Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Ema Stanovská
25. júla 2022, 19:27
Čas čítania 1:26

Sucho zasahuje takmer 60 percent Slovenska. V okrese Nové Zámky bude pre veľké riziko vzniku požiarov zakázaný vstup do lesov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zákaz vstupu do lesov aktuálne platí aj v okresoch Košice a Košice-okolie.

Extrémne sucho aktuálne zasahuje takmer 60 percent územia a sucho rôznej intenzity je na takmer 99 percentách územia Slovenska. Situácia so suchom sa v porovnaní s minulým týždňom ešte viacej zhoršila, a to predovšetkým na západnom Slovensku, upozorňujú meteorológovia zo SHMÚ.

V priebehu necelého mesiaca zasiahli aj Slovensko dve výrazné vlny horúčav – prvá na rozhraní júna a júla, druhá v strede predchádzajúceho týždňa, respektíve cez víkend. V obidvoch týchto vlnách meteorológovia zaznamenali nové rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu pre mesiac júl.

Najvyššie z týchto nových rekordných hodnôt boli napríklad na meteorologických staniciach Dolné Plachtince 40,0 °C (21. 7. 2022), Vígľaš-Pstruša 39,2 °C (21. 7. 2022), Žiar nad Hronom 39,2 °C či Trebišov 38,6 °C (1. 7. 2022).

18. júla 2022, 10:19 Čas čítania 1:13 Sever Slovenska trápi sucho: Obmedzovať dodávky pitnej vody zatiaľ nebudeme, upozorňujú vodárenské spoločnosti Sever Slovenska trápi sucho: Obmedzovať dodávky pitnej vody zatiaľ nebudeme, upozorňujú vodárenské spoločnosti

Situácia so suchom sa v porovnaní s minulým týždňom zlepšila len mierne a aktuálne prevládajú na Slovensku veľmi suché až extrémne suché podmienky.

Zákaz vstupu do lesov

Do lesov v okrese Nové Zámky bude od utorka platiť zákaz vstupu pre „enormné nebezpečenstvo vzniku požiarov“, informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

„Okresný úrad Nové Zámky vydáva od dnešnej polnoci až do odvolania zákaz využívania lesov verejnosťou z dôvodu enormného nebezpečenstva vzniku požiarov. Zákaz sa vzťahuje na všetky lesné pozemky v okrese Nové Zámky,“ priblížila hovorkyňa. Ako ďalej uviedla, zákaz vstupu do lesov aktuálne platí aj v okresoch Košice a Košice-okolie.

19. júla 2022, 14:30 Čas čítania 5:36 V obci Chocholná-Velčice zakázal starosta obyvateľom čerpať vodu z potoka. Bývalej žene poradil, aby ju radšej čerpala v noci V obci Chocholná-Velčice zakázal starosta obyvateľom čerpať vodu z potoka. Bývalej žene poradil, aby ju radšej čerpala v noci

Pripomenula, že väčšina okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru vyhlásila čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Zakázané je „fajčiť alebo používať otvorený plameň (zápalky, zapaľovače, variče atď.) na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov“.

Takisto zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k vzniku požiaru alebo k jeho rozšíreniu. Rovnako sa nesmie spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Na Slovensku naďalej pretrváva hydrologické sucho, mnohé vodné toky prichádzajú o vodu. Nedostatok zrážok a extrémne horúčavy v mnohých vodných tokoch znížili hladinu vody alebo korytá riek úplne vyschli.

V utorok (26. 7.) by však na naše územie mali doraziť búrky. SHMÚ vydalo výstrahy prvého stupňa. Výstrahy majú začať platiť na území celého Slovenska v utorok od 8.00 h. Výnimkou je Košický kraj, kde by mala začať platiť výstraha o štyri hodiny neskôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia