestskom štáte sa o potenciálnom zrušení zákona diskutovalo posledných niekoľko rokov, no predseda vlády Lee Hsien Loong oficiálne oznámil jeho zrušenie až teraz.

Vláda v minulosti vyhlásila, že zákon síce nezruší, ale nebude vyžadovať jeho dodržiavanie. Týmto prístupom chcela uspokojiť konzervatívnejšiu časť populácie, rovnako ako progresívnejšie skupiny ľudí. 

Zákon technicky kriminalizuje pohlavný styk medzi dvoma mužmi, ale v Singapure ho LGBTI komunita vnímala ako kompletný zákaz akýchkoľvek homosexuálnych zväzkov. Zástupcovia tejto komunity rozhodnutie vlády nazvali „ťažko vybojovaným víťazstvom lásky nad strachom“ a „prvým krokom smerom k plnohodnotnej rovnoprávnosti“.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

Premiér Lee Hsien Loong v nedeľu večer v televízii oznámil, že Singapur zákon nadobro zruší. „Je to správna vec, ktorú treba urobiť, a niečo, čo bude väčšina Singapurčanov akceptovať,“ uviedol v televízii. Podľa premiéra sú homosexuáli v singapurskej spoločnosti oveľa akceptovanejší ako v minulosti, a tak verí, že po zrušení zákona 377A sa „homosexuálnym Singapurčanom uľaví“.

Pôvod legislatívy zakazujúcej homosexuálny sex siaha až do koloniálnych čias, keď štátu vládla Veľká Británia. Po vyhlásení nezávislosti v roku 1965 sa vtedajšia singapurská vláda rozhodla legislatívu ponechať v platnosti. Zákon v tom čase zakazoval „telesný styk proti pravidlám prírody“. 

Legislatíva z 19. storočia vznikla v Indii, kde ju Veľká Británia v koloniálnom období začala používať ako základnú súčasť trestného zákonníka. Postupom času Briti zákon rozšírili z Indie do viacerých krajín Ázie či Afriky, a tak dodnes tento zákon v rôznych formách platí v Keni, Malajzii či Mjanmarsku. V Indii už homosexuálny styk zákon nekriminalizuje po tom, čo ho najvyšší súd zrušil v roku 2018.

Späť
Zdieľať
Diskusia