Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. apríla 2022, 11:24
Čas čítania 1:09
Ema Stanovská

Hollywoodsky herec Sean Penn vyzval miliardárov, aby nakúpili Ukrajine stíhačky za 300 miliónov dolárov

Hollywoodsky herec Sean Penn vyzval miliardárov, aby nakúpili Ukrajine stíhačky za 300 miliónov dolárov
Zdroj: Kate Green/Getty Images / TASR
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ak by sa aj našiel miliardár, ktorý by stíhačky kúpil, narazil by zrejme na Kongres USA.

Americký herec Sean Penn vyzval miliardárov, aby nakúpili pre Ukrajinu 12 stíhačiek F-15 alebo F-16 za 300 miliónov dolárov, píše Guardian.

Hercova výzva je reakciou na pretrvávajúcu žiadosť ukrajinského letectva o stíhačky vyrobené v USA, ktoré majú lepšiu technológiu ako ruské MiGy alebo SU. Predaj veľkých zbraní tohto typu však musí schváliť Kongres USA – ak by sa teda aj našiel miliardár, ktorý by stíhačky kúpil, mohol by naraziť na problémy pri kontrole exportu.

Ukrajina už od začiatku vojny žiada viac stíhačiek. USA však odmietli podporiť dohodu, na základe ktorej by Poľsko dodalo Ukrajine stíhačku ruskej výroby MiG-29, na ktorú sú ukrajinskí piloti zvyknutí. Washington sa obával, že dodávky bojových lietadiel by mohlo jadrovou zbraňou vyzbrojené Rusko považovať za eskaláciu.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Ukrajina aj naďalej žiada najmä stíhačky F-15 a F-16, ktorých pôvodné návrhy pochádzajú zo 60. a 70. rokov 20. storočia. Ich piloti by sa na nich mohli naučiť lietať už za 2-3 týždne. Experti však namietajú, že za normálnych okolností by to pilotom trvalo až štyri mesiace. Bývalý pilot Royal Air Force Andy Netherwood tvrdí, že naučiť sa ovládať novú stíhačku do troch týždňov je v prípade ukrajinských pilotov „nemožné“. Ukrajina by taktiež mala problém zabezpečiť náhradné diely a inžinierov, ktorí by stíhačky zabezpečovali. 

Herec Sean Penn už mesiace nakrúca dokument o Ukrajine a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom. Oscarová hviezda filmu Milk and Mystic River bola v deň vypuknutia vojny v Kyjeve a stretla sa aj so samotným prezidentom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia