Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
19. júla 2022, 14:30
Čas čítania 5:36

V obci Chocholná-Velčice zakázal starosta obyvateľom čerpať vodu z potoka. Bývalej žene poradil, aby ju radšej čerpala v noci

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V obci Chocholná-Velčice zakázal starosta obyvateľom čerpať vodu z potoka. Bývalej žene poradil, aby ju radšej čerpala v noci
Zdroj: Redfresher/Eduard Starkbauer

Do obce v Trenčianskom kraji sme sa prišli pozrieť na dodržiavanie nariadení. Okrem pochopenia sme narazili aj na vzdor.

Neďaleko Trenčína hneď vedľa diaľnice leží na úpätí Bielych Karpát obec Chocholná-Velčice. Žije v nej vyše 1600 obyvateľov. Obcou preteká malý potok Chocholnica. Jeho prietok v týchto dňoch je taký nízky, že by si ho len ťažko identifikoval ako vodný tok. Aj napriek tomu pri návšteve dediny vidíme množstvo vodovodných rúr napojených na čerpadlá na pozemkoch rodinných domov.

Čerpať vodu z Chocholnice je pritom od júla zakázané rovnako ako nadmerné užívanie pitnej vody. Mnohí však zákazy odmietajú: „Jasné, že je sucho, no prečo by sme nepoužili vodu, čo máme za plotom? Nevyčerpáme predsa všetko!“ vysvetľuje pohotovo jeden z miestnych.

V polovici júla zaznamenala až polovica územia Slovenska extrémne úrovne sucha. Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocáka sa počet obcí s obmedzeným prístupom k pitnej vode a jej používania na napúšťanie bazénov či polievanie záhrad počíta v desiatkach a neustále narastá.

Pre obec Trenčianskeho kraja platí nariadenie obmedzujúce použitie pitnej vody, no obecný úrad v nej vyhlásil aj zákaz čerpania vody z miestneho potoka.

1. marca 2024, 13:30 Čas čítania 3:34 Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých

Ak ťa zaujíma, ako na Slovensko a jeho obyvateľov dopadajú prejavy klimatickej zmeny, a chceš vedieť, na čo sa máš pripraviť do budúcnosti v súvislosti s nedostatkom vody, podpor našu prácu v redakcii predplatným služby Refresher plus.

Dvojité príkorie v Chocholnej-Velčiciach

Obec Chocholná-Velčice, vzdialená deväť kilometrov od Trenčína, sa ocitla v centre mediálneho záujmu na začiatku júla. Symbolom nedostatku vody v krajine sa však stala trocha paradoxne.

Chocholná
Starosta Ľubomír Škriečka s katastrálnou mapou potoka Chocholnica. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Nepatrí k tým, kde by mali obyvatelia zásadnú núdzu o pitnú vodu. Vodovod zatiaľ nie je vypnutý ani časovo obmedzený. Situácia sa tu nezdá byť taká zlá, ako niektorých obciach v Košickom či Prešovskom kraji. V podkarpatskej obci bohatej na minerálne pramene, ktorou preteká potok a kde na každom rohu nachádzame studne, však zdanie čiastočne klame.

Jej starosta Ľubomír Škriečka čelil v priebehu troch dní dvom nepríjemným povinnostiam. Prvého júla obyvateľom oznámil nariadenie Trenčianskych vodární a kanalizácií (TVK) o obmedzení používania pitnej vody a o tri dni oznamom na Facebooku, obecnej stránke, v obecnom rozhlase aj v aplikácii zakázal aj čerpanie vody z potoka Chocholnica. Post písaný starostom sa začína hrozivo: „M I M O R I A D N Y  O Z N A M !!!“

Voda
Status na Facebooku obce zdieľal aj Slovenský vodohospodársky podnik. Zdroj: Facebook/Chocholná-Velčice

Starosta oznam publikoval po tom, ako sa za ním počas osláv sviatku svätého Cyrila a Metoda vybrala partia rybárov z okresného združenia Trenčín. „Vraveli: ‚Havária, Havária!‘ a hneď som myslel, že nám niekto vylial močovku. V podstate mi však povedali, že potok má málo vody a ide o havarijnú situáciu, ktorá ohrozuje ekosystém potoka. Povedali, aby som okamžite zabezpečil vytiahnutie všetkých čerpadiel z potoka.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117996 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Rešpektujú obyvatelia nariadenie obmedziť čerpanie vody z potoka.
  • Prečo je zásoba vody v obci v kritickom stave aj napriek zdaniu opaku.
  • Ako sa starostuje v obci, kde čelíte konfliktu záujmov.
  • Aké alternatívne stratégie používajú záhradkári na polievanie plodín.
Domov
Zdieľať
Diskusia