Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2022, 15:08
Čas čítania 0:49
Ivan Koribanič TASR

Podľa Poľska sú straty Ruska na Ukrajine také obrovské, že najbližšie roky nebude schopné na nikoho zaútočiť

Podľa Poľska sú straty Ruska na Ukrajine také obrovské, že najbližšie roky nebude schopné na nikoho zaútočiť
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VLADIMIR PUTIN VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

Podľa generála Skrzypczaka „sa zámery Rusov skončili krachom“ a ruská armáda „utrpela katastrofálnu porážku“.

Ruský prezident Vladimir Putin nebude mať dostatočné kapacity na to, aby nasledujúcich päť rokov podnikal nejaké „vojenské dobrodružstvá“, takže Poľsko sa môže cítiť bezpečne, vyhlásil vo štvrtok veliteľ poľských pozemných síl generál Waldemar Skrzypczak.


Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v stredu oznámil, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu bolo zabitých takmer 31-tisíc ruských vojakov. Generálny štáb zároveň dodal, že bolo zničených 1361 tankov, 3343 obrnených vozidiel, 208 lietadiel, 175 vrtuľníkov a 659 delostreleckých systémov.

Generál Skrzypczak pri hodnotení tejto ukrajinskej správy povedal: „Putin nie je schopný začať akúkoľvek vojenskú bitku proti nikomu a nebude toho schopný nasledujúcich päť rokov – Poľsko sa môže cítiť bezpečne.“

Ukrajina.
Ukrajina. Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky


Doplnil takisto, že straty spôsobené ruskej armáde týkajúce sa výzbroje si budú vyžadovať „mnoho, mnoho rokov, aby sa obnovili“. 

Podľa generála Skrzypczaka „sa zámery Rusov skončili krachom“ a ruská armáda „utrpela katastrofálnu porážku“.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes povedal, že Rusko má pod kontrolou približne 20 percent ukrajinského územia, čo predstavuje 125-tisíc štvorcových kilometrov. Pre lepšiu predstavu, ide o väčšie územie ako Belgicko, Holandsko a Luxembursko dokopy, respektíve územie dvaapolnásobne väčšie, ako Slovensko

Čo sa týka obyvateľstva, tak približne 12 miliónov Ukrajincov opustilo od začiatku vojny svoje domovy. A viac ako 5 miliónov z nich, prevažne ženy a deti, opustilo samotnú krajinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia