Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022, 14:34
Čas čítania 0:47
Ema Stanovská

Balík s pomocou na Ukrajinu pošleš zadarmo. Slovenská pošta spúšťa bezplatné doručovanie pre humanitárne zásielky

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SLOVENSKÁ POŠTA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Obsahom zásielky môže byť len humanitárna pomoc – trvanlivé potraviny, lieky a zdravotnícky materiál, potraviny, oblečenie, hygienické potreby.

Slovenská pošta od stredy poskytuje možnosť bezplatne zaslať balík s humanitárnou pomocou na konkrétnu adresu na Ukrajine. Balíky možno podávať vo všetkých pobočkách Slovenskej pošty na celom Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

Maximálna hodnota zásielky je 50 eur

Ukrajinská pošta podľa nej prisľúbila prioritné doručovanie takýchto zásielok. Správne zabalené zásielky s maximálnou hmotnosťou päť kilogramov musia byť viditeľne označené poznámkou „HUMANITARIAN AID“ na adresnej strane balíka.

Maximálna hodnota tovaru v zásielke je 50 eur. Obsahom zásielky môže byť len humanitárna pomoc – trvanlivé potraviny, lieky a zdravotnícky materiál, potraviny, oblečenie, hygienické potreby. V balíkoch nemožno posielať alkohol, zbrane, pyrotechniku či horľavé látky.


Pri podávaní balíka odosielateľ vyplní sprievodku, ktorá je zároveň colným vyhlásením. V nej uvedie, že zásielka je „darček“ a aj hodnotu darčeka (do 50 eur). Pri podávaní balíka cez elektronický podací hárok odosielateľ zvolí možnosť „v hotovosti“ a „úhrada pri podaji“, a tak zabezpečí bezplatné prijatie balíka na pošte.


Obalový materiál (škatule rozličných veľkostí, baliaci papier, motúz a podobne) možno zakúpiť na každej pošte. „Slovenská pošta nezodpovedá za stratu, poškodenie a nedodržanie lehôt prepravy tohto typu balíkov vzhľadom na komplikovanú situáciu na Ukrajine,“ upozornila hovorkyňa.

Ďalšie aktuálne informácie nájdeš na Refresheri v sekcii News.

Domov
Zdieľať
Diskusia