Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022 o 7:38
Čas čítania 0:54
Daniel Mikolášik TASR

Ruská armáda v noci zintenzívnila ostreľovanie viacerých ukrajinských miest. Zasiahla obytné oblasti aj televíznu vežu

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko dnes pozastaví ostreľovanie a umožní evakuáciu humanitárnymi koridormi v niektorých mestách.

Ruské jednotky v nedeľu neskoro večer zintenzívnili raketové a delostrelecké útoky na viaceré ukrajinské mestá. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.


„Posledná vlna raketových útokov prišla po zotmení,“ povedal vo vysielaní ukrajinskej televízie. Silnému ostreľovaniu boli vystavené predmestia hlavného mesta Kyjeva, ďalej mestá Černihiv, Mykolajiv a Charkov.

Na snímke horiace budovy fabriky a obchodu po bombardovaní v meste Irpiň na predmestí Kyjeva v nedeľu 6. marca 2022.
Na snímke horiace budovy fabriky a obchodu po bombardovaní v meste Irpiň na predmestí Kyjeva v nedeľu 6. marca 2022. Zdroj: TASR/AP


Charkovské úrady uviedli, že v meste bola poškodená televízna veža a ťažké delostrelectvo zasiahlo obytné oblasti. Podľa Arestovyča mesto odráža ruský útok. V Černihive sú podľa tamojších úradov všetky oblasti vystavené raketovému útoku.


Arestovyč nazval situáciu na kyjevských predmestiach Buča, Hostomeľ a Irpiň, kde snahy o evakuáciu obyvateľov v nedeľu zlyhali, ako „katastrofálnu“. Povedal, že vláda robí všetko pre to, aby evakuácie obnovila. Vzhľadom na ostreľovanie však evakuácia civilistov zlyhala aj v mestách Mariupol a Volnovacha.

Rusko (vraj) pozastaví paľbu a otvorí humanitárne koridory

Ruská armáda oznámila, že v pondelok predpoludním zastaví paľbu a umožní evakuáciu humanitárnymi koridormi v niektorých ukrajinských mestách. Stať by sa tak malo od pondelka od 10.00 h miestneho času.


Takéto koridory, ktoré umožnia odchod civilistov do bezpečia, majú byť otvorené v hlavnom meste Kyjev, v prístave Mariupol na juhovýchode a v mestách Charkov a Sumy na severovýchode Ukrajiny.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Zastavenie paľby prišlo podľa armády na žiadosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v nedeľu hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Predchádzajúce dohody o vytvorenie humanitárnych koridorov však zlyhali, keďže Rusi ostreľovali mestá napriek dohode, že strieľať nebudú.

Domov
Zdieľať
Diskusia