Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2022, 21:48
Čas čítania 0:48
Ivan Koribanič

4. dávka vakcíny čoskoro možno realitou. Podľa štúdie je 3. dávka účinná iba krátkodobo

4. dávka vakcíny čoskoro možno realitou. Podľa štúdie je 3. dávka účinná iba krátkodobo
Zdroj: TASR/AP
ZDRAVIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE OMIKRON SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas obdobia, keď vo svete dominoval variant delta, klesla účinnosť 3. dávky po štyroch mesiacoch z pôvodných 97 percent na 89.

Hoci vakcína poskytuje ochranu proti koronavírusu, imunita proti závažnému ochoreniu slabne už po 4 mesiacoch. Štúdia tieto údaje uvádza po podaní 3. dávky, píše Regenstrief Institute. Týka sa to mRNA vakcín od spoločností Moderna a Pfizer.

Vyplýva to z celoštátnej štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Doterajšie tvrdenie o vysokej účinnosti 3. dávky vychádzalo z nedostatočných vedomostí. 

„MRNA vakcíny vrátane posilňujúcej tretej dávky sú vysoko účinné. Ich účinnosť však časom klesá. Naše štúdie naznačujú, že na dostatočnú ochranu proti koronavírusu môžu byť potrebné ďalšie posilňujúce dávky. Týka sa to najmä ľudí, ktorí spadajú do rizikovej skupiny,“ povedal jeden z autorov štúdie.

Počas obdobia, keď vo svete dominoval variant delta, klesla účinnosť 3. dávky po štyroch mesiacoch z pôvodných 97 percent na 89. Počas omikronu je to po 4 mesiacoch z 87 percent na 66. Štúdia ďalej uvádza, že po podaní 3. dávky sa ochrana pred hospitalizáciou (pri variante delta) znížila z 96 na 76 percent po štyroch mesiacoch.

Na Slovensku sa doposiaľ dalo zaočkovať 2 782 979 ľudí. Plne zaočkovaných je z nich 2 518 049. Za uplynulý deň pribudlo na Slovensko 1 284 plne zaočkovaných obyvateľov. Do 60-percentnej zaočkovanosti v našej krajine ostáva zaočkovať 517 021 ľudí. Tento údaj však platí pri dvoch dávkach.

Domov
Zdieľať
Diskusia