Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022 o 12:25
Čas čítania 0:57
Daniel Mikolášik TASR

Cez hranice z Ukrajiny prišlo na Slovensko už takmer 130 000 vojnových utečencov

NEWS SLOVENSKO UTEČENCI VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vyše 6-tisíc ľudí už požiadalo Slovensko o dočasné útočisko.

Od vypuknutia ruskej invázie 24. februára až do pondelkového (7. marca) rána Slovensko zaznamenalo už celkovo 128 170 vstupov vojnových utečencov na slovensko-ukrajinskej hranici. Informuje o tom Ministerstvo vnútra SR na Facebooku.

Mikulcov rezort dodáva, že z toho vyše 6-tisíc osôb požiadalo na Slovensku o dočasné útočisko, 153 cudzincov žiada o azyl a bolo vykonaných už 10 repatriačných letov, v rámci ktorých sa viac než 1 800 cudzincov dostalo do rodnej vlasti.

„Príslušné orgány SR vítajú záujem krajín pôvodu o repatriáciu vlastných občanov, v súčasnosti spolupracujú pri repatriáciách s Indiou, Líbyou a Marokom,“ uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Vojnoví utečenci majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť

Ľudia unikajúci pred vojnou na Ukrajine sú na Slovensku v prípade zdravotných problémov ošetrení a dostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť. V prípade ohrozenia života je zdravotná starostlivosť poskytnutá okamžite a bez poplatku, informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


„Ľudia, ktorí prišli z Ukrajiny na Slovensko a majú štatút azylanta, majú plne ‚preplácanú‘ zdravotnú starostlivosť ako ostatní účastníci systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Žiadatelia o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť. To znamená aj takú zdravotnú starostlivosť, ktorú im odporučí lekár vyšetrením. K dispozícii je ambulantná pohotovostná služba v príslušnom kraji či meste alebo centrálny príjem nemocnice.


„Oprávnenie na poskytnutie zdravotnej starostlivosti osoby preukážu preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytovanie dočasného útočiska alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky,“ dodal minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia