Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. marca 2022, 11:04
Čas čítania 0:34
Daniel Mikolášik TASR

Ukrajinské výskumné laboratóriá sú cieľom ruskej propagandy, WHO odporúča, aby zničili všetky nebezpečné patogény

Ukrajinské výskumné laboratóriá sú cieľom ruskej propagandy, WHO odporúča, aby zničili všetky nebezpečné patogény
Zdroj: TASR/AP/ilustrační fotografie
NEWS UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE WHO
Uložiť Uložené

Prípadný únik patogénov by mohol ublížiť verejnosti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila Ukrajine, aby zničila všetky nebezpečné patogény uchovávané v jej výskumných laboratóriách a zabránila tak „akýmkoľvek prípadným únikom“, ktoré by mohli ublížiť verejnosti. Predstaviteľ WHO to vo štvrtok povedal tlačovej agentúre Reuters. V piatok správu zverejnil aj portál britského denníka The Guardian.

Tak ako ostatné štáty, aj Ukrajina má pri úradoch verejného zdravotníctva laboratóriá, ktoré skúmajú nebezpečné choroby v prípade ľudí a živočíchov vrátane koronavírusu. Niektoré z týchto laboratórií dostávali v minulosti podporu od Spojených štátov, Európskej únie a WHO.

Tieto laboratóriá sú teraz centrom propagandistickej vojny medzi Ruskom a Západom, keďže Rusko obviňuje Ukrajinu, že má na svojom území zariadenia na výrobu biologických a chemických zbraní a riadia ich Spojené štáty.


Predstaviteľ WHO, ktorý sa rozprával s agentúrou Reuters, neuviedol, kedy bolo odporúčanie vydané, či ho Ukrajina splnila alebo aké patogény a bakteriálne jedy sa nachádzajú v ukrajinských laboratóriách.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia