Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 12:25
Čas čítania 0:57
Daniel Mikolášik TASR

Cez hranice z Ukrajiny prišlo na Slovensko už takmer 130 000 vojnových utečencov

NEWS SLOVENSKO UTEČENCI VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vyše 6-tisíc ľudí už požiadalo Slovensko o dočasné útočisko.

Od vypuknutia ruskej invázie 24. februára až do pondelkového (7. marca) rána Slovensko zaznamenalo už celkovo 128 170 vstupov vojnových utečencov na slovensko-ukrajinskej hranici. Informuje o tom Ministerstvo vnútra SR na Facebooku.

Mikulcov rezort dodáva, že z toho vyše 6-tisíc osôb požiadalo na Slovensku o dočasné útočisko, 153 cudzincov žiada o azyl a bolo vykonaných už 10 repatriačných letov, v rámci ktorých sa viac než 1 800 cudzincov dostalo do rodnej vlasti.

„Príslušné orgány SR vítajú záujem krajín pôvodu o repatriáciu vlastných občanov, v súčasnosti spolupracujú pri repatriáciách s Indiou, Líbyou a Marokom,“ uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Vojnoví utečenci majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť

Ľudia unikajúci pred vojnou na Ukrajine sú na Slovensku v prípade zdravotných problémov ošetrení a dostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť. V prípade ohrozenia života je zdravotná starostlivosť poskytnutá okamžite a bez poplatku, informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


„Ľudia, ktorí prišli z Ukrajiny na Slovensko a majú štatút azylanta, majú plne ‚preplácanú‘ zdravotnú starostlivosť ako ostatní účastníci systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Žiadatelia o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť. To znamená aj takú zdravotnú starostlivosť, ktorú im odporučí lekár vyšetrením. K dispozícii je ambulantná pohotovostná služba v príslušnom kraji či meste alebo centrálny príjem nemocnice.


„Oprávnenie na poskytnutie zdravotnej starostlivosti osoby preukážu preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytovanie dočasného útočiska alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky,“ dodal minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia