Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
22. júla 2022, 14:42
Čas čítania 0:46

Na Slovensku začínajú schnúť rieky. Zhoršujúca sa situácia bude podľa vedcov pokračovať

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nedostatok zrážok a extrémne horúčavy v mnohých vodných tokoch znížili hladinu vody alebo korytá riek úplne vyschli.

Hydrologické sucho na Slovensku pretrváva, mnohé vodné toky prichádzajú o vodu, koryto rieky Bodva na jej hornom úseku dokonca úplne vyschlo, upozorňujú meteorológovia zo SHMÚ na Facebooku.

Nedostatok zrážok a extrémne horúčavy sa odrážajú aj na stave hladín vodných tokov i na výdatnosti prameňov. Vzhľadom na predpovede počasia sa očakáva, že aktuálna zhoršujúca sa situácia bude pokračovať.


„Dlhotrvajúci výrazný zrážkový deficit s prevládajúcim horúcim počasím spôsobili na mnohých tokoch, a to aj na pomerne veľkých tokoch, zníženie vodných stavov a prietokov. Prvé týždne tohtoročného leta sú poznačené malými vodnosťami vo väčšine našich povodí. Uvedený deficit sa prejavil aj na stave hladín a výdatnosti prameňov,“ uviedol SHMÚ.

Vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022.Vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022.Vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022.
Zobraziť galériu
(3)


Alarmujúca situácia je podľa slov SHMÚ napríklad v povodí Ipľa, kde zaznamenáva na väčšine sledovaných vodomerných profilov hodnoty prietokov blížiace sa dlhodobým minimám. Meteorológovia poukázali aj na vyschnutie rieky Bodva.

„Od konca júna a v júli do súčasnosti sú vo vodomernej stanici Moldava nad Bodvou zaznamenané nulové prietoky, to znamená, že tok je suchý,“ tvrdia vedci. Aktuálny stav povrchových vôd v povodí Bodvy označil SHMÚ za kritický. Vysvetlil, že na zvrátenie tohto stavu sú potrebné predovšetkým zrážky ako jediný zdroj našich vôd, a to nielen výdatné, ale najmä dlhotrvajúce.

Anketa:
Všimol si si aj v tvojom okolí zníženie hladín verejných vôd?
Áno.
Nie.
Áno.
79 %
171 Hlasov
Nie.
21 %
46 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia