Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2022, 8:21
Čas čítania 0:44
Jakub Paulík TASR

Slovensko má v Pekingu prvé zlato. Lyžiarka Henrieta Farkašová na paraolympiáde porazila svoje súperky

NEWS LYŽOVANIE ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Medzi prvú trojku sa takmer umiestnili dve Slovenky.

Henriete Farkašovej a jej navádzačovi Martinovi Motykovi sa v zjazde podarilo získať pre Slovensko prvé zlato na zimných paraolympijských hrách v Pekingu. Pre Farkašovú však ide v poradí už o 10. zlatú medailu. V zjazde zrakovo znevýhodnených žien bojovala aj Slovenka Alexandra Rexová, ktorá skončila štvrtá. 

„Na prvý štart v disciplíne, ktorú sme trénovali najmenej, je to skvelý výsledok,“ povedal tréner Martin Makovník o svojej 16-ročnej zverenkyni, ktorá mala na paraolympiáde premiéru. Na druhom mieste sa so stratou 2,25 sekundy na Farkašovú umiestnila Číňanka Ta-čching Žu, tretia skončila Britka Millie Knightová. Tej na víťazstvo chýbalo 3,7 sekundy.

Slovensko doposiaľ na zimných paraolympiádach vybojovalo 56 medailí, z toho až 52 pochádza z para alpského lyžovania. Pred štyrmi rokmi sa Henrieta Farkašová ako prvá Slovenka v histórii paraolympijských hier stala najúspešnejšou účastníčkou.

„Cítila som napätie na štarte, celú jazdu sa mi chveli nohy. Doteraz sa trasiem. Keď som počula výsledný čas v cieli, tušila som, že by to mohlo stačiť aj na víťazstvo. Po tom všetkom, čo som prežila uplynulé roky, to bolo ešte emotívnejšie, než pri zlatom úspechu v Pjongčangu,“ vyjadrila sa po sobotňajších pretekoch nadšená víťazka.

Domov
Zdieľať
Diskusia