Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
6. februára 2022, 20:03
Čas čítania 0:42

Meta hrozí, že v EÚ vypne Facebook a Instagram. Dôvodom sú spory pre ochranu osobných údajov

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Meta hrozí, že v EÚ vypne Facebook a Instagram. Dôvodom sú spory pre ochranu osobných údajov
Zdroj: Getty Images/George Frey

Ako uviedla Meta vo svojej výročnej správe, kľúčovou otázkou sú transatlantické prenosy dát. Tie sú regulované prostredníctvom ochrany osobných údajov.

Ak spoločnosti Meta, ktorá prevádzkuje Facebook či Instagram, nebude umožnené prenášať dáta európskych používateľov na americké servery, hrozí ich úplné odstavenie v rámci EÚ, píše portál City A. M.

Ako uviedla Meta vo svojej výročnej správe, kľúčovou otázkou sú transatlantické prenosy dát. Tie sú regulované prostredníctvom ochrany osobných údajov. Vďaka tomu môže Facebook či Instagram ukladať dáta európskych používateľov na amerických serveroch.

Údaje, ktoré Meta od svojich používateľov zhromažďuje, sa týkajú cielených reklám a poskytovania svojich služieb. Platná zmluva však bola zrušená Európskym súdnym dvorom v júli 2020 z dôvodu porušenia ochrany údajov. Odvtedy a USA pracujú na vylepšenej zmluve.

Meta tvrdí, že dnes pre spory o ochrane osobných údajov reálne hrozí výpadok fungovania prenosu dát cez Atlantik. Môže sa tak podľa nich stať, že malý IT start-up z Nemecka by viac nemal prístup na americký cloud a podobne. 

Zuckerbergova spoločnosť upozorňuje, že podobný scenár hrozí tisíckam firiem naprieč viacerými sektormi. „Aj keď politici pracujú na udržateľnom a dlhodobom riešení, vyzývame ich, aby zvolili primeraný a pragmatický prístup. Zabránia tým výpadkom, ktoré by pocítili tisícky firiem, povedal jeden z pracovníkov Mety. 

Domov
Zdieľať
Diskusia