Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. mája 2022, 16:17
Čas čítania 0:55
Jakub Paulík TASR

NATO: Kronika krutosti. Moskva otvorila propagandistickú výstavu, návštevníci žiadajú mier na Ukrajine

NATO: Kronika krutosti. Moskva otvorila propagandistickú výstavu, návštevníci žiadajú mier na Ukrajine
Zdroj: TASR/Michal Svítok
ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vstupné na výstavu je výnimočne zdarma.

V Moskve začiatkom apríla otvorili výstavu s názvom NATO: Kronika krutosti, ktorej cieľom je vykresliť Severoatlantickú alianciu v negatívnom svetle. Výstava v Múzeu modernej ruskej histórie poukazuje aj na spoluprácu medzi NATO a Ukrajinou, ktorá údajne Rusko viedla k útoku na Ukrajinu, čím chce Kremeľ obhájiť inváziu. Zistenia agentúry AFP o výstave pochádzajú priamo od zamestnancov múzea.

Úvod výstavy je venovaný bombardovaniu Hirošimy a Nagasaki, na ktoré USA zhodili jadrové bomby. V tomto čase však NATO ešte neexistovalo. Výstava ďalej prechádza cez bombardovanie Juhoslávie v roku 1999, vojny v Iraku, vo Vietname a v Afganistane. Vstup na výstavu je podľa AFP prekvapivo zdarma, čo nie je v hlavnom meste Ruska bežné.

Odporúčané
Rusko vs. NATO: kto má väčšiu armádu? Rusko vs. NATO: kto má väčšiu armádu? 1. marca 2022, 16:30

Učiteľka biológie Alexandra, ktorá chcela zostať v anonymite, pre AFP povedala, že výstava je „fušerskou robotou a jej návšteva stratou času“. Niektorým návštevníkom sa výstava páči, iní ju v knihe návštev otvorene kritizujú ako „otrasnú propagandu v sovietskom štýle“ a zápismi požadujú mier na Ukrajine.

Rusko je v súčasnosti bombardované propagandou zo strany štátnych médií a činnosť nezávislých spravodajských služieb v krajine je pozastavená či úplne zakázaná. Politike Kremľa totiž vyhovuje, keď sa ľudia nedozvedia o informáciách zo západných krajín. Aj z toho dôvodu ešte v marci v Rusku zakázali Facebook či Instagram, ktoré ruský súd označil za „extrémistické“. Ak by niekto v médiách nazval vojnu na Ukrajine inak než „špeciálnou vojenskou operáciou“, hrozilo by mu väzenie na 10 až 15 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia