Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti ZEK.
Sponzorovaný obsah
19. septembra 2022, 18:30
Čas čítania 0:45

Európska komisia chce znova oživiť povolania, ktoré vyžadujú znalosť praktických odborných zručností (Reportáž)

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Situácia na pracovnom trhu úzko súvisí s rozvojom vzdelávania.

Predsedníčka Európskej komisieUrsula von der Leyenová nedávno predniesla svoj tretí prejav o stave Európskej únie. Medzi najvýraznejšie témy patrila vojna na Ukrajine, energetická kríza a oblasť vzdelávania. Každá z tém si vyžaduje komplexné a rozsiahle riešenie. My sme sa vybrali zistiť, aké konkrétne kroky, ktoré pomôžu pozdvihnúť kvalitu vzdelávania, plánuje Európska komisia podniknúť.

Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike, tvrdí, že dôležitú úlohu zohrávajú pomocné programy, ako napríklad Erasmus. V minulosti ho niektoré krajiny dokonca považovali za zbytočný, no dnes sa ukázalo, ako dokáže študentom pomôcť v rozvoji. Vyskúšal si si štúdium v zahraničí touto formou? 

zisti viac o rozvoji vzdelávania

Kvalita vzdelania priamo súvisí aj so situáciou na pracovnom trhu. Pravdepodobne si už počul, že ako ítečkár sa uplatníš. Faktom je, že v tomto odbore sú tisícky pracovných miest, ktoré nemá kto obsadiť. Vladimír Šucha poznamenal, že hlavne počas pandémie si uvedomili význam iných profesií, ako sú vodiči nákladných áut, predavači v obchodoch a ľudia v gastre. Jedným z cieľov Európskej komisie bude znova oživiť praktické odborné zručnosti.

Aký máš názor na to ty? Robíš prácu, ktorá si vyžaduje vysokoškolské vzdelanie alebo skôr remeselné zručnosti? 

Domov
Zdieľať
Diskusia