Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
12. augusta 2022, 16:56
Čas čítania 0:58

V kuchyni 18, na chodbe 15 stupňov Celzia. Slovenskí teplári chcú šetriť podobne ako Česi

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V Česku budú čoskoro platiť teplotné limity nielen v administratívnych budovách, ale aj v domácnostiach.

Zatiaľ čo na Slovensku so šetrením energie iba improvizujeme, v susednom Česku vzali situáciu do rúk a pripravujú sa na zimu. České ministerstvo priemyslu pripravilo vyhlášku, ktorá má znížiť minimálne teplotné limity. Týkať sa bude nielen administratívnych budov, ale aj domácností, informujú TV noviny.

Česká vláda preto už čoskoro možno bude môcť občanov prinútiť, aby kúrili v kuchyni na 18 stupňov, na chodbe na 15 a na schodoch iba na 10 stupňov Celzia.

Slovenskí teplári chcú, aby sme podobnú vyhlášku pripravili aj u nás. 

U nás vraj nad podobnou vyhláškou zatiaľ len uvažujú. Teplári by takúto legislatívu prijali, pretože do obehu musia posielať vodu ohriatu na určitú teplotu. Ak by urobili inak, napríklad by sa ju sami rozhodli znížiť, dostali by pokutu. 

„Začíname komunikovať s veľkými správcami, či by sme sólo zmluvou nedohodli iné podmienky, ako stanovuje legislatíva štátu. My sme medzi dvoma kameňmi. Odberateľ chce šetriť, my chceme šetriť, ale štát legislatívu nemení a ešte keď ju porušíme v dobrom zmysle slova, že menej budú platiť, viac sa ušetrí, tak nás ešte štát bude pokutovať,“ vysvetľuje predseda Zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš.

26. marca 2024, 15:30 Čas čítania 2:13 Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom

Výrobcovia tepla sa v súčasnosti pokúšajú dostať na rokovanie s premiérom, keďže plošné šetrenie teplom sa dá zatiaľ prikázať len po vyhlásení núdzového stavu.

„Ideme do zimy. Nevieme, čo nás čaká. To značí, že musíme byť pripravení na všetky varianty riešenia. Núdzový stav sa vyhlasuje, keď sme už naozaj v núdzi. Ale my tej núdzi, keď sa dá, predíďme,“ dodáva Janiš.

Domov
Zdieľať
Diskusia