Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 22:14
Čas čítania 1:04
Ema Stanovská

Veľká Británia bude testovať DNA pšenice. Chce zabrániť tomu, aby sa ukradnuté ukrajinské obilie dostalo na svetové trhy

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

„Rusko kradne pšenicu z ukrajinských skladov. Sme schopní urobiť test a zistiť pôvod pšenice,“ vyhlásil britský minister životného prostredia.

Spojené kráľovstvo bude testovať DNA obilia – chce zabrániť tomu, aby sa ukradnuté ukrajinské obilie dostalo na svetové trhy. V pondelok o tom informoval portál britskej stanice Sky News.


Britský minister životného prostredia George Eustice pre Sky News povedal: „Rusko kradne pšenicu z ukrajinských skladov. Sme schopní urobiť test a zistiť pôvod pšenice.“


„Spojené kráľovstvo je svetovým lídrom v schopnostiach testovať pôvod obilia, to znamená prostredníctvom testov DNA zistiť presnú oblasť, v ktorej sa plodina vypestovala. Toto sme ponúkli. Dávame to ako tému na diskusiu a na túto prácu vyčleníme sumu 1,5 milióna libier (1,75 milióna eur),“ dodal Eustice.

Rusko drancuje ukrajinský export obilia, tvrdí Blinken

Moskva popiera tvrdenia Kyjeva, že kradne obilie zo sýpok na Ukrajine a odváža ho loďami, aby ho následne predala.


Správy o tom sú „vierohodné“, uviedol ešte 7. júna americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. „Existujú dôveryhodné správy, že Rusko drancuje ukrajinský export obilia, aby ho predalo pre svoj vlastný zisk,“ povedal Blinken na konferencii amerického rezortu diplomacie o otázkach potravinovej bezpečnosti v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine.

pšenica, záporožie, ukrajina, ruskí vojaci
Zdroj: TASR/AP Photo


Americký minister poukázal na to, že Moskva blokuje Ukrajinu vo vývoze jej vlastného obilia. V silách blízko juhoukrajinského prístavu Odesa, ako aj na lodiach doslova naplnených obilím uviazlo podľa neho zhruba 20 miliónov ton pšenice.


Vojna má podľa Blinkena „zničujúci vplyv na globálnu potravinovú bezpečnosť“, pretože Ukrajina je jednou z obilníc sveta.

Odporúčané
Pre vojnu na Ukrajine bude drahší chlieb a pečivo, varujú pekári. Výrazne im stúpajú náklady Pre vojnu na Ukrajine bude drahší chlieb a pečivo, varujú pekári. Výrazne im stúpajú náklady 7. marca 2022, 18:03

Blinken uviedol, že ruské námorníctvo zabránilo prepravcom obilia opustiť ukrajinský čiernomorský prístav Odesa v snahe „vydierať“ svet, aby podporil Moskvou vedenú vojnu na Ukrajine. Podľa Blinkena pritom ide o zámernú stratégiu ruského prezidenta Vladimira Putina prinútiť zvyšok sveta „ustúpiť mu“ a zrušiť sankcie voči Rusku.

Odporúčané
Potravín bude na Slovensku dosť, treba sa však pripraviť na enormný nárast cien, vraví Jana Holéciová z SPPK (Rozhovor) Potravín bude na Slovensku dosť, treba sa však pripraviť na enormný nárast cien, vraví Jana Holéciová z SPPK (Rozhovor) 12. júna 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia