Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 5:15

Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29?

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Slovensko zrejme odovzdá Ukrajine svoje stíhacie lietadlá Mig-29. Nás zaujímalo, čo s nimi bude ukrajinská armáda schopná urobiť vo vojne proti Rusku.

„Príďte sa rozlúčiť s migami,“ hlása status slovenskej armády, ktorá volá obyvateľov Slovenska na letecké dni SIAF koncom augusta, kde sa uskutoční „pravdepodobne posledné vystúpenie slovenských Mig-29 pred uzemnením“. Opätovne zrejme slovenské stíhačky Mig-29 vzlietnu až na Ukrajine, kde by pomáhali brániť územie našich susedov pred ruskou okupáciou.

Ukrajinci by síce privítali dodávku slovenských stíhačiek Mig-29, lenže viac by sa im páčilo, keby Kyjev od západných spojencov dostal oveľa modernejšie lietadlá F-16.

Nás preto zaujímalo, aký dosah by mali slovenské stíhačky na Putinovu vojnu na Ukrajine, ako by sme ich tam vedeli prepraviť, akú majú finančnú hodnotu a koľko z nich je v tejto chvíli letuschopných.

Ozbrojené sily SR
Zdroj: Ozbrojené sily SR

Dajú sa okamžite nasadiť

Slovenské stíhačky Mig-29 sú stále na Sliači. Túto informáciu potvrdil minister obrany Jaroslav Naď, ktorý reagoval na fámy o tom, že slovenská vláda už stíhacie lietadlá sovietskej výroby poslala na Ukrajinu, aby pomocou nich mohla ukrajinská armáda bojovať proti Rusom. 

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Fáma sa na sociálnych sieťach rýchlo rozšírila po reportáži zo správ RTVS. Reportéri televízie zisťovali, kam poputuje jedenásť kusov slovenských stíhačiek Mig-29 po tom, čo budú na konci augusta oficiálne uzemnené. Minister obrany Naď v reportáži skonštatoval, že rozhodnutie zatiaľ nepadlo, no stíhačky „pravdepodobne“ pôjdu na Ukrajinu.

V tomto bode začal príbeh o slovenských stíhačkách žiť vlastným životom, na Twitteri stránka Visegrád 24 oznámila, že Slovensko už oficiálne rozhodlo o odovzdaní stíhačiek Ukrajine a správu dokonca prebral aj jeden z najpopulárnejších ukrajinských novinárov Illja Ponomarenko.

„Ukrajinská strana by vedela stíhačky Mig-29 zužitkovať hneď teraz. Aj keď sú slovenské lietadlá Mig-29 paradoxne horšie ako ukrajinské, pretože ide de facto o prvú verziu, ktorú už ukrajinská strana nepoužíva, ukrajinská strana môže lietadlá nasadiť prakticky okamžite,“ vysvetľuje význam slovenských stíhačiek pre ukrajinskú stranu bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119816 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sa môžeš na stíhačky posledný raz prísť pozrieť, a to koncom augusta.
  • Ako musela slovenská armáda fotiť pilota s aktuálnym dátumom pred stíhačkou.
  • Akú majú dnes hodnotu slovenské stíhačky Mig-29.
  • Aký systém treba zo stíhačiek odstrániť skôr, než by šli na Ukrajinu
  • Kedy a ako expert odhaduje, že by stíhačky mohli byť prepravené na Ukrajinu.
  • Prečo chcú Ukrajinci radšej modernejšie lietadlá F-16.
Domov
Zdieľať
Diskusia