Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 16:12
Čas čítania 32:18
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna na Ukrajine: Rusko zablokovalo nezávislé médiá pre pokrývanie udalostí na Ukrajine

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali vývoj vojny na Ukrajine naživo.

• Poslanci Európskeho parlamentu v utorok v mimoriadnom uznesení podporili prísnejšie sankcie voči Rusku a privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii. 

• Zajtra by sa mohli uskutočniť ďalšie rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
 

Rusko ukrajina konflikt mapa
Zdroj: Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Sledovanie situácie na Ukrajine sme ukončili, pokračovať budeme opäť zajtra. Ďakujeme za pozornosť. 

23:25Británia pridala v utorok na zoznam ruských subjektov sankcionovaných za inváziu na Ukrajinu Ruský fond priamych investícií a jeho šéfa Kirilla Dmitrijeva. Zároveň varovala Kremeľ, že cena, ktorú bude platiť za agresiu voči Ukrajine, sa bude ďalej zvyšovať, informovala agentúra AFP.


Stalo sa tak deň po tom, ako obdobné sankcie prijali aj Spojené štáty americké. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pritom RFPI označil za symbol korupcie hlboko zakorenenej v ruskej spoločnosti. 

Od tohto fondu nakupoval vlani Igor Matovič ruské vakcíny Sputnik. (tasr)


23:07 – Predstavitelia medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom meste Cannes v utorok oznámili, že ruské delegácie nebudú na tohtoročnom májovom podujatí vítané. (tasr)

22:54 – Americká spoločnosť Apple v utorok oznámila, že úplne pozastavuje predaj svojich produktov v Rusku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. (tasr)

22:45 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok z tajného bunkru v Kyjeve rozprával so západnými médiami. Povedal, že Ukrajina bude bojovať tvrdšie než ktokoľvek iný, ale vojnu proti Rusku nemôže zvládnuť sama. Informovala o tom britská stanica BBC.


Ukrajinský prezident, ktorého už vnímajú ako hrdinu za to, ako bráni svoju krajinu pred agresiou Ruska, uviedol pre americkú televíziu CNN a tlačovú agentúru Reuters, že rozhovory o prímerí môžu byť seriózne, len ak sa najprv zastavia boje.


„Ak to urobia a ak to urobia obe strany, bude to znamenať, že (Rusi) sú pripravení na mier,“ povedal ukrajinský prezident. „Ak nie sú pripravení, znamená to, že sa iba márnil čas. Uvidíme (či sú pripravení),“ dodal.

22:22 – Rusi už cez Apple Pay nezaplatia, spoločnosť túto službu zablokovala v celej krajine. 

22:02 Britská vláda v utorok oznámila, že Spojené kráľovstvo zavádza sankcie voči Bielorusku za jeho úlohu v ruskej invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ stanice BBC a oficiálnej tlačovej správy britskej vlády.


Bieloruský režim aktívne pomáha ruskej nezákonnej invázii a podporuje ju a pocíti hospodárske následky svojej podpory Putina, uviedla britská ministerka obrany Liz Trussová. (tasr)

21:48 – Svetová banka sa snaží o zrýchlené schválenie dodatočného úveru pre Ukrajinu vo výške 350 miliónov USD. Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou by úver mal byť schválený v priebehu niekoľkých dní. (tasr)

21:42 – Kosovská vláda v utorok požiadala Severoatlantickú alianciu (NATO), aby urýchlila proces umožňujúci členstvo Kosova v NATO. (tasr)

21:36 – Kremeľ zakázal vyvážať z krajiny zahraničné meny v hotovosti v hodnote viac než 10-tisíc dolárov. (nexta)

21:22 – Ruský štátny regulačný orgán pre komunikáciu Roskomnadzor sa vyhráža, že zablokuje webové stránky Wikipedie preto, že vytvorila článok s názvom Ruská invázia na Ukrajinu 2022.

21:03 – Medzinárodný súdny dvor v holandskom Haagu v utorok uviedol, že pojednávanie v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine sa uskutoční budúci týždeň. 


„Medzinárodný súdny dvor, hlavný súdny orgán Organizácie Spojených národov, uskutoční verejné pojednávanie v prípade obvinenia z genocídy podľa Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy (Ukrajina vs. Ruská Federácia) v pondelok 7. a v utorok 8. marca 2022,“ uvádza sa vo vyhlásení MSD. (tasr)

20:49 – Niekoľkodňové kolóny a otcovia, ktorí idú do vojny. Refresher nakrúca na Ukrajine.

Pre mnohých Slovákov žijúcich na východe Slovenska sú ukrajinská strana hranice a blízke mesto Užhorod dlhé roky miestom lacných nákupov. Autá smerujúce na Slovensko čakajú v kolónach na hranici bežne aj hodiny. Toto čakanie sa však v posledných dňoch mení na dni strávené v aute. Jeden z čakajúcich nám povedal, že v kolóne už stojí dva a pol dňa.


Situácia v Užhorode je pokojná a mesto pôsobí tak, ako by ani žiadna vojna v krajine nebola, blízkosť konfliktu pripomínajú len muži, ktorí sa svoju krajinu chystajú brániť s nasadením vlastného života.

20:43 – Portál Nexta zverejnil zoznam bánk, ktoré odpojili od systému Swift. Má ísť o banky VTB, Rossiya, Otkrytie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank a VEB RF.

20:35 –Ruské jadrové ponorky a prenosné odpaľovacie systémy dnes podľa portálu The Hill nacvičovali v Barentsovom mori na severozápade krajiny a na východnej Sibíri. Len pred dvoma dňami nariadil ruský prezident Vladimir Putin zvýšenie stupňa pohotovosti jadrových zbraní. Informácia o cvičeniach prišla priamo z prostredia ruskej armády. 

V lesoch na východnej Sibíri ruská armáda podľa anonymného zdroja rozmiestnila medzikontinentálne balistické odpaľovacie systémy. Zatiaľ nie je jasné, či údajné vojenské cvičenia súvisia s Putinovou reakciou na „agresívne akcie Západu“ vrátane sankcií a verejných politických vyjadrení.

Odporúčané
Ruské jadrové ponorky vraj na Putinov rozkaz začali cvičenie v Barentsovom mori. Cvičenia sú údajne aj na Sibíri Ruské jadrové ponorky vraj na Putinov rozkaz začali cvičenie v Barentsovom mori. Cvičenia sú údajne aj na Sibíri 1. marca 2022, 20:16

20:29 – BMW prestane dodávať autá na ruský trh. Spoločnosť zastavila tiež svoju produkciu v Kaliningrade. 

20:15 – Na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov bolo v pondelok vypálených viacero kazetových bômb, uviedli dvaja experti na muníciu po preskúmaní záberov zverejnených na sociálnych sieťach. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá geograficky lokalizovala dve videá zobrazujúce výbuchy a záblesky nad obytnou oblasťou v meste s takmer jeden a pol miliónom obyvateľov.


„Zdá sa, že Charkov bol terčom viacerých útokov kazetovou muníciou,“ povedal Sam Dubberley z medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).


Bývalý dôstojník britskej armády a špecialista na biologické a chemické zbrane Hamish de Bretton-Gordon je takisto toho názoru, že v Charkove bola s najväčšou pravdepodobnosťou použitá kazetová munícia.


„Vyzerá to veľmi podobne ako kazetové bomby, ktoré som videl v Iraku a Sýrii,“ uviedol britský odborník pre Reuters. „Viaceré explózie pri dopade každej hlavice naznačujú použitie kazetovej munície,“ dodal. (tasr)

20:04Portál BBC zanalyzoval 64-kilometrový konvoj, ktorý podľa ranných správ smeroval na Kyjev. 

Vyplýva z neho, že dĺžka 40 míľ nemusí byť úplne presná, pretože ide skôr o logistické „balíky“ rozmiestnené pozdĺž hlavnej cesty. Ich cieľom má byť spojiť sa s jednotkami na severnom okraji Kyjeva. Konvoj podľa BBC brzdia pokazené vozidlá, súčasťou kolóny sú aj bojové vozidlá, ale najmä vozy, ktoré majú pomôcť okupantom doplniť chýbajúce zásoby. 

19:55 – Ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN a diplomati zo širokého spektra krajín v utorok hromadne odišli zo sály, keď ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prednášal prejav na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, ktorej novinár sa nachádzal v miestnosti.


Diplomati sa postavili a opustili miestnosť, keď sa spustil Lavrovov vopred nahratý videopríhovor – protestovali tak proti invázii Moskvy na Ukrajine.


Medzi mnohými diplomatmi, ktorí odišli, keď sa začalo prehrávať video, bola aj ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN v Ženeve Jevhenija Filipenková. Miestnosť zostala takmer prázdna. (tasr) 

19:37 – Video zachytáva ďalšiu explóziu v Charkove. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe, môže ísť aj o video so starším dátumom, ako naznačujú používatelia na Twitteri, ktorí zdieľajú podobný alebo rovnaký výbuch z 27. februára 2022. Do úvahy prichádza explózia muničného skladu alebo skladu s palivom. 

19:31 – Ďalšie fotografie z okolia televíznej veže zachytávajú záchranné práce bezpečnostných zložiek, ktoré v troskách našli už 5 obetí bombového útoku okupantov. 

19:24Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyhlásil, že vláda v Kyjeve musí uznať Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku, je to podmienka na ukončenie vojenskej operácie na Ukrajine. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Kremeľ.

Kyjev musí takisto uznať suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom v Čiernom mori a zaviazať sa, že sa zrieka jadrových zbraní aj v budúcnosti, oznámil Kremeľ.

Okrem toho musí byť prozápadná Ukrajina demilitarizovaná a musí prijať neutrálny štatút, citoval Kremeľ Putina.

Bolo to prvé vyhlásenie tohto druhu po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska mali v pondelok v Bielorusku mierové rozhovory. Ich prvé stretnutie sa skončilo bez prelomového výsledku. (tasr)

19:18Ľudia hromadne vykupujú jódové tablety. Už krátko po tom, čo v médiách zaznela správa o možnej kontaminácii vzduchu rádioaktívnym prachom, začali ľudia vo veľkom vykupovať jódové tablety. Tie sú určené na jódovú profylaxiu (nasýtenie štítnej žľazy neaktívnym jódom) v prípade významne zvýšenej koncentrácie rádioaktívneho jódu v ovzduší. Jadrový fyzik a úrad verejného zdravotníctva nám vysvetlili, v akom prípade jódové tabletky pomôžu a či je vhodné ich preventívne užívať.

Odporúčané
Ľudia si začali húfne vybavovať pasy. Slovensko nie je v ohrození, nemusíte konať urýchlene, prízvukuje štát aj prezidentka Ľudia si začali húfne vybavovať pasy. Slovensko nie je v ohrození, nemusíte konať urýchlene, prízvukuje štát aj prezidentka 1. marca 2022, 14:00

19:15 – Náčelník generálneho štábu prezidenta Andrij Jermak tvrdí, že keď Rusi zaútočili na objekty vedľa televíznej veže v hlavnom meste Kyjev, jednou raketou zasiahli pamätník holokaustu Babyn Jar.

19:05 – Organizácia Spojených národov vyzvala v utorok na balík okamžitej humanitárnej pomoci vo výške 1,7 miliardy dolárov pre ľudí, ktorých postihla ruská invázia na Ukrajinu, ako aj ľudí utekajúcich pred vojnou. (afp, tasr)

18:56Generálny prokurátor sa opäť hnevá na politikov. Tvrdí, že nepotrebuje ich výzvy, ako postupovať a reagovať na napadnutie Ukrajiny ozbrojenými silami Ruskej federácie. Podľa hovorkyne ihneď oznámil ruskej generálnej prokuratúre, že program spolupráce prokuratúr slovenská strana nenaplní. 


„Generálny prokurátor Slovenskej republiky ihneď po napadnutí Ukrajiny dôrazne verejne odsúdil bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine, vyjadril ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám, ako aj pripravenosť humanitárnej pomoci v rámci kapacít rezortu prokuratúry, čo opakovane deklaroval aj v telefonických rozhovoroch s rezortnou kolegyňou – generálnou prokurátorkou Ukrajiny,“ doplnila hovorkyňa.

Viacerí politici dnes Žilinku kritizovali, že sa k tejto téme ešte nevyjadril. 

18:44 – Cudzinecká polícia bude až do odvolania vybavovať len Ukrajincov. Ostatní si budú musieť počkať. 

„Na stránkových pracoviskách budú vybavovaní len cudzinci prichádzajúci z Ukrajiny, ktorí sú štátnymi príslušníkmi Ukrajiny a ich rodinní príslušníci.“ Cudzinecká polícia v tejto súvislosti pripomína nutnosť dodržiavania tzv. ohlasovacej povinnosti v zmysle zákona o pobyte cudzincov. Ohlasovaciu povinnosť je možné splniť prostredníctvom vyplnenia tlačiva dostupného na internetovej stránke ministerstva vnútra. Vyplnené a podpísané tlačivo musí každý žiadateľ o pobyt, pracovné povolenie či azyl doručiť na oddelenie cudzineckej polície.

18:33Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vyzval v utorok Ukrajinu a Rusko, aby okamžite zastavili boje a prispeli k svetovému mieru. Na tlačovej konferencii v Ankare zároveň dodal, že nie je proti rozširovaniu Európskej únie ani Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:25 – Spojené štáty predpokladajú, že v tejto chvíli má Rusko nasadených už 80 % armády vyčlenenej na inváziu. Podľa spravodajcu Pentagónu na Ukrajine Jacka Detscha má momentálne armáda Vladimira Putina problémy so zásobovaním, dochádza jej jedlo aj pohonné hmoty. 

18:21 – Prezident Zelenskyj cez Twitter oznámil, že sa mu dostalo ďalšej podpory od hlavy Spojených štátov Joea Bidena. Prerokovali aj ďalšie sankcie proti Rusku.

18:13 – Poslanci Európskeho parlamentu v utorok v mimoriadnom uznesení podporili prísnejšie sankcie voči Rusku a privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii. 

„V Európskom parlamente sme práve schválili uznesenie, ktoré podporilo uznanie Ukrajiny ako kandidáta na členstvo v EÚ. Je to malý krok a v bombardovanom Kyjeve dnes, žiaľ, žiadne ľudské životy nezachráni,“ napísal europoslanec za PS Michal Šimečka.

18:07 – Ukrajinská spravodajská služba, tvrdí, že na bielorusko-ukrajinskej hranici sa momentálne nachádza 300 tankov. Rusko vraj chystá zámernú provokáciu, aby ospravedlnilo zapojenie Bieloruska do vojny na Ukrajine. 

17:58 – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok spochybnil, či si Rusko zaslúži byť naďalej členom Rady OSN pre ľudské práva.


„Možno sa oprávnené pýtať, či jedna členská krajina OSN, ktorá sa snaží zmocniť druhej členskej krajiny OSN, pričom hrozným spôsobom porušuje ľudské práva a spôsobuje obrovské humanitárne utrpenie, by mala mať dovolené ostať v tejto rade,“ uviedol Blinken. (tasr)

17:50Bitcoin sa výrazne posilňuje druhý deň po sebe. Je potenciálnym nástrojom, ako obísť západné sankcie proti Rusku.

Cena najväčšej a najznámejšej kryptomeny stúpla v utorok o 8 % a dostala sa až na 44 964 USD dolárov. Bitcoin si v priebehu dvoch obchodných dní pripísal 20 % a jeho trhová kapitalizácia sa dostala nad 840 miliárd dolárov.

bitcoin
Zdroj: Binance

17:44 – Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus odporúča Slovákom na území Ruska zvážiť návrat na Slovensko, kým je to možné. Pre rôzne obmedzenia dopravy v súvislosti so sankciami voči Ruskej federácii z dôvodu jej invázie na území Ukrajiny sa pomaly míňajú možnosti, ako Rusko opustiť. 

17:40 – Pri explózii vedľa televíznej veže zomrelo minimálne 5 ľudí, 5 ďalších bolo zranených. Podľa Štátnej pohotovostnej služby dve rakety zasiahli budovu hneď vedľa veže. 

17:33Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest skôr, ako sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. Informovala o tom televízia Sky News.


Zelenskyj ďalej vyzval členov Severoatlantickej aliancie, aby zaviedli bezletovú zónu nad Ukrajinou na zastavenie ruského letectva, pričom tvrdil, že by išlo o preventívne opatrenie a jeho úmyslom by nebolo zatiahnuť Alianciu do vojny s Ruskom. (tasr)

17:15 – Ruská armáda v nukleárnych zbraniach stále dominuje, ale inak zaostáva.

Ak by sme armády všetkých členských krajín NATO vnímali ako jedno veľké vojsko, výlučne svojou veľkosťou by mu ruská armáda nedokázala konkurovať. Veľkosť potenciálne spojenej armády NATO dosahuje približne 3,37 milióna vojakov, zatiaľ čo armáda Ruskej federácie má okolo 1,35 milióna vojakov v aktívnej službe.

Podľa rebríčka Global Firepower však Rusko disponuje len 850-tisíc vojakmi v aktívnej službe, a tak presné číslo nie je známe. Na inváziu na Ukrajinu napríklad podľa vojnových analytikov Rusko vyčlenilo približne 160-tisíc vojakov, pričom v tejto chvíli mohlo nasadiť už 75 percent z nich, a tak na Ukrajine operuje okolo 120-tisíc vojakov.

Dôležitú úlohu v porovnaní týchto armád však zohrávajú aj vojaci v zálohe, ktorí síce aktívne v armáde nepôsobia, ale majú s ňou predchádzajúce skúsenosti.

Odporúčané
Rusko vs. NATO: kto má väčšiu armádu? Rusko vs. NATO: kto má väčšiu armádu? 1. marca 2022, 16:30

17:02 – Video zachytáva explóziu neďaleko televíznej veže v hlavnom meste Kyjev z iného pohľadu. 

16:45 – Minister obrany Jaroslav Naď by chcel predložiť návrh na prítomnosť vojakov NATO na Slovensku v rámci tzv. predsunutej prítomnosti na rokovanie vlády budúci týždeň. Národná rada SR by mohla rokovať o návrhu ešte na marcovej schôdzi. S dodaním systému Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany sa podľa Naďa ráta najneskôr do 15. apríla. Uviedol to v relácii televízie Markíza Na telo plus. (tasr)

16:32 – Rusko zaútočilo na okolie televíznej veže v ​​Kyjeve. Ukrajinské televízie pred niekoľkými minútami prestali vysielať, tvrdí Kyiv Independent.

16:25 – Do Nemecka v pondelok dorazili ďalší vojaci americkej armády – po tom, ako Severoatlantická aliancia po ruskej invázii na Ukrajinu prvýkrát aktivovala svoje sily rýchlej reakcie na obranné účely. (tasr)

16:21 – Britský premiér Boris Johnson upozornil v utorok na čoraz väčšiu humanitárnu krízu spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu. Varoval pritom, že počet utečencov z Ukrajiny môže dosiahnuť milióny, a ponúkol, že Británia by mohla prijať vyše 200 000 z nich, uvádza agentúra Reuters. (tasr)

16:19 – Ako poraziť ruský konvoj, ktorý mieri do Kyjeva? 

Podľa generála Macka na takýto konvoj nemá strategický ani ekonomický význam masovo zaútočiť, pretože je v rovine. Akákoľvek škoda, ktorú by Ukrajina spôsobila, sa dá z cesty ľahko odpratať a konvoj môže pokračovať ďalej. „Útočili by ste na tenkú dlhú šnúru. Po pár útokoch nasadia vojakov, ktorí konvoj chránia, a priestor si zabezpečia ešte viac. Keby som ja plánoval diverziu proti tomu, snažil by som sa síce aj napádať konvoj, ale nespoliehal by som sa na to,“ hovorí generál. Prakticky by takýto útok zničil možno pár desiatok vozidiel spomedzi stoviek.

Odporúčané
Vojna na Ukrajine: Ako poraziť ruský konvoj, ktorý mieri do Kyjeva? Vojna na Ukrajine: Ako poraziť ruský konvoj, ktorý mieri do Kyjeva? 1. marca 2022, 13:30

16:16 – Poslanec SaS Ondrej Dostál vyzýva generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby ukončil spoluprácu s ruskou generálnou prokuratúrou. Generálny prokurátor Žilinka nedávno vycestoval do Moskvy za svojím ruským kolegom Igorom Krasnovom, s ktorým sa dohodol na spolupráci slovenskej a ruskej generálnej prokuratúry na roky 2022 a 2023.

16:08 – Inštitút ľudských práv upozorňuje na to, že Rusi a Rusky nie sú nepriateľmi Slovenska. Ľudia by mali rozlišovať priaznivcov a odporcov Putinovho režimu. 

„Naopak, Rusi a Rusky hneď po Ukrajincoch a Ukrajinkách najviac doplácajú na súčasnú vojnu. Nesmieme na to zabudnúť a nepoužívať označenia ako ,proruský‘ namiesto proputinovský alebo prokremeľský. Rovnako nesmieme dopustiť, aby sa pre Putinovu agresiu pošliapavali kultúrne hodnoty celého ľudstva, ako je ruská literatúra alebo hudba, lebo to je v záujme agresora: šíriť nenávisť a rozdeľovať ľudí podľa etnicity.“

16:03 – Strana Za ľudí plne podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii, tvrdí predsedníčka Veronika Remišová. SaS podľa hovorcu Ondreja Šprláka súhlasí s tým, aby sa Ukrajina stala kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Mimoparlamentný Hlas-SD si myslí, že približovanie Ukrajiny k EÚ je prínosné pre Slovensko, predovšetkým pre jeho východnú časť. Proti nie je ani opozičný Smer-SD, povedal dnes Robert Fico. (tasr)

15:56 Najväčší svetový prepravca Maersk prerušuje dodávky do Ruska a na Ukrajinu i odtiaľ.

Jeho zástupcovia to podľa portálu Business Insider zdôvodnili sankciami voči Rusku. Tento krok sa nemá dotknúť sektorov potravín, liekov a zdravotníckeho a humanitárneho materiálu. 

Hovorca Maersku však zároveň potvrdil, že opatrenie sa bude týkať aj Ukrajiny, keďže aj v jej prístavoch a dopravných infraštruktúrach je ohrozená bezpečnosť a stabilita dodávok.

Odporúčané
Najväčší svetový prepravca Maersk prerušuje dodávky do Ruska a na Ukrajinu a odtiaľ. Dôvodom je vplyv sankcií na svetový obchod Najväčší svetový prepravca Maersk prerušuje dodávky do Ruska a na Ukrajinu a odtiaľ. Dôvodom je vplyv sankcií na svetový obchod 1. marca 2022, 15:38

15:47 – Ministerstvo vnútra na Facebooku upozorňuje na nebezpečenstvo súvisiace s obchodníkmi s ľuďmi. 

„Ministerstvo vnútra SR vydalo v súvislosti so situáciou na Ukrajine leták týkajúci sa potenciálnej hrozby obchodovania s ľuďmi na občanoch ukrajinskej štátnej príslušnosti obsahujúci aj kontakty na organizácie pomoci a telefonických kontaktov v prípade rizikovej situácie.“

Letáky preložili aj do ukrajinčiny.

15:40 – Podľa portálu Nexta okupanti zaútočili na ďalšiu obytnú oblasť v Charkove, údajne zničili nemocnicu. Hlásia mŕtvych aj zranených.

15:39 – Hlavným mestom Kyjev otriasla ďalšia explózia, mestom sa opäť rozozvučali sirény, ktoré signalizujú, aby sa ľudia skryli do najbližších vchodov do metra alebo podchodov. 

15:28 – Robert Fico tvrdí, že Ukrajina musí splniť základné podmienky pre vstup do Európskej únie a Smer-SD ju bude v tomto úsilí podporovať. Vie si predstaviť, že sa dá zľaviť z niektorých kritérií. 

„Želáme Ukrajine európsku perspektívu. Ale rovnako si myslíme, že musia splniť základné podmienky na vstup do tejto významnej medzinárodnej inštitúcie. V tomto úsilí ich budeme podporovať,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii Fico. (tasr)

15:10 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tvrdí, že ruská invázia na Ukrajinu je chvíľou pravdy pre Európu a v stávke je budúcnosť starého kontinentu. 


Počas prejavu zároveň uviedla, že Brusel poskytne dodatočných 500 miliónov eur na pomoc pri riešení humanitárnych dôsledkov vojny vrátane prílevu utečencov z Ukrajiny do krajín európskeho spoločenstva. (tasr)

Ursula von der Leyen
Zdroj: Getty Images/Thierry Monasse

14:55 – Rusko musí bezodkladne stiahnuť svojich vojakov z Ukrajiny a ukončiť krviprelievanie, povedal v utorok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, pričom Kremľu pohrozil uvalením ďalších sankcií. (tasr)

14:46 – Rusko varuje Kyjev pred ďalším útokom. Vraj vie veľmi presne zamerať strategické bezpečnostné ciele, ale obyvatelia by mali opustiť svoje domovy a odísť z mesta.


„Vyzývame ukrajinských občanov, ktorí sú využívaní nacionalistami na vykonávanie provokácií proti Rusku, ako aj obyvateľov Kyjeva, ktorí bývajú v blízkosti prenosových staníc, aby opustili svoje domovy,“ uvádza sa vo vyhlásení. (bbc)

14:40 – Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej desať civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Očakáva, že obetí bude ešte viac. (tasr)

14:37 – Prejav ukrajinského prezidenta rozplakal europoslancov a zožal obrovský potlesk, tvrdí Nicholsonová.

„Sedel tam v zelenom tričku, akoby si práve odskočil z boja z prvej línie. A všetkým nám ukázal, ako má vyzerať prejav štátnika – bez papiera, bez zbytočných slov. Volodymyr Zelenskyj hovoril cez videoprenos europoslancom o tom, akú vysokú cenu platí Ukrajina za slobodu,“ napísala Ďuriš Nicholsonová.

Odporúčané
Prejav ukrajinského prezidenta rozplakal europoslancov a zožal obrovský potlesk, tvrdí Nicholsonová Prejav ukrajinského prezidenta rozplakal europoslancov a zožal obrovský potlesk, tvrdí Nicholsonová 1. marca 2022, 14:32

14:32 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu zničil mier v Európe. Prezident Putin zničil mier v Európe. Členské krajiny Aliancie odsudzujú neopodstatnenú a brutálnu inváziu na Ukrajine,“ povedal Stoltenberg novinárom na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Dudom, uvádza agentúra AFP.

Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu, uvádza denník The Guardian.

14:23Prezidentka Zuzana Čaputová na Facebooku informuje, že slovenská ambasáda v Ukrajine funguje napriek zložitej situácii a poskytuje pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú„Útočisko poskytli aj niekoľkým rodinám a našim aj zahraničným novinárom. Cez víkend platil zákaz vychádzania, ale dnes sa im podarilo dokúpiť aj potrebné potraviny. Všetci sú v poriadku. Majú podporu zo strany všetkých našich zložiek a inštitúcií. Pánovi veľvyslancovi a jeho kolegom som poďakovala za ich odhodlanie, obetavosť a profesionalitu.“

14:20 – Tranzit ruského plynu cez Slovensko do západnej Európy sa napriek ruskej invázii na Ukrajinu v posledných februárových dňoch oproti predchádzajúcemu obdobiu viac ako zdvojnásobil. Od piatka priteká na Slovensko cez vstup vo Veľkých Kapušanoch viac ako 80 miliónov kubických metrov ruského zemného plynu denne. Situácia sa nezmenila ani na začiatku marca. (tasr)

14:08Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovićová vyhlásila, že ruská invázia na Ukrajine je pošliapaním medzinárodného práva i ľudských práv a masakry, k akým došlo pri ostreľovaní Charkova, sa už nesmú opakovať.

Komisárka v oficiálnom vyhlásení pripomenula, že ruský vojenský útok proti Ukrajine už šiesty deň rozsieva smrť a skazu v srdci Európy. Podľa jej slov ruská invázia za pár dní viedla k smrti alebo zraneniu stoviek ľudí vrátane mnohých detí.


„Najnovšie ostreľovanie mesta Charkov odhalilo očividnú ľahostajnosť ruských síl k životu civilného obyvateľstva, pričom desiatky ľudí zahynuli alebo boli zranení a mnoho civilných cieľov vrátane bytových domov i škôlky bolo zasiahnutých neriadenými strelami a kazetovou muníciou,“ uviedla Mijatovičová.

14:04 – Premiér Eduard Heger dnes zrušil svoj pracovný program zo zdravotných dôvodov. Verejnosti sa prihovára cez Facebook, opäť pripomína, že Slovensko pomôže ľuďom, ktorí sa chcú dostať domov. Dôvodom je, že vojna, ktorú rozpútal Vladimír Putin na Ukrajine, zastihla aj mnoho ľudí z iných štátov, ktorí tam žili, pracovali alebo študovali. 

 „Vláda Slovenskej republiky je v úzkej komunikácii s krajinami, odkiaľ pochádzajú, a v koordinácii so susednými štátmi zabezpečíme ich bezpečný návrat do domovských štátov.“

14:03 – Ministerstvo kultúry SR rozhodlo o okamžitom zrušení aktuálnych i plánovaných spoluprác svojich zriaďovaných organizácií s ruskými inštitúciami. (tasr)

13:55 – Minister obrany Jaroslav Naď odpovedá na frekventovanú otázku o slovenských stíhačkách. „Mnohí z vás sa ma pýtate, či Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine. Opakujem, že táto debata ani neprebehla, teda to Slovensko neplánuje. Navyše Ukrajinci to od nás ani nežiadajú.“

Dodal, že momentálne majú možnosť posunúť slovenské migy inej krajine, ale zatiaľ nie je dohoda uzavretá. „Bolo by extrémne nezodpovedné zbaviť sa prvku ochrany nášho vzdušného priestor bez toho, aby sme mali adekvátnu náhradu,“ píše Naď na Facebooku. 

13:48 – Európsky parlament začal v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. Ešte pred prejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová.

„Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia,“ vyhlásila Metsolová.


Podľa nej je odkaz Európy jasný. Starý kontinent nebude odvracať pozornosť od bojov v ukrajinských mestách v čase, keď európske hodnoty čelia „Putinovej vojenskej mašinérii“.
„Budeme podporovať vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu a budeme Putina brať na zodpovednosť. Rovnako tak aj Lukašenka,“ vyhlásila Metsolová. (tasr)

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová gestikuluje počas mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Bruseli
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová gestikuluje počas mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Bruseli Zdroj: TASR/AP

13:45 – Bývalý prezident Dmitrij Medvedev upozornil „nejakého francúzskeho ministra“, ktorý povedal, že vyhlasuje ekonomickú vojnu Rusku. „Dávajte si pozor na jazyk, pane. A nezabúdajte, že z ekonomických vojen sa celkom často stávajú reálne vojny,“ napísal Medvedev. 

13:42 Európska únia odpojila kľúčové ruské banky od medzinárodného bankového systému SWIFT. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová avizuje aj ďalšie sankcie proti ruskej centrálnej banke, ktoré by mali „uzavrieť kohútik ruskej a Putinovej vojne“.

13:28 – Prezident Zelenskyj sa prostredníctvom videohovoru zúčastnil na rokovaní poslancov Európskeho parlamentu. Povedal, že Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. 

„Bojujeme za naše práva, za našu slobodu, za naše životy. Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy,“ vyhlásil prezident. 

Zelenskyj ďalej vyhlásil, že Ukrajinci bojujú za európske hodnoty, a pokiaľ ich Európa nenechá osamote, tak vyhrajú. (tasr)

13:05 – Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie podľa najnovších údajov Organizácie Spojených národov už prinajmenšom 136 civilistov vrátane 13 detí. Ďalších 400 civilistov vrátane 26 detí utrpelo zranenia počas ostreľovania v obytných oblastiach, uviedla v utorok s odvolaním sa na OSN spravodajská stanica Sky News.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Liz Throssellová priblížila, že väčšina z obetí bola zabitá alebo zranená výbušnými zbraňami so širokou oblasťou dosahu.


Hovorkyňa poznamenala, že uvedené čísla predstavujú len počet obetí, ktorých úmrtia a zranenia bola OSN schopná nezávisle overiť, pričom ide zrejme iba o zlomok skutočného počtu. „Skutočná bilancia je pravdepodobne oveľa vyššia,“ dodala. (tasr)

12:52Zajtra by sa mohli uskutočniť ďalšie rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Dátum 2. marec zverejnil portál Nexta. 

12:43 Americké ministerstvo obrany odhaduje, že Rusko už má na území Ukrajiny 75 percent z tých vojakov, ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin vyčlenil na inváziu.

Webový portál britskej televízie BBC v utorok nesprávne pochopil informáciu od britského vojenského experta, ktorý hovoril o rovnakom percentuálnom počte, avšak BBC neuviedla, že ide o 75 percent z mužov vyčlenených na inváziu.


„Pred (ruskou) inváziou analytici odhadovali, že Rusko malo pozdĺž svojich hraníc s Ukrajinou a taktiež v Bielorusku viac ako 160 000 vojakov. Ak je odhad, ktorý hovorí o 75 percentách, správny, tak sa na invázii (na Ukrajine) zúčastňuje 120 000 ruských vojakov,“ uviedol Pentagón. (tasr)

12:40 – Premiér Johnson tvrdí, že Británia má stále možnosti, ako sprísniť sankcie proti ruskej banke Sberbank.

12:29 – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tvrdí, že je priskoro na robiť závery o ukrajinsko-ruských mierových rokovaniach. Peskov uviedol, že ruská delegácia informovala ruského prezidenta Vladimira Putina o obsahu rozhovorov. (tasr)

12:24 – Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval, že žiadna krajina v Európe sa už dnes nemôže cítiť bezpečne. Myslí si, že keď padne Ukrajina, Putin bude pokračovať a bude si chcieť zobrať Pobaltie. 

„Ukrajina je cieľom číslo jedna, ale ak nedokážeme podporiť Ukrajinu a padne, buďte si istí, že my budeme ďalší, že Rusko zastane pri našich dverách.“ Obáva sa, že Rusko zaútočí na pobaltské štáty, teda Litvu, Lotyšsko a Estónsko. (cnn

12:16 Turecký prezident Erdoğan v pondelok hovoril so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa v ten istý deň uskutočnili v blízkosti bielorusko-ukrajinských hraníc. V utorok o tom informovala agentúra AP.


Erdoğan bieloruskému prezidentovi v telefonickom rozhovore povedal, že Turecko ako člen NATO bude pokračovať v úsilí o ukončenie vojny a obnovenie mieru, informoval vo vyhlásení úrad tureckého prezidenta. (tasr)

12:14 – Obyvatelia mesta Charkov prišli do centra mesta, ktoré ešte ráno ostreľovali raketami ruskí okupanti. Protestujú pred budovou miestnej samosprávy.

12:04 – Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že slovenský dezinformačný portál Hlavné správy je financovaný ruskou ambasádou. Hovorí, že podniknú kroky, aby využili nový zákon, ktorým môže NBÚ vypínať webstránky, ktoré presadzujú záujmy ruskej moci. (denník N)

11:59  Maďarsko sa pripája k ôsmim členským krajinám eurobloku, ktoré v pondelok prišli s návrhom, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidáta na vstup do Európskej únie. Spravodajca TASR cituje z vyhlásenia maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v utorok na Facebooku.

„Maďarsko podporuje túto iniciatívu a nalieha, aby táto otázka bola čo najskôr prerokovaná,“ podčiarkol Szijjártó. Podľa neho sa od Bruselu očakáva, aby k tejto otázke pristupoval čo najvážnejšie. (tasr)

11:52 – Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už viac ako 660 000 ľudí. V utorok to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Podľa hovorkyne úradu smerujeme k najväčšej utečeneckej kríze v Európe v tomto storočí. (tasr)

11:44 – Britské ministerstvo financií pridalo na svoj sankčný zoznam banku Sberbank, ktorá patrí medzi najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Rusku. (tasr)

11:37 – Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal ďalšie video, v ktorom nazýva útok na centrum Charkova aktom terorizmu a Rusko teroristickou krajinou. 

11:31 – Ruské banky, na ktoré už uvalili sankcie, nebudú môcť vydávať nové bankomatové karty VISA a Mastercard. 

11:28 – Vyvraciame hoaxy o Ukrajine. Pri písaní článku o najčastejších hoaxoch o Ukrajine sme oslovili Dominiku Hajduovú a Katarínu Klingovú, analytičky spoločnosti Globsec, aby pomohli vysvetliť najčastejšie hoaxy o rusko-ukrajinskom konflikte, ktoré sa aktuálne šíria internetom. 

Základným pravidlom pri zdieľaní a prijímaní informácií je – všímajte si zdroje. Overte si, či poznáte profil alebo človeka, ktorý správu uverejnil. V čase rusko-ukrajinského konfliktu sa vyrojilo množstvo nových webov, ktoré slúžia len na propagandu. Staršie dezinformačné médiá nájdete na zozname Konšpirátori.sk

Odporúčané
8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 1. marca 2022, 9:30

11:22„Ruské ozbrojené sily budú pokračovať vo vedení špeciálnej operácie, kým sa nedosiahnu stanovené ciele,“ povedal minister obrany Sergej Šojgu na tlačovej konferencii odvysielanej ruskou štátnou televíziou.


Šéf silového rezortu ďalej uviedol, že cieľom Moskvy je „demilitarizácia a denacifikácia“ Ukrajiny, ako aj údajná ochrana Ruska pred vojenskou hrozbou, ktorú podľa neho vytvorili západné krajiny. (tasr, afp)

11:18 – Európsky parlament bude v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. K zákonodarcom sa prostredníctvom internetu pripojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom predsedníčka EP Roberta Metsolová.


„Európsky parlament sa stretne o 12.30 h s cieľom diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu. Pridajú sa k nám aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk. Vypočujeme si tiež predsedu Európskej rady Charla Michela, šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella,“ napísala Metsolová na sociálnej sieti Twitter. (tasr) 

11:15 – Mapa agentúry AFP ukazuje, koľko vojnových utečencov z Ukrajiny už prešlo cez hranice do susedných krajín. Ide o dáta k včerajšiemu dňu.

11:07Bieloruské vojská vstúpili na Ukrajinu, tvrdí The Kyiv Independent. Denník sa odvoláva na ukrajinské úrady.

11:04 – Za posledných 24 hodín policajti na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 12 008 osôb, z toho za dnešný deň 4 464. Aktuálne sú čakacie lehoty na najzaťaženejších hraničných priechodoch od 10 do 35 hodín. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu do dnešného dňa 54 304. 

11:01 – Česká automobilka Škoda Auto, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen, obmedzí časť výroby vo svojich domácich závodoch pre nedostatok dodávok po ruskej invázii na Ukrajinu. Jej ruské prevádzky však stále bežia. (tasr)

10:55 – Výskumný pracovník a odborník na pozemné vojenské operácie a vojenskú vedu z britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií Jack Watling tvrdí, že veľký počet ruských vojakov postupuje z juhu Bieloruska a začínajú si vytvárať podmienky na to, aby mohli zaútočiť na Kyjev.


Britský expert zároveň uviedol, že pri pondelňajšom ostreľovaní Charkova boli použité salvové raketomety vystreľujúce do oblasti veľké množstvo neriadených rakiet. Podľa jeho slov zároveň existujú dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.


Watling dodal, že ukrajinská armáda už neoperuje v tzv. vojenských formáciách, ale momentálne zostáva na pomerne pevne ukotvených obranných pozíciách a jej pôsobenie je čoraz viac súčasťou operácií vykonávaných spolu s územnou obranou a s dobrovoľníckymi silami. (tasr)

10:43 – Ministerstvo obrany zverejnilo pravidelnú prehľadnú tabuľku škôd, ktoré podľa Ukrajiny Rusko doteraz utrpelo. 

Ide o informácie, ktoré nie je možné nezávisle overiť, obe strany majú motiváciu v týchto číslach zavádzať.

10:39 – Obyvatelia strategicky dôležitého ukrajinského mesta Mariupol sa po intenzívnych útokoch ruských vojsk ocitli bez elektriny, oznámil v utorok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Z mesta hlásia aj civilné obete. 


Mestá Mariupol a Volnovacha sa síce podľa Kyrylenka držia, starosta Mariupola však upozornil, že jeho mesto je pod sústavným tlakom ruských rakiet.


„Naše obytné štvrte ostreľujú už päť dní. Búšia do nás delostrelectvom, ostreľujú nás (salvovými raketometmi) GRAD, zasahujú nás letectvom,“ povedal Vadym Bojčenko v priamom prenose v ukrajinskej televízii. (tasr, reuters, afp)

10:35 – Minister obrany Jaroslav Naď zverejnil staršiu fotku so starostom Kyjeva Vitalijom Klyčkom, s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom zo zahraničnej návštevy. „Áno, už vtedy sme si uvedomovali okolnosti, ktoré nás priviedli do dnešných dní. Presne v deň, keď vznikla táto fotka, sme jasne a úprimne p. Klyčkovi povedali, že Slovensko bude vždy stáť na strane Ukrajiny!“

10:31 – Mimovládna organizácia Úsmev ako dar doručila priamo na Ukrajinu kamión so 14,5 tonami humanitárnej pomoci pre obyvateľov. S pomocou plánuje pokračovať, zároveň vyhlásila verejnú zbierku. (tasr)

10:25 – Líder doneckých separatistov Pušilin si dal za cieľ dobyť prístavné mesto Mariupol. Mesto čelí konštantnému ostreľovaniu, proruskí separatisti vyzvali obyvateľov, aby svoje domovy opustili a špeciálnymi koridormi odišli z obkľúčeného územia. (guardian, nexta)

10:18 Ruská mena rubeľ v utorok na začiatku obchodovania v Moskve zmazala časť z veľkých strát z predchádzajúceho dňa. Vďaka obchodovaniu na domácom trhu sa rubeľ drží nad rekordným minimom, ale na zahraničných trhoch zostal pod tlakom tvrdých sankcií Západu.


Ruská mena našla určitú podporu po tom, ako úrady v Moskve nariadili exportujúcim spoločnostiam, medzi ktorými sú niektorí z najväčších svetových producentov energií od Gazpromu po Rosnefť, aby predali 80 % svojich devízových výnosov na ruskom trhu, pretože schopnosť centrálnej banky intervenovať na devízových trhoch je pre sankcie obmedzená.

Slabý rubeľ zasiahne životnú úroveň v Rusku a rozdúcha už aj tak vysokú infláciu. Očakáva sa tiež, že západné sankcie spôsobia nedostatok základných tovarov. (tasr)

10:09 – Mestskí poslanci v Nových Zámkoch budú o pomoci pre Ukrajinu rozhodovať na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Schvaľovať budú vyčlenenie 40 000 eur z mestského rozpočtu.


Podľa radnice má ísť 15 000 eur priamo na Ukrajinu. Ďalších 25 000 eur zasa na náklady spojené s pobytom utečencov, ktorí museli opustiť svoje domovy. (tasr)

10:03 – Portál BBC uvádza, že Rusko má na území Ukrajiny 75 % svojich vojenských síl. Denník sa odvoláva na analýzu skúseného britského vojenského senior akademika Jacka Watlinga. 

9:59 – V rámci explózie budovy miestnej samosprávy na Námestí slobody v Charkove hlásia zatiaľ 6 zranených. Na videozázname po explózii, ktorého pravosť overila BBC, je vidieť zhorené autá a trosky. 

Spravodajca denníka The Guardian uvádza, že ukrajinskí predstavitelia označili útok za pokus o zabitie tamojšieho gubernátora a členov jeho tzv. obranného tímu. (bbc, the guardian, nexta)

9:53 – Polícia eviduje v posledných dňoch zvýšený počet žiadostí o vydanie cestovných pasov. Ide predovšetkým o cestovné pasy pre deti, a to najmä v urýchlenej lehote do dvoch a do desiatich pracovných dní. Spája to s dianím na Ukrajine. Ministerstvo vnútra SR v tejto súvislosti vyzýva verejnosť, aby nepodliehala panike a dezinformáciám.

„Vzhľadom na to, že k zvýšenému počtu žiadostí dochádza približne od štvrtka minulého týždňa, polícia predpokladá, že to súvisí s dianím na Ukrajine. Poprosíme občanov, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos,“ upozornil rezort vnútra na sociálnej sieti. (tasr)

9:45Youtube začne blokovať prokremeľskú propagandu v Európe. Oznámil, že bude blokovať obsah z kanálov Russia Today a Sputnik.

9:38 – Vodca čečenskej republiky Ramzan Kadyrov potvrdil prvé straty z radov svojich vojakov na Ukrajine. „Bohužiaľ, medzi rodákmi z Čečenskej republiky sú už straty. Dvaja zomreli, šesť ďalších utrpelo rôzne zranenia,“ uviedol Kadyrov, bývalý povstalec a v súčasnosti spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, prostredníctvom aplikácie na odosielanie správ Telegram.


Zabití čečenskí vojaci sa podľa Kadyrova rozhodli stať hrdinami. Kadyrov už v minulosti vyslal svoje sily ako podporu do vojenských operácií Kremľa – napríklad do Sýrie a Gruzínska. (afp, tasr) 

Ide o informácie, ktoré nie je možné nezávisle overiť. 

9:30 – Ukrajinský prezident Zelenskyj v najnovšom videu na sociálnej sieti Instagram odsúdil útok ruskej armády na administratívnu budovu v Charkove, označil ju za vojnový zločin. Rusi podľa neho veľmi dobre vedeli, kam rakety vystrelili, a budú sa musieť za to postaviť pred medzinárodný súd.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

9:22 – Francúzsky minister financií si myslí, že séria sankcií EÚ uvalených na Rusko spôsobí kolaps tamojšej ekonomiky. 

9:10 – Medzinárodná volejbalová federácia oznámila, že majstrovstvá sveta 2022 sa nebudú konať v Rusku, ako bolo pôvodne v pláne. 

9:05 – Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR vyzvala na urýchlené zriadenie oficiálneho pracovného portálu pre utečencov. Ten by mohol zmierniť ťažkú životnú situáciu ľudí, ktorí museli utiecť pred vojnovým konfliktom na Ukrajine, uviedla v utorok AZZZ. (tasr)

8:59 – Fínsky parlament dnes začne diskusiu o vstupe do NATO. Podľa Severoatlantickej aliancie by mohlo byť Fínsko prijaté do 24 hodín po schválení parlamentom. (nexta)

8:52 – Ďalšie zábery z Charkova zachytávajú následky, ktoré spôsobila raketa. Administratívna budova stojí a nespustil sa v nej požiar, jej okolie je však explóziou výrazne zničené. 

8:45 – Aj ministerstvo hospodárstva sa už vyjadrilo k pristátiu ruského lietadla na Slovensku. „Rezort hospodárstva pomohol zabezpečiť dodávku jadrového paliva, ktoré budú môcť využiť Slovenské elektrárne,“ píšu na stránke ministerstva hospodárstva. 

Dnes nadránom pristálo na bratislavskom letisku lietadlo IL76 spoločnosti Volga Dnepr Airlines, ktoré k nám jadrové palivo dopravilo z Ruskej federácie. „Po plyne a rope má slovenské hospodárstvo poistený ďalší energonosič. Som rád, že sme to logisticky zvládli, a ďakujem aj ministerstvám zahraničia a dopravy za skvelú koordináciu pri riešení povolení,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

8:43 – Kyjev hlási už tretí letecký nálet za posledných pár hodín. Mestom sa opäť rozozvučali sirény, ktoré signalizujú, aby sa všetci schovali v podchodoch a staniciach metra. 

8:33 – Pri ostreľovaní ukrajinskej vojenskej základne v meste Ochtyrka ležiacom na severovýchode Ukrajiny zahynulo podľa miestneho gubernátora viac ako 70 ukrajinských vojakov. Gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj to uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram, citovala ho televízia Sky News.


Žyvyckyj napísal, že delostrelecká paľba zasiahla zmienenú základňu, pričom zahynulo približne 70 ukrajinských vojakov. Na mieste podľa neho zasahuje ukrajinská pohotovostná služba a dobrovoľníci a z trosiek vynášajú mŕtve telá.


Žyvyckyj dodal, že straty utrpela aj ruská armáda, pričom telá mnohých ruských vojakov odvážajú pracovníci Červeného kríža. Na Telegrame zároveň zverejnil fotografie zasiahnutej a značne poškodenej základne. (tasr)

8:26 – Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o 5710 vojakov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov, 198 tankov a 846 obrnených vozidiel. (bbc)

Ide o informácie, ktoré nie je možné nezávisle overiť, obe strany majú motiváciu v týchto číslach zavádzať.

8:14 – Masívna explózia v Charkove. Ide o administratívnu budovu v druhom najväčšom meste Ukrajiny. 

8:06 – Na Slovensko dnes pred šiestou ráno priletelo lietadlo z Ruska. Ministerstvo obrany informuje, že ide o lietadlo, ktoré preletelo cez Poľsko a pristálo u nás v súlade s výnimkou nariadenia Rady EÚ, keďže nieslo strategický materiál. 

„Viac informácií poskytne verejnosti už v najbližšom čase Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.“

7:56 – Minister obrany Jaroslav Naď pre denník SME potvrdil, že Slovensko neposkytne Ukrajine stíhačky MiG-29. Kategoricky to odmietol s tým, že túto otázku dostal už aj od denníka New York Times. 

7:52 – Austrálska vláda podporí Ukrajinu vojenským vybavením a humanitárnou pomocou v celkovej výške 105 miliónov austrálskych dolárov (68 miliónov eur). V utorok o tom s odvolaním sa na premiéra Scotta Morrisona informovala agentúra DPA. (tasr) 

7:40 – Český prezident Miloš Zeman by podporil výnimku pre Čechov, ktorí chcú ísť dobrovoľne bojovať na Ukrajinu. Pre webový spravodajský portál Novinky.cz to v pondelok povedal jeho hovorca Jiří Ovčáček.

„Žiadatelia sa obracajú na ministerstvo obrany, ktoré žiadosť posúdi spoločne s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom vnútra. Až potom žiadosť putuje do vojenskej kancelárie a k pánovi prezidentovi. Bude teda bezpochyby záležať na odporúčaní vládnych rezortov,“ uviedol Zemanov hovorca.

Prezident bude o tejto otázke vo štvrtok hovoriť s premiérom Petrom Fialom. Chce si vyžiadať aj stanoviská ministerstva obrany a ministerstva zahraničných vecí. (tasr)

7:33 – Ruskí vojaci postúpili už k predmestiam mesta Cherson ležiaceho na juhu Ukrajiny, kde zriaďujú kontrolné stanovištia. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšieho starostu.

„Ruská armáda zriaďuje kontrolné stanovištia na vstupoch do Chersonu,“ uviedol starosta Ihor Kolychajev na Facebooku. „Cherson bol a zostane ukrajinský,“ dodal. (bbc, tasr)

7:20V Rusku neuvidia nového Batmana. 

„Vo svetle humanitárnej krízy na Ukrajine spoločnosť Warnermedia pozastavuje uvedenie svojho celovečerného filmu Batman v Rusku. Situáciu budeme naďalej sledovať. Dúfame v rýchle a mierové vyriešenie tejto tragédie,“ cituje vyjadrenie spoločnosti The Hollywood Reporter.

Warnermedia tak nadviazalo na rozhodnutie Disney, ktoré ako prvé pozastavilo premiéru animovaného filmu Turning Red. Podobne reagovalo aj Sony s premiérou Morbiusa.

7:04 – Ukrajina uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí dobrovoľne zložia zbrane. Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.


„Poslali vás do našej krajiny, aby ste zabíjali a boli zabití. Tí z vás, ktorí sa nechcú stať vrahmi alebo prísť o život, môžu byť zachránení… Garantujeme vám plnú amnestiu a peňažnú odmenu, ak dobrovoľne zložíte zbrane,“ uvádza Reznikov na Facebooku. (tasr, guardian)

6:57 – Ruský štátny regulačný orgán pre komunikáciu Roskomnadzor naďalej blokuje webstránky, ktoré píšu o Putinovej invázii na Ukrajine. Medzi zablokovanými stránkami je aj sibírsky web taiga.info, ktorý nazval údajnú špeciálnu operáciu plnohodnotnou vojnou. 

6:50 – Ruské ostreľovanie zasiahlo pôrodnicu neďaleko hlavného mesta Kyjev, tvrdí riaditeľ nemocnice Vitalij Girin na Facebooku. Všetkých ľudí evakuovali. 

6:43 – Spoločnosť Mastercard zablokovala viaceré ruské finančné inštitúcie zo svojej platobnej siete. V najbližších dňoch budú pokračovať v blokovaní v spolupráci s regulačnými orgánmi. Spoločnosť zároveň sľúbila, že prispeje 2 milióny dolárov na humanitárnu pomoc. Podobné kroky už podniká aj spoločnosť VISA, ktorá rovnako bude postupovať v súlade so zavedenými sankciami. (reuters) 

6:42 – Spojené štáty v pondelok uviedli, že 12 členov ruskej diplomatickej misie pri OSN so sídlom v New Yorku dostalo príkaz opustiť USA do 7. marca z dôvodu zapojenia sa do špionážnych aktivít. (tasr)

6:33 – Turecko v pondelok oznámilo, že bojovým lodiam zakazuje prístup k úžinám Bospor a Dardanely v súlade s konvenciou z Montreux, ktorá upravuje pohyb vojnových lodí cez túto strategicky významnú úžinu. (tasr) 

6:25 – Mestá po celom svete vyjadrili Ukrajine podporu aj rozsvietením ikonických pamiatok. Okrem symbolického gesta sa vo veľkých mestách konajú aj pochody, ktorými obyvatelia vyjadrujú nesúhlas s vojnou, ktorú rozpútal Vladimir Putin.

6:21 Spojené štáty ponúkli Ukrajine ďalšiu pomoc, a to vo forme dodávok zbraní, ako aj uvalenia dodatočných sankcií voči Moskve. Povedal to v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého o podpore USA v telefonickom rozhovore uistil jeho americký rezortný partner Antony Blinken. (tasr) 

6:15 – Šéf Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj zverejnil fotografie z mesta Ochtyrka, ktoré leží medzi Kyjevom. Zachytávajú zdemolované budovy po útokoch delostrelectva. Žyvyckyj tvrdí, že počas tohto útoku zahynulo až 70 ukrajinských vojakov.

6:07 – Spoločnosť Meta obmedzí prístup k ruským štátnym médiám RT a Sputnik v celej Európskej únii. Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook, ako aj Twitter v pondelok ohlásili kroky v boji proti dezinformáciám vo veci ruského útoku na Ukrajinu, ktoré sa objavujú na ruských štátom kontrolovaných médiách na ich online platformách. (tasr)

6:00 – Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší než sa spočiatku zdalo. Ako ukázali najnovšie satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z pondelka, dĺžka kolóny vojenských vozidiel je namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov

Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje doslova stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory a siaha od letiska Hostomeľ severozápadne od Kyjeva po obec Prybirsk nachádzajúcu sa medzi Kyjevom a Černobyľom.

Spoločnosť Maxar takisto uviedla, že na juhu Bieloruska – vo vzdialenosti menej než 32 kilometrov od ukrajinskej hranice – zaznamenala rozmiestnenie ďalších jednotiek pechoty a vrtuľníkov.

O pohybe bieloruských jednotiek k ukrajinským hraniciam informovala aj ukrajinská armáda. Ako napísal ukrajinský generálny štáb na Facebooku, niekoľko bieloruských jednotiek sa dalo do pohybu smerom na región Volyň na severozápade Ukrajiny. Tieto informácie však podľa agentúry DPA nie je možné nezávisle overiť.

Americká firma sleduje prostredníctvom súkromných družíc pohyby ruskej vojenskej techniky už celé týždne. Spoločnosť zaznamenala prvé presuny ruskej vojenskej techniky smerom k Ukrajine ešte začiatkom novembra. (tasr, reuters, the guardian) 

Domov
Zdieľať
Diskusia