Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 15:09
Čas čítania 0:49
Eduard Starkbauer TASR

VOJNA NA UKRAJINE: Ruská opozícia zakladá protivojnový výbor, jeho členmi sú Michail Chodorkovskij či Garri Kasparov

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Cieľom protivojnového výboru má byť zjednotenie všetkých skutočných vlastencov Ruska v boji proti agresívnej diktatúre Vladimira Putina.

Ruskí odporcovia agresie na Ukrajine sa rozhodli vytvoriť ruský „protivojnový výbor“. V rámci výboru si podnikateľ a bývalý prezidentský kandidát Michail Chodorkovskij, opozičný politik Dmitrij Gudkov, renomovaný ekonóm Sergej Gurijev či šachová legenda a spisovateľ Garri Kasparov dávajú za cieľ zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.


Opozičný líder Michail Chodorkovskij, ktorý si za Putinovej vlády odsedel 10 rokov vo väzení, na sociálnej sieti Facebook napísal, že protivojnový výbor Ruska je „založený na jednoduchom, ale veľmi dôležitom princípe“ a chce jasne rozlíšiť, ktorí Rusi sa stali „nedobrovoľnými účastníkmi dobrodružstiev prezidenta Vladimira Putina a ktorí vedome pomáhajú Putinovmu režimu v bratovražednej agresii“.

Zakladatelia výboru pri jeho predstavení vyjadrili pocit morálnej zodpovednosti za to, že vojne nedokázali zabrániť. Skutoční vojnoví zločinci sú však podľa nich „priami účastníci invázie – generáli, ktorí vypracovali plán, a politické vedenie Ruska“.

V zakladajúcom texte výboru vyjadrujú jeho signatári presvedčenie, že každý z týchto zločincov musí byť za svoje činy potrestaný, „keďže neexistuje žiadna premlčacia lehota“.

Protivojnový výbor Ruska v texte ďalej apeluje na svetové vlády, aby voči ľuďom, čo porušujú medzinárodné právo, zaujali jasné a zásadné stanovisko.


Cieľom protivojnového výboru má byť zjednotenie „všetkých skutočných vlastencov Ruska v boji proti agresívnej diktatúre Vladimira Putina bez ohľadu na akékoľvek politické rozdiely, ideologické rozdiely a osobné sympatie či antipatie“.

Domov
Zdieľať
Diskusia