Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
19. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 6:16

Koľko rokov väzenia hrozí Donaldovi Trumpovi po razii FBI? Vysvetľujeme škandál, pre ktorý extrémisti volajú po občianskej vojne

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Bývalý americký prezident mal vo svojej vile na Floride obrovské množstvo prísne tajných dokumentov.

Vylomili mu trezor, prehľadali pracovňu, sklady aj pivnice a našli toľko prísne tajných dokumentov, že je teraz podozrivý z porušenia zákona o špionáži. Agenti FBI z Trumpovej vily vyniesli viac ako 20 škatúľ plných dokumentov, z ktorých mnohé nikdy nemali opustiť špeciálne zabezpečené miestnosti.

Vyšetrovatelia sa vraj obávali, že Donald Trump má u seba doma citlivé dokumenty o nukleárnych zbraniach a národnej bezpečnosti USA, ktoré by mohli spôsobiť katastrofu, keby padli do nesprávnych rúk. Napríklad tých ruských.

17. augusta 2022, 14:30 Čas čítania 5:15 Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29? Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29?

Donald Trump sa stal prvým americkým prezidentom v histórii, ktorého FBI vyšetruje na základe špionážneho zákona Espionage Act. Ak ho nakoniec po domovej prehliadke z 8. augusta obvinia, preukážu mu vinu a usvedčia na súde, Trump by mohol len za jeden z viacerých skutkov, pre ktoré ho teraz vyšetrujú, skončiť vo väzení až na 10 rokov.

Zatiaľ čo Trump sa snaží vyhovárať a obhajovať svoje konanie na internete, prívrženci exprezidenta sa medzitým vyhrážajú agentom FBI, že na nich zhodia „rádioaktívnu špinavú bombu“ a za raziu v Mar-a-Lago vraj vyvolajú občiansku vojnu.

Donald Trump
Zdroj: Instagram.com/realdonaldtrump

Trump a dokumenty

Donald Trump si nikdy nerobil ťažkú hlavu z nakladania s citlivými dokumentmi a informáciami. Toto správanie viedlo 8. augusta 2022 k razii FBI vo floridskom sídle bývalého prezidenta. 

Počas štyroch rokov v pozícii prezidenta Spojených štátov amerických sa opakovane dostával do konfliktov so svojimi poradcami, pretože pravidelne trhal, skartoval alebo vyhadzoval oficiálne dokumenty.

Všetky materiály, s ktorými americký prezident pracuje, však podľa zákona o prezidentských záznamoch musia zostať uchované a nesmú byť zničené. Trumpova poradkyňa ho dokonca v jednom prípade videla, ako sedí za stolom v Oválnej pracovni, roztrhané kúsky papiera si pchá do úst a prežúva ich. 

25. januára 2021, 12:30 Čas čítania 10:47 Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa

„Keď som vošla do Oválnej pracovne, Donald podľa môjho názoru prežúval to, čo práve roztrhal. Bolo to veľmi bizarné, pretože je germofób a nikdy si do úst nestrká papier,“ skonštatovala poradkyňa. Trump si podľa nej postupom času uvedomoval, že množstvo citlivých dokumentov bude raz zverejnených, a tak sa ich radšej chcel zbaviť akýmkoľvek spôsobom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119980 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako údajný špión v Trumpovom tíme informoval FBI o tom, že Trump klame.
  • Prečo FBI musela vykonať raziu napriek tomu, že Trump predtým spolupracoval.
  • Ako sa vraj FBI bála, že Trump má doma dokumenty o jadrových zbraniach.
  • Čo na celú raziu a prísne tajné materiály v trezore hovorí samotný Trump.
  • Aké tajné dokumenty o francúzskom prezidentovi Macronovi našli agenti FBI.
Späť
Zdieľať
Diskusia