Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Adam Novosad TASR
18. júla 2022, 10:19
Čas čítania 1:13

Sever Slovenska trápi sucho: Obmedzovať dodávky pitnej vody zatiaľ nebudeme, upozorňujú vodárenské spoločnosti

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Severné Slovensko čelí rozsiahlemu suchu, ktoré však zatiaľ nemá dosah na dodávky pitnej vody.

Problémy s plynulou dodávkou pitnej vody v súvislosti s aktuálnym suchom zatiaľ na Orave a na Liptove nezaznamenali.


V regióne v pôsobnosti Liptovskej vodárenskej spoločnosti sú podľa generálneho riaditeľa Mateja Géciho dostatočné zásoby vody. „Preto sme zatiaľ nemuseli pristúpiť ani k opatreniam, ani k náhradnému zásobovaniu vodou našich zákazníkov,“ skonštatoval.

voda
Zdroj: TASR/Marián Holubčík


Vývoj výdatnosti prameňov sleduje aj Vodárenská spoločnosť Ružomberok. „Zaznamenávame mierny pokles výdatnosti, ale nie taký dramatický, aby sme museli pristúpiť k obmedzeniam spotreby pitnej vody,“ priblížil riaditeľ spoločnosti Milan Mojš.


Oravská vodárenská spoločnosť monitoruje výdatnosť vodných zdrojov pravidelne. „Aj my sme zaznamenali znižovanie, ale v súčasnosti neevidujeme problémy s plynulou dodávkou pitnej vody,“ informoval generálny riaditeľ OVS Jozef Revaj.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Sucho ohrozuje takmer polovicu územia Európskej únie
Takmer polovicu územia Európskej únie ohrozuje sucho. V pondelok na to upozornili vedci pracujúci pre Európsku komisiu, pričom juhozápadnú Európu už niekoľko dní sužujú vyčerpávajúce horúčavy, ktorých následkom na mnohých miestach vznikajú požiare.


Spoločné výskumné centrum Európskej komisie v správe pre júl zaradilo 46 percent územia EÚ ako ohrozené suchom, z toho 11 percent už nedostatkom vody priamo trpí.
Najhoršie je na tom Taliansko s tým, že sucho najviac ohrozuje nížinu okolo rieky Pád na severe krajiny.


V Španielsku sú nádrže vody naplnené len na 69 percent desaťročného priemeru, v Portugalsku sú nádrže vodných elektrární naplnené len z polovice.


Nedostatok vody a vlna horúčav znižuje úrodu poľnohospodárskych plodín vo Francúzsku, Rumunsku, Španielsku, Portugalsku a Taliansku.


Súčasný typ počasia s vysokými teplotami má pokračovať, čo prehĺbi už aj tak veľmi kritickú situáciu s dôsledkami v poľnohospodárstve, energetike a znižovaní podzemných zásob vody, uvádza sa v správe vedcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia