Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2022, 10:33
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Nahnevaní aktivisti vyliali cement do golfových jamiek. Ihriská dostali výnimku a napriek kríze nemusia šetriť vodou

Nahnevaní aktivisti vyliali cement do golfových jamiek. Ihriská dostali výnimku a napriek kríze nemusia šetriť vodou
Zdroj: Unsplash/Soheb Zaidi/volně k užití
NEWS FRANCÚZSKO KLIMATICKÁ ZMENA SPRÁVY ZO SVETA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Obyvatelia okolitých dedín majú pritom zakázané polievať svoje záhrady.

Nahnevaní klimatickí aktivisti vyplnili golfové jamky cementom. Protestujú tak voči výnimke, ktorú v južnom Francúzsku dostali všetky golfové ihriská. Napriek extrémnemu suchu pre nich neplatia obmedzenia o využívaní vody. Podľa BBC má momentálne nedostatok pitnej vody až sto francúzskych detí v okolí mesta Toulouse. 

Golf bez trávy je ako hokej bez ľadu

K zabetónovaniu jamiek v okolí mesta Toulouse sa priznala tamojšia pobočka hnutia Extinction Rebellion. Zbierajú taktiež podpisy k petícii s cieľom ukázať, že „ekonomické šialenstvo má prednosť pred ekologickým rozumom“. Obyvatelia tamojších dedín majú zakázané polievať svoje záhrady alebo si umývať autá, no tieto pravidlá pre golfové ihriská neplatia. Jediným obmedzením je, že môžu použiť maximálne 30 percent bežného objemu vody.

Francúzska golfová federácia sa voči zákazu nadmerného používania vody silne ohradila. „Golfové ihrisko bez zelene je ako ľadová plocha bez ľadu,“ povedal šéf federácie Gérard Rougier pre France Info. Tráva pritom podľa expertov bez zavlažovania nevydrží viac ako tri dni. Na golfových ihriskách v celej krajine navyše pracuje až 15-tisíc ľudí, ktorých práca bude ohrozená.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Zákazy platia celoštátne, ale je na jednotlivých regiónoch, ako striktne ich budú dodržiavať. V Ille-et-Villaine v západnom Francúzsku zakázali zavlažovanie aj pre golfové ihriská. 

Situácia so suchom vo Francúzsku je vážna. Časti rieky Loira vyschli, v dvoch tretinách krajiny vyhlásili krízovú situáciu. Množstvo zrážok je až o 85 percent nižšie než v minulosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia