Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
4. februára 2022, 20:11
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš TASR

Mark Zuckerberg prišiel za jeden deň o 31 miliárd dolárov, vypadol z top 10 najbohatších ľudí sveta

Mark Zuckerberg prišiel za jeden deň o 31 miliárd dolárov, vypadol z top 10 najbohatších ľudí sveta
Zdroj: TASR/AP
NEWS MARK ZUCKERBERG
Uložiť Uložené

Aj ďalší spoluzakladatelia spoločnosti Meta čelia bezprecedentnému poklesu osobného majetku.

Hodnota majetku Marka Zuckerberga, zakladateľa sociálnej siete Facebook, sa za jeden deň znížila až o 31 miliárd USD (27,47 miliardy eur).

Bol to jeden z najväčších jednodňových poklesov bohatstva a odštartovali ho slabšie ako očakávané výsledky Meta Platforms, materskej spoločnosti Facebooku, za 4. štvrťrok, ktoré sklamali analytikov.


Meta zažila historický kolaps akcií po tom, čo jej výsledky v stredu odhalili, že v minulom štvrťroku nezaznamenala žiadny mesačný nárast nových používateľov Facebooku. To vyvoláva obavy o budúce príjmy spoločnosti. Akcie spoločnosti Meta sa vo štvrtok krátko po otvorení búrz prepadli až o 26 %.

Mark Zuckerberg
Zdroj: Photo by Michael Reynolds-Pool/Getty Images

Vypadol z top desiatky

Prudký pád akcií skresal Zuckerbergovi, výkonnému riaditeľovi spoločnosti, čistý majetok na približne 92 miliárd dolárov zo 120,6 miliardy dolárov v stredu na konci obchodovania podľa rebríčka Bloomberg Billionaires Index. To stačilo, aby 37-ročný Zuckerberg prvýkrát od júla 2015 vypadol z prvej desiatky najbohatších ľudí sveta.


Jednodňová strata bohatstva vo výške 31 miliárd dolárov, spôsobená poklesom akcií, je druhá najväčšia v histórii a mohli by jej konkurovať len kolísavé výkyvy hodnoty majetku Elona Muska, šéfa a zakladateľa Tesly. Ten stratil vlani v novembri 35 miliárd dolárov za jeden deň, keď sa akcie Tesly prepadli po jeho aktivitách na sociálnej sieti Twitter.

Odporúčané
Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera? Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera? 12. októbra 2022, 17:30

Musk sa vtedy spýtal používateľov, či by mal predať 10 % zo svojho podielu v spoločnosti. Jeho čisté imanie sa prepadlo aj minulý týždeň, a to o 25,8 miliardy dolárov.

Prepadli sa aj Zuckerbergovi kolegovia

Aj ďalší spoluzakladatelia spoločnosti Meta čelia bezprecedentnému poklesu osobného majetku:

  • Dustin Moskovitz, 79. najbohatší človek sveta s čistým majetkom 21,2 miliardy dolárov, na konci obchodovania v stredu stratil približne 3 miliardy dolárov.
  • Eduardo Saverin s majetkom v hodnote 17,5 miliardy dolárov prišiel o viac ako 4 miliardy dolárov.
  • Osobný majetok Sheryl Sandbergovej, prevádzkovej riaditeľky spoločnosti Meta, v hodnote 2,5 miliardy USD klesol o viac ako 100 miliónov dolárov podľa údajov zostavených agentúrou Bloomberg.

Neuspokojivé príjmy Mety prehlbujú problémy spoločnosti, ktorá čelí vyšetrovaniu regulačných úradov po celom svete. Firma sa zároveň snaží odôvodniť svoj strategický posun a investície do konceptu tzv. metaverza, ktorý má nahradiť internet. Mladší z používateľov sa zasa presúvajú k platformám ako Tiktok a Youtube.

Domov
Zdieľať
Diskusia