Profesionálni kuchári fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov, ako aj vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci.
Na slovenských hraniciach s Ukrajinou pomáhajú profesionálni kuchári. Ukrajinským utečencom denne vydajú okolo 1000 porcií jedla. Kvôli naplneniu svojej charitatívnej misie si vyberajú dovolenky. Fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov, ako aj vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci.
„Ľudia cez hranice prechádzajú 24 hodín denne a mnohí majú aj špecifické stravovacie požiadavky z náboženských či zo zdravotných dôvodov. Pestrú paletu našich jedál preto pravidelne obmieňame a dopĺňame aj napríklad kvalitnými vegetariánskymi jedlami,“ povedal prezident združenia Aregala Slovensko Marek Mrúz.
Profesionálnym kuchárom, ktorí do Vyšného Nemeckého prichádzajú v rámci svojich dovoleniek z rôznych častí Slovenska, na mieste pomáhajú dobrovoľníci, ktorí fungujú najmä vďaka sponzorom.
„Sú neoceniteľnou pomocou. Pomáhajú nám zabezpečiť kvalitné suroviny v potrebných objemoch,“ skonštatoval Marek Mrúz. Myslí si, že štát dosiaľ v tomto smere nevyvinul žiadnu aktivitu.
„Už druhý týždeň naši kuchári a dobrovoľníci varia na hranici vo Vyšnom Nemeckom pre ľudí z Ukrajiny a pre ľudí, ktorí potrebujú teplé jedlo. Denne navaríme viac ako 1000 porcií,“ napísali kuchári bez hraníc na Facebooku.