Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 15:54
Čas čítania 0:50
Daniel Mikolášik TASR

Slovensko nakúpi od Fínska 76 bojových obrnených vozidiel. Vyjde nás to na takmer 450 miliónov eur

NEWS SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA VOJENSKÁ TECHNIKA
Uložiť Uložené

Jedno vozidlo stojí viac ako päť miliónov.

Slovensko nakúpi od Fínska 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8 x 8. Vláda v stredu schválila vyhodnotenie zaslaných ponúk v tendri a uložila ministrovi obrany do 30. septembra uzatvoriť potrebné zmluvné dokumenty.


Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) po rokovaní spresnil, že Slovensko kúpi fínske vozidlá Patria AMVXP, ktoré obstáli vo vyhodnotení najlepšie. Celková cena za zákazku vrátane vozidiel infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur, pričom jedno vozidlo stojí viac ako päť miliónov.

„Vzhľadom na charakter medzivládneho kontraktu mám mandát podpísať zmluvu s fínskou vládou do konca septembra tohto roku,“ uviedol Naď. Prvé vozidlá majú prísť do ôsmich mesiacov od podpísania kontraktu.

BOV 8x8
Zdroj: Ilustračné foto: TASR/Marko Erd

Aj za čias bývalej vlády v roku 2017 takto plánovali prezbrojiť armádu. Andrej Danko chcel vtedy cez svojho ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) nakúpiť osemkolesové obrnené vozidlá fínskych transportérov Patria. Nákup pre slovenskú armádu mal stáť 400 miliónov eur. Rezort vtedy vybral Fínov bez toho, aby na to mal mandát od vlády.

Odporúčané
Ťažko prežívaš udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku? Psychológa sme sa pýtali, ako sa s tým vyrovnať Ťažko prežívaš udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku? Psychológa sme sa pýtali, ako sa s tým vyrovnať 16. mája 2024, 17:00

Dokumenty boli podľa rezortu utajené, pretože slovenská strana nemala súhlas od Fínov na ich zverejnenie. Podľa Ľubomíra Galka vtedy išlo o vopred pripravený obchod, pri ktorom sa údajne strácali peniaze cez rôzne subdodávky od slovenských firiem, uviedol v roku 2017 Denník N.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia