Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 7:00
Denisa Šútorová

Matka ju považovala za škaredú a pre erotické poviedky ju poslali do kláštora. Návrhárka Schiaparelli mala šokujúci život

Matka ju považovala za škaredú a pre erotické poviedky ju poslali do kláštora. Návrhárka Schiaparelli mala šokujúci život
Zdroj: Youtube/FF Channel
MÓDA MÓDA OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

„Za to, čím som, vďačím dvom odlišným veciam – chudobe a Parížu. Chudoba ma prinútila pracovať a Paríž mi dal zmysel a odvahu,“ hovorí talianska módna legenda Elsa Schiaparelli, ktorá opustila bohatú rodinu a sama si zarobila na vlastný biznis.

Talianska značka Schiaparelli posledné roky pravidelne priťahuje pozornosť na parížskom týždni vysokej módy. Extravagantné modely nadchli aj Beyoncé, ktorá v nich pózuje na fotkách k nedávno vydanému albumu Renaissance. Tie elegantnejšie modely nosí napríklad aj prvá dáma Spojených štátov Jill Biden.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Elsa Schiaparelli sa do histórie módy zapísala ako revolucionárka. Dnes jej vďačíš za zips, šortky, popularitu ružovej farby, ale aj unisex parfum. Uctieval ju predstaviteľ surrealizmu Salvador Dalí a nenávidela sama Coco Chanel. Okrem toho, že vraj nikdy nevyslovila Elsino meno, jej na prvom spoločnom stretnutí podpálila šaty.

Speváčka Adele počas koncert v Hyde Parku v šatách od Schiaparelli.Bella Hadid v róbe od Schiaparelli.Beyoncé v šatách od Schiaparelli na Golden Globes 2020.Naomi Campbell
Zobraziť galériu
(7)

Schiaparelli mala odmalička predurčené byť šťastnou. Jej strýko, ktorý bol astronóm, si všimol, že znamienka na jej tvári pripomínali tvar Veľkého voza. Celý život ju sprevádzal ako symbol a talizman.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Napriek tomu, že pochádzala z aristokratickej rodiny, rozhodla sa vymeniť prepych za slobodu. Pocítila, čo je to hlad, a vystriedala niekoľko povolaní. Celý život, ktorý si niekedy tak trochu skomplikovala sama, bol plný šokujúcich momentov.


Za to, čím som, vďačím dvom odlišným veciam – chudobe a Parížu. Chudoba ma prinútila pracovať a Paríž mi dal zmysel a odvahu.

Matka ju považovala za škaredú

Elsa sa narodila v roku 1890 v rímskom paláci Corsini. Napriek tomu, že vyrastala v blahobyte, nemala šťastné detstvo. Jej matka mala aristokratický pôvod a svoju dcéru považovala za škaredú. Podľa biografie si nikdy nedávala servítku pred ústa a v snahe zapáčiť sa matke si Elsa do hrdla, nosa a uší nasypala hlinu so semiačkami, dúfajúc, že rozkvitne ako záhrada plná krásnych kvetov.

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Mladá Elsa si však v paláci často skúšala šaty s drahými čipkami, brokátovými sukňami či korzetmi tvarujúcimi postavu. Vtedy si uvedomila, ako veľmi dokáže oblečenie zmeniť a ovplyvniť výzor či charizmu človeka.

Za erotické poviedky ju poslali do kláštora, neskôr sa stala pestúnkou

Elsa vyštudovala filozofiu, svoju kreatívnu dušu však nikdy nedokázala skrotiť. V roku 1911 vydala zbierku básní Arethusa s jemne erotickým nádychom. Otec ju za to poslal do kláštora vo Švajčiarsku, kde sa mala „polepšiť.“

Rebelka Elsa však našla spôsob, ako sa odtiaľ dostať. Na protest držala drastickú hladovku, a tak ju rodina vzala na milosť a dovolila jej vrátiť sa domov.

Odporúčané
Haute Couture Fashion Weeku Fall-Winter 2022-2023: V Paríži nechýbala mytológia ani nováčik na scéne Haute Couture Fashion Weeku Fall-Winter 2022-2023: V Paríži nechýbala mytológia ani nováčik na scéne 11. júla 2022, 12:30

V Ríme ju už čakalo dohodnuté manželstvo s bohatým šľachticom, v čom nemal prsty nikto iný ako jej matka. V snahe uniknúť zo zlatej klietky sa Elsa rozhodla zamestnať v Londýne ako pestúnka u rodinných známych. Bohatstvo vymenila za slobodu a vykúpenie.

Zasnúbila sa po jednom dni, svadba sa konala bez súhlasu rodiny

Práve v hlavnom meste Anglicka sa bohémka Elsa šialene zamilovala do grófa Wilhelma Wendta de Kerlora, ktorý ju po jednom dni známosti požiadal o ruku. Malá svadba sa konala bez prítomnosti a, ako inak, súhlasu rodiny Schiaparelli.

Táto láska však nebola šťastná a manželstvo jej prinieslo dlhy. Grófa neskôr obvinili z nelegálnej činnosti s „mágiou“ a museli sa presťahovať do New Yorku. Po tom, čo sa začali šíriť klebety o grófovej nevere, sa rozviedli.

Keď jej blízka priateľka Gaby Piccabia ponúkla spoluprácu v luxusnom butiku, do ktorého mali dovážať francúzsku módu, vyzeralo to, že Elsu konečne postretlo šťastie. Ani tento dobre mienený plán ju však nedokázal vytrhnúť z biedy.

Šťastie našla až v Paríži, kde si uvedomila, že chce robiť s módou

Elsa sa preto rozhodla presťahovať do Paríža, ktorý bol po prvej svetovej vojne chudobný, a teda aj lacný, no napriek tomu sa mu priam magicky darilo zostať centrom umenia a módy. Napriek tomu, že Schiaparelli pracovala ako predavačka v obchode so starožitnosťami, vďaka vplyvnej priateľke Gaby sa rýchlo dostala do vyšších umeleckých kruhov.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Práve tam sa jej stalo osudným stretnutie s vtedajším popredným dizajnérom Paulom Poiretom, ktorý v nej „okrem chodiacej reklamy“ na charizmatickú ženu videl aj veľký potenciál. Vyzval ju, aby sa pustila do prvých návrhov.

Prvý model ju vytrhol z biedy, napísal o ňom aj francúzsky Vogue

Elsa sa stala dizajnérkou na voľnej nohe, ktorú všetci poznali pod menom Schiap. Jednoduchý model ručne pleteného pulóvra, ktorý pri dekolte vytváral ilúziu mašle, označil francúzsky Vogue za majstrovské dielo.

Prvý model Elsy Schiaparelli.
Prvý model Elsy Schiaparelli. Zdroj: Youtube/WOMEN and TIME. Biographies in images

Ošiaľ po svetri priniesol potrebný kapitál na otvorenie prvého obchodu a zamestnanie pracovníkov, ktorí mali na starosti výrobu. Elsa tak mohla predstaviť prvé modely konfekcie, ako aj vysokého šitia vo vlastnom obchode Dom Schiaparelli.

Na mnohých využívala kontrasty čiernej a bielej alebo čiernej a iných bledých odtieňov, no jej poznávacím znamením sa stali pestré a žiarivé abstraktné vzory, námornícke tetovania či korytnačky. Schiaparelli tak svetu predstavila novú formu extravagancie, ktorá zožala obrovský úspech rovnako v Paríži, ako aj v Spojených štátoch, odkiaľ sa jej doslova sypali prvé licenčné zmluvy od výrobcov textilu.

Elsa Schiaparelli tvorí avantgardnú módu.
Elsa Schiaparelli tvorí avantgardnú módu. Zdroj: Youtube/Fashion History Sessions

Vynašla unisex parfum a začala používať zips

Vďaka tomu, že milovala experimentovanie a celý život sa riadila heslom „Odváž sa byť iný“, si prvenstvo v histórii módy vyslúžila hneď niekoľkokrát. Ako prvá dizajnérka predstavila značkovú kolekciu slnečných okuliarov a prvý unisex parfum na svete s názvom S. Bola tiež jedna z prvých návrhárov, ktorí na svojich modeloch predstavili zips ako alternatívu ku gombíkom. Navyše ho poňala ako výrazný dekoratívny doplnok.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119120 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Elsa Schiaparelli pričinila o revolúciu módy.
  • Dôvod, prečo ju Coco skutočne nenávidela.
  • Prečo Elsa zatvorila svoj módny dom a rozhodla sa ukončiť kariéru.
  • Ktorý Slovák pracoval pre dom Schiaparelli po jeho znovuotvorení.
  • Koľko môže trvať výroba haute couture modelu značky a čo všetko si vyžaduje.
  • Prečo je Schiaparelli obľúbenou celebritnou značkou súčasnosti.
Späť
Zdieľať
Diskusia